Hlavní obsah

Odvolání zamítnuto. Slavii bude Olayinka chybět v derby

Odvolací komise Fotbalové asociace ČR na dnešním zasedání zamítla odvolání slávisty Petera Olayinky proti trestu na čtyři soutěžní utkání za úder hlavou do obličeje protihráče a následné vyloučení v ligovém zápase v Liberci. Sedmadvacetiletý nigerijský křídelník a jedna z opor týmu tak s definitivní platností přijde o pražské derby, které se odehraje na Spartě 15. dubna. Slavia neuspěla ani s odvoláním proti trestu pro klub za chování fanoušků v nedávném domácím šlágru s Plzní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Emoce ovládly fotbalový duel mezi Libercem a Slavií.

Článek

Olayinka v 88. minutě zápasu 24. ligového kola po souboji s libereckým záložníkem Ivanem Varfolomejevem upadl v pokutovém území a dožadoval se penalty. Následně dal hlavičku domácímu bekovi Giglimu Ndefemu, který mu přišel vynadat za to, že podle něj simuloval. Od rozhodčího Miroslava Zelinky dostal autor deseti gólů v ligové sezoně rovnou červenou kartu. Oslabení slávisté v nastavení ztratili vedení a v Liberci remizovali 2:2.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace v minulém týdnu udělila Olayinkovi čtyřzápasový trest, který se vztahuje na tři ligové duely s Olomoucí, v Mladé Boleslavi a na Spartě a na semifinále domácího poháru proti Bohemians 1905. Slavia se proti verdiktu odvolala, odvolací komise FAČR ale rozhodnutí potvrdila.

Vršovičtí neuspěli ani s odvoláním proti trestu pro klub za události ve šlágru 23. kola s Plzní (2:1). Disciplinární komise uložila Slavii za masivní používání pyrotechniky ze strany fanoušků pokutu čtvrt milionu korun a podmíněně jí uzavřela sektory na severní tribuně, kde sídlí "kotel", na jedno soutěžní utkání s dvouměsíční zkušební dobou. Příznivci pražského klubu způsobili výrazné pozdržení výkopu, zároveň šlo o nebezpečný typ pyrotechniky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník fotbalové Slavie Peter Olayinka duel v Liberci kvůli červené kartě nedohrál.

"Odvolací komise v obou případech shledala rozhodnutí disciplinární komise LFA za správná, plně se ztotožňujeme i s důvody rozhodnutí. Ani v jednom případě jsme neshledali, že by rozhodnutí o vině bylo nesprávné, zde nemáme pochybnosti," uvedl na webu FAČR předseda komise Jan Malý. Připustil, že komise na základě námitek zástupců vršovického klubu zvažovala výši trestů. "Ale i v tomto případě jde podle naší komise o rozhodnutí přiměřené," dodal Malý.

Derby mezi Spartou a Slavií bude šlágrem 27. ligového kola. Letenští se díky povedenému vstupu do jarní části sezony bodově dotáhli na vršovického lídra tabulky a druzí jsou jen vinou horšího skóre.

Reklama