Hlavní obsah

Písničkář Nohavica: Baník je baba na celý život

Ostrava

Příští týden budou ostravští zastupitelé rozhodovat, jestli pomohou Baníku a jestli zachrání Bazaly. Občanské sdružení Baník Baníku proto svolalo na úterní odpoledne shromáždění fanoušků před radnicí. Mezi totálně promoklými byl i Jarek Nohavica.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Před budovou magistrátu na Prokešově náměstí v Ostravě se sešly desítky fanoušků Baníku Ostrava na podporu záměru převzetí stadionu Bazaly do vlastnictví města Ostravy. Na shromáždění vystoupili písničkář Jaromír Nohavica (vlevo), Martin Lukeš (uprostřed) a Václav Svěrkoš (vpravo).

Článek

Proč jste přišel?

Příští rok to bude padesát let, co mě táta vzal za ruku a poprvé přivedl na Bazaly. Padesát roků tam chodím já, chodí tam můj syn a věřím, že tam budou chodit i vnukové a dá-li Bůh, tak i pravnuci. Baník je baba na celý život. Všechno se dá zbourat a postavit nové. Když se na Bazalech nebude hrát fotbal, tak se zbourají. Zbourat se dá tato radnice a postavit krásná nová na Karolíně, Sýkorův most se dá vyhodit do povětří, oblouk v Porubě se dá zbourat. Ale co potom z té naší Ostravy zůstane? Bazaly to není jenom stadion, to je Ostrava.

Umíte si představit trvalé přestěhování Baníku do Vítkovic?

Na takovou otázku politici odpovídají, že si umějí představit všechno. Já odpovídám, že bych to nechtěl, já chci, aby Baník zůstal na Bazalech. Aby vnuci viděli, kam chodívali na fotbal jejich dědové, aby na židli, na které sedím teď já, sedávali mojí potomci. Všechny góly, vítězství a porážky jsou zaklety v místě našich emocí. A to se nedá jen tak přemístit. Bude-li to nutné, zapláčeme, přejdeme. Ale měli bychom si dobře zapamatovat, kteří radní nám podají pomocnou ruku a kteří ne.

Co znamená Baník pro Ostravu?

Baník je symbol. Ať to zní jakkoliv pateticky. Važme si symbolů v tomto světě. Věcí, které byly, jsou a budou. Pro mne je mým osobním symbolem heligonka. Koupil ji můj děda v roce 1931 v Mariánských Horách. Já ji mohu vyměnit za jiný, lepší nástroj. Neudělám to. Hraju na ni pořád. Nestyďme se za symboly. Pěstujme si je.

Věříte, že příští středu se budete radovat s fanoušky po rozhodnutí zastupitelů?

Jestli mě radní slyší, tak budu rád, když se s nimi na ulici potkám a oni mi řeknou: Jarku, podařilo se. Tipovat si však netroufám a kurzy vypisovat už vůbec ne.

Reklama

Související témata: