Hlavní obsah

Dva body od propasti, dvě posily a dva trenéři. Nikl se Zápotočným křísí Dynamo: Díváme se jen nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou dva a mají jeden úkol: dostat fotbalové České Budějovice z nejhoršího. Dynamo je po podzimu až třinácté, jen dva body nad barážovým pásmem. Proto majitel Vladimír Koubek v listopadu přivedl z Příbrami trenérský tandem Marek Nikl & Tomáš Zápotočný. „Zatím nám to ladí,“ spokojeně říkali na tiskovce před víkendovým startem ligového jara.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenéři Tomáš Zápotočný (vlevo) s Markem Niklem mají za úkol zachránit České Budějovice ve Fortuna lize.

Článek

Hlavní trenér a asistent? Exreprezentanti Nikl se Zápotočným zavedený model bourají. „Přinášíme něco nového. Takhle nás to baví, nemáme přesně rozdělené role," popsal Zápotočný. „Jedeme tak už rok. Když máme jiný názor, pobavíme se o tom a ve finále se vždycky shodneme," doplnil parťáka Nikl.

Právě on bude v zápisech figurovat jako šéf. „Je starší a má hotovou profilicenci, zatímco Tomáš ji teprve studuje. Proto bude papírově asistent," vysvětlil budějovický generální sekretář a sportovní ředitel Milan Čadek.

Dynamo má za sebou rozpačitý podzim. Zatím je na posledním bezpečném místě, ke kterému ho odsoudil mimo jiné třetí nejslabší útok v lize (17 gólů). Horší byl už jen předposlední Zlín (15) a poslední Pardubice (13). A ještě jeden handicap: pět bodů z domácích zápasů znamenalo nejnižší číslo z celé ligy.

„Já se koukám jedině nahoru," pousmál se Nikl, když přišla řeč na tabulku. Nahoru se díval i po prvních dvou porážkách na nedávném soustředění v Turecku, Dynamo padlo s Vasasem Budapešť (2:3) i s polským týmem Widzew Lodž (0:4). „Nevystrašilo nás to. V naší hře bylo to, co jsme tam chtěli vidět, což pro nás bylo nejdůležitější," zdůraznil Zápotočný.

„Možná je dobře, že porážky přišly ještě v přípravě. Ukázali jsme si nepovedené věci a věděli jsme, co máme zlepšit," vzpomínal budějovický kapitán Martin Králik.

První výhra přišla až v generálce s kosovským FC Priština (4:1). Ironií osudu jen pár hodin poté, co tým na hotelu zažil zhruba hodinovou evakuaci kvůli požáru. „Chtěli jsme vyhrát všechny zápasy, ovšem povedlo se nám to až v posledním. Snad takhle budeme pokračovat," doufal Nikl.

Pomůžou na jaře dvě posily? Z Příbrami, kterou Nikl se Zápotočným opouštěli coby lídra druhé ligy, přišel záložník Marcel Čermák a do Turecka za týmem dorazil nigerijský útočník Quadri Adebayo Adediran z pražské Dukly. „Oba nás mile překvapili. Čermák skvěle zapadl do kolektivu a herně přinesl to, kvůli čemu jsme si ho do Budějovic brali. A Adediran? To bude raketa. Když ho vidím na tréninku i v zápasech, jsem si jistý, že nám pomůže," pravil Zápotočný.

Dynamo vyhlíží žhavý start jara, během devíti dnů odehraje tři zápasy. Mezi ligové partie na Slovácku a s Libercem se první únorový den vejde odložené pohárové osmifinále s Hradcem Králové. Původně se mělo hrát už 19. listopadu, jenže budějovickou arénu tenkrát zasypal sníh.

„Výhra v generálce nám dodala sebevědomí a ukázala, že jdeme po správné cestě. Nebude to hned, ale pokud budeme trpěliví, můžeme dokázat velké věci," poznamenal kapitán Králik.

„Konkrétní cíle si nedáváme," mávl rukou Nikl. „Nedávali jsme si je ani v Příbrami, odkud jsme odcházeli, když byla první."

Reklama