Hlavní obsah

Pět důvodů jabloneckého vzestupu: Řád místo blázince, eso v životní formě či bezchybný veterán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před dvěma měsíci nebylo Jabloneckým hej, po nepovedeném podzimu začali jaro opět klopýtáním. Se Zlínem jen remizovali 2:2 a před nimi byly dva venkovní duely v Ostravě a na Spartě. Jenže Severočeši se dokázali z barážové pozice obdivuhodně zvednout, teď s Pardubicemi už vyhráli počtvrté za sebou. A pokud ve středu zvládnou i dohrávku 23. kola doma se Slováckem, na šestou Olomouc budou ztrácet pouhý bod. Sport.cz nabízí pět důvodů jabloneckého zlepšení.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pardubický Icha v souboji proti přesile protihráčů.

Článek

Chramostova životní forma

V lize momentálně patří k útočníkům s nejlepší formou, ne-li vůbec tou nejzářivější. Jan Chramosta nyní táhne Jablonec tabulkou vzhůru. Proti Pardubicím sice hodně šancí spálil, přesto vítězný gól slavil. V této sezoně již svůj dvanáctý. Ve 32 letech hraje v životní formě. „Má obrovskou kvalitu," chválí své eso kouč David Horejš. Z posledních čtyř zápasů má bilanci 5+1. Přitom minulou sezonu strávil na hostování v Bohemians a na severu se s ním už takřka nepočítalo. „Uvidíme, jak se kluby dohodnou," říkal na startu přípravy. Horejš o něj stál a nyní se mu předvídavost vyplácí.

Ustálená obrana

Dlouho na Střelnici ideální složení defenzívy hledali. Buď stabilitu hatila forma, zranění nebo odchody. Po jasné prohře na Spartě 0:3 v rámci 20. kola se však stoperská trojice ustálila. Se Součkem, uprostřed zimní posilou Králem a Martincem odehráli Jablonečtí poslední čtyři zápasy a ve všech byli stoprocentní. Naposledy Severočeši s Pardubicemi udrželi na jaře poprvé čisté konto. Nutno však dodat, že i se štěstím, neboť Pardubice si šance dokázaly vytvářet, ovšem ztroskotaly ve finální fázi.

Řád místo blázince

V Jablonci po nepovedeném podzimu zavedli nový disciplinární řád, který přísněji trestá zbytečné prohřešky. Severočeský klub reagoval na rekordních sedm červených karet v první polovině sezony, kvůli kterým Jablonečtí skoro třetinu zápasů dohrávali v oslabení. „Blázinec," komentoval tehdy mizernou morálku kouč David Horejš. „Nový disciplinární řád je docela přísný," prozradil Chramosta. Bič zabral. Na jaře ještě sudí nikoho ze zelenobílých nevyloučil a klesl i průměrný počet žlutých karet z 2,25 na 1,5 na zápas.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Fotbalisté Jablonce slaví gól na hřišti Zbrojovky Brno.

Faktor Hübschman

Sice za necelý půlrok oslaví už 42. narozeniny, ale na hřišti je Tomáš Hübschman pro Jablonec stále velmi platným hráčem. V první půlce sezony kvůli zlomenině na ruce nehrál, v závěru podzimu byl náhradníkem. Vedle zkušeného veterána stoupají výkony nejen dravých mladíků jako je Šulc či Sejk, ale i velezkušeného Považance, který pak může nastupovat s jinými úkoly. Na hřišti sice už kapitán rychlostně zaostává, ale hendikep nahrazuje skvělou poziční hrou, málokdy špatně přihraje.

Trpělivost

Severočechům se vyplatila i trpělivost s novým koučem. V Jablonci s aktuální sezonou začala nová éra, když tým převzal David Horejš po Petru Radovi. „Současný fotbal je krom mnoha jiných věcí založený na součinnosti hráčů a vždy to nějakou dobu trvá, což byl i případ Jablonce, když přišel jiný trenér s úplně jinými metodami," říká fotbalový expert a bývalý kouč Jablonce Vlastimil Palička. Severočeši čekali na první výhru až do osmého kola. Ostudně vypadli z domácího poháru a když doma prohráli na podzim i poslední utkání s Mladou Boleslaví 1:2 a padli na barážovou příčku, pozice trenéra byla na vážkách. „Trenér David Horejš má důvěru vedení. Jsem spokojený s předváděnou hrou, je to změna oproti minulé sezoně, mužstvo má jasnou tvář a hráči vědí, co mají na hřišti dělat. Jsem nespokojený s výsledky. Čtrnácté místo v tabulce není pro náš tým dostatečné. Na druhou stranu je liga vyrovnaná, takže pořád je o co hrát. Na jaře ale musí přijít zlepšení," prohlásil Pelta v listopadu. To nakonec k jeho spokojenosti nastalo.

Reklama

Související témata: