Hlavní obsah

Sparta - Dinamo Záhřeb 1:1Parádní rána Peška i premiéra posily. Sparta si otestovala možného soupeře v boji o Ligu mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi ostrý test před novou sezonou mají za sebou fotbalisté Sparty. Na soustředění v Rakousku remizovali 1:1 s úřadujícím chorvatským mistrem Dinamem Záhřeb, na kterého mohou klidně narazit v předkole Ligy mistrů. Jedinou branku Pražanů zaznamenal už ve 2. minutě Jakub Pešek, poprvé v akci byla k vidění nová srbská posila Veljko Birmančevič.

Foto: AC Sparta Praha

Jakub Pešek v dresu Sparty nastupuje do přátelského utkání s Dinamem Záhřeb.

Článek

Sparta, na rozdíl od týden staré prohry 1:2 s Jihlavou, nastoupila už s velkou částí reprezentantů, kteří se do přípravy zapojili později. Do první půle tak naskočili například Ladislav Krejčí, Kryštof Daněk nebo Václav Sejk. Do druhé pak Jan Kuchta, Kaan Kairinen či Adam Karabec.

Skóre otevřel už ve 2. minutě Pešek. Na hranici pokutového území převzal míč, hodil si ho na pravačku a krásným obstřelem překonal gólmana Dominika Livakoviče, známého penaltového mága z posledního MS v Kataru. Z opakovaných záběrů bylo vidět, že balon zapadl úplně přesně do levého rohu branky chorvatského celku.

Pro Peška šlo o první gól od Ligy národů, kdy se v červnu 2022 v reprezentačním dresu prosadil proti Španělsku. Vzrůstem nevelký křídelník následně od srpna léčil zraněné koleno, na další start čekal až do duelu s Jihlavou. „Musím být v hlavě nachystaný, abych podal stoprocentní výkon a týmu pomohl. Musím říct, že zátěž zvládám velice dobře. Cítím se nejlépe za celou kariéru,“ hlásil nadšeně koncem června před cestou na aktuálně probíhající soustředění.

Vedení Spartě ale dlouho nevydrželo. Ve 13. minutě proniklo Dinamo po rychlé kombinaci do pokutového území a Marka Bulata podle sudího srazil k zemi nedovoleným způsobem Ladislav Krejčí. Záhřeb kopal penaltu. K ní se postavil zkušený reprezentant Bruno Petkovič a překonal Vojtěcha Vorla.

Další branka už v duelu nepadla. Za Spartu měli velké příležitosti hlavičkující Asger Sørensen nebo Jan Kuchta, který po parádní přihrávce za obranu od Matěje Ryneše běžel z úhlu sám na bránu. Míč ale s pomocí teče gólmana skončil těsně vedle.

Poprvé v rudém dresu se představil Veljko Birmančevič. S kapitánskou páskou na ruce zasáhl do druhé půle, trenér Brian Priske ho postavil na levý kraj útočné trojice místo Lukáše Haraslína. Birmančevič v ofenzivě kooperoval s Kuchtou, na pravé straně je doplnil Adam Karabec. V úvodním dějství byl kapitánem Václav Sejk, oba jistě s ohledem na tučné zápisné.

Sparta tak ani ve druhém duelu letní přípravy nezvítězila, remíza s účastníkem posledního ročníku Ligy mistrů se ale jistě počítá. Oba celky na sebe navíc mohou narazit za pár týdnů v předkolech milionářské soutěže. „Když vyšlo najevo, že Dinamo může být jedním z našich soupeřů, proběhla mi hlavou myšlenka na změnu protivníka. Na druhou stranu jsme se rozhodli vše ponechat, na soustředění je naším hlavním cílem, abychom hráli s týmy, které mají velkou kvalitu a prověří nás,“ řekl v sobotu na tiskové konferenci Priske.

Zatímco pro Záhřeb šlo o generálku před startem ligy, Spartu čeká ještě týden na soustředění v Rakousku. V úterý se utká se srbským celkem Čukarički, v pátek pak přijde na řadu generálka s belgickým Anderlechtem. Fortuna ligu odstartuje úřadující český šampion v neděli 23. července doma s Olomoucí.

Přípravné utkání v Rakousku
AC Sparta Praha - Dinamo Záhřeb 1:1
Branky: 2. Pešek - 14. Petkovič (pen.)
Sparta v 1. poločase: Vorel - Vydra, Panák, Krejčí - Mejdr, Daněk, Sadílek, Pešek - Minčev, Sejk, Haraslín
Sparta ve 2. poločase: Surovčík - Sørensen, Kukučka, Zelený - Wiesner, Kairinen, Laci, Ryneš - Karabec, Kuchta, Birmančević.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.