Hlavní obsah

Osm změn v základu. Nesmíme ztratit respekt, svému týmu prostě věřím, ujišťuje Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poločas se trápili, jako by zaháněli únavu a zklamání ze čtvrteční porážky 2:3 v Istanbulu. Rázným nástupem do druhé půle zápas rozhodli, ale třásli se až do konce. Fotbalisté pražské Sparty porazili Liberec 2:1 a v čele ligové tabulky si udrželi čtyřbodový náskok na druhou Slavii. Přestože nasadili dramaticky obměněnou sestavu, Letenští nadále jako jediní v soutěži neztratili doma ani bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Brian Priske děkuje fanouškům po utkání s FC Slovan Liberec.

Článek

Nezůstal kámen na kameni. Sparťanský trenér Brian Priske proti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy v Istanbulu udělal v sestavě osm změn. Zůstali jen brankář Vindahl, kapitán Krejčí a Birmančevič. Dva posledně jmenovaní nemohou kvůli trestu za žluté karty v domácí odvetě ve čtvrtek nastoupit. Hrát proti Galatasarayi nebude po vyloučení ani křídelník Ryneš, začal však jen na lavičce.

V základní sestavě se tedy proti duelu na Galatasarayi objevili obránci Vydra s Panákem, wingbeci Wiesner s Peškem, středopolaři Solbakken se Sadílkem a útočníci Olatunji s Haraslínem. Na lavici vedle Ryneše zůstali také Sörensen, Vitík, Preciado, Kairinen, Laci, Kuchta a Karabec.

Kouč se může cítit komfortně, když si dovolí udělat tolik změn.

„To spojení nerad používám, cítit se komfortně. Znamenalo by to, že bychom neměli respekt k soupeři. Když se cítíte příliš pohodlně, můžete respekt ztratit, a to bych určitě nechtěl,“ zdůrazňuje Brian Priske.

„Naše změny v základní sestavě vyplývají z toho, že věřím svému týmu a hráčům. Víme, jakou mají kvalitu, protože je každý den vidíme pracovat. I proti Liberci tam bylo hodně dobrých situací. Do třicáté minuty jsme zápas kontrolovali, stejně jako prvních dvacet minut ve druhém poločase,“ poukazuje.

Právě Liberec je posledním mužstvem, které na Letné v domácí soutěži zvítězilo. Slovan koncem července 2022 pokazil Priskemu premiéru v české lize výhrou 2:1. „Někdo mi to připomněl. Ukazuje se, že jsme tady tehdy udělali dobrý výsledek. A že od té doby Sparta ušla velký kus cesty,“ usmívá se trenér Luboš Kozel.

Slovan je na Letné produktivní, naposledy tady nedal gól v květnu 2019 ve skupině o titul. V týdnu se jeho kabinou prohnala viróza, takže přišel o Ghaliho či Purzitidise. Akcie hostů držel sparťanský odchovanec Bačkovský, který se v brance několikrát vytáhl. Až po přestávce se o rozhodující úder postaral pro změnu exliberecký útočník Olatunji. Nejprve nahrál na gól Haraslínovi, druhý pak dal o dvě minuty později sám. Horský se postaral o kontaktní branku a hosté ucítili šanci. Tlačili, vyrovnat už nestačili.

„Těžký zápas, utkání s Libercem jsou vždy náročná. V prvním poločase nám chyběl gól. Byli jsme v mnoha ohledech lepší, ale po snížení jsme se dostali pod tlak. O vítězství jsme nakonec museli bojovat. Jsem rád, že noví hráči se šance chopili. Třeba Olatunji či v základní sestavě debutující Solbakken,“ cení si Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Victor Olatunji přidal druhou branku Sparty.

Nutno však podotknout, že urostlý nigerijský útočník předvedl rozdílné poločasové výkony.

„Někdo mu asi musel říct, ať si po prvním poločase vymění boty, a ono to opravdu pomohlo. Odehrál fantastickou druhou půli, byl velmi produktivní. Zároveň musím říct, že se mu povedla i příprava a velmi tvrdě trénuje,“ líčí dánský kouč.

Pro odvetu s tureckým mistrem by se mu na zdecimovanou levou stranu hodil Jaroslav Zelený, který však i proti Liberci nadále chyběl.

„V neděli už trénoval společně s Michalem Ševčíkem,“ doufá Priske, že Zelený bude na čtvrtek nachystán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.