Hlavní obsah

Opory Baníku zakončily přípravu radostnou událostí. Na Zlín je Hapal chce mít zpátky, Almási opět mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na jarní část se fotbalistům ostravského Baníku vydařila. Ze čtyř přípravných zápasů prohráli jediný (s Vasasem Budapešť na soustředění v Turecku 0:1), zbylé tři (Skalica 2:0, Kielce 5:0 a Cracovia Krakov 2:0) zvládli bez obdržené branky. Vážnější komplikací tak bylo jen opětovné zranění kotníku útočníka Ladislava Almásiho a odjezdy Srdjana Plavšiče a Gigliho Ndefeho za rodícími manželkami těsně před startem jara.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Almási z Baníku Ostrava ma archivním snímku.

Článek

„Absence Almásiho je největší problém. Už v letní přípravě měl s kotníkem problémy a musel se do toho znovu dostávat. Před zimní přípravou bral antibiotika a teď zase vypadl kvůli problémům s vazy v kotníku,“ uvedl trenér Pavel Hapal.

První prognózy hovořily až o šestitýdenní absenci slovenského útočníka. „Co mám informace, a dnes jsem se s ním potkal, tak kotník nejeví problém většího rázu. Věřím proto, že za čtyři týdny by mohl být znovu na hřišti,“ zadoufal Hapal.

Toho na závěr zimní přípravy zaskočily i mimofotbalové události. Srb Plavšič a Nizozemec Ndefe se po návratu ze soustředění v Turecku odpojili od týmu a jeli podpořit své partnerky u porodu. „Když jsme se vraceli z Turecka, tak já vystoupil v Olomouci, a to, že Srdjan odjel, jsem se dozvěděl až na druhý den. Ale byli jsme domluvení a tahle událost je důležitější než fotbal. Ten dáváme vysoko, ale narození dítěte je důležitější. Volno dostal, je to profík, a jak ho znám, vrátí se připravený. Teď bude záležet kdy,“ vtipkoval Hapal.

S už vážnější tváří dodal, že sestavu ani přípravu na nedělní start ve Zlíně (od 18 hodin) absence obou hráčů neovlivní. „Počítám, že nejpozději ve čtvrtek bude tady. Je v Srbsku, to není daleko. Mají holčičku, věříme, že budou obě zdravé a v pořádku. Odcestoval nám i Gigli, ten bude rodit dnes (v úterý) nebo zítra. Věděl jsem o tom už v Turecku, teď dostal SMS, odlítal dneska ráno. Máme teď takové období, asi tady bylo v dubnu nějaké volno. Snad je to všechno, raději se ale zeptám v kabině,“ smál se Hapal.

Trenér Baníku přivítal na úterním tréninku poprvé Albánce Eneo Bitriho, zatím jedinou posilu před jarní částí Fortuna ligy. Šestadvacetiletý obránce, který si na podzim připsal tři starty za reprezentační áčko Albánie, přestoupil do Ostravy z FK Partizani Tirana.

„Musí se rozkoukat, ale je to zkušený hráč, byl to kapitán Partizani. Nicméně je v novém mužstvu, proto dostane nějaký čas na aklimatizaci. Má výhodu v tom, že v Albánii je rozehraná soutěž. Možná naskočí už od prvního utkání anebo v tom dalším. Bude záležet na něm,“ uvedl Hapal.

Bitri hned na úvodním tréninku ukázal, že se nebojí ve vápně odebírat míč ani riskantním skluzem. „Měl tam jeden na Kuzmu a ten byl hned naštvaný. Asi je to jeho styl hry. Budeme se s ním ale muset o tom bavit. Když skluz, tak čistý, bez faulu,“ poukázal Hapal a vypíchl i další Bitriho přednosti. „Je velice silný ve vzduchu. Má na to i figuru. Na svou výšku (192 centimetrů) je i pohyblivý, rychlý a technicky velice slušně vybavený.“

Urostlý zadák posílil už tak nabitou stoperskou sestavu Baníku, jenž aktuálně disponuje na tomto postu Fridrichem, Lischkou, Pojezným a Svozilem. Ve hře je tak varianta sestavy se třemi stopery. „Chtěli jsme mít i tuto možnost. Zkusili jsme to v některých utkáních a je to dobrá alternativa. V české lize na to přešla spousta klubů a my nechceme být pozadu,“ přiblížil trenér Baníku.

Reklama