Hlavní obsah

Plzeň bez titulu? Není to zklamání, říká bývalý reprezentant. Klub hledá trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco loni plzeňská Viktoria senzačně získala mistrovský titul a v závěsu nechala pražské týmy Spartu i Slavii, koncovka letošní sezony se mužstvu ze západu Čech pro změnu nepovedla. Plzeňští se nakonec musí smířit s konečným třetím místem, což znamená kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu. „Nenazýval bych to zklamání. Na Plzeň se spíš podepsal tlak a nápor,“ myslí si v pořadu Přímák Jan Rajnoch, bývalý reprezentační obránce. Řešila se také trenérská otázka. Po sezoně totiž v klubu končí velezkušený lodivod Michal Bílek.

Je Plzeň zklamáním sezony? Příspěvek v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Základní část přitom Plzeň neměla špatně rozehranou. Stále se držela kousek od prvního místa a znovu to vypadalo, že se připravuje na mocný finiš. Jenomže se stal přesný opak. Viktoria začala bodově ztrácet a jeden zápas před koncem ligového ročníku ztrácí na mistrovskou Spartu již dvacet bodů.

Podle bývalého reprezentanta Rajnocha se nejedná o zklamání. Naopak vyzdvihuje mistrovský počin z loňské sezony. „Plzeň loni udělala titul, který nikdo nečekal. Stálo jí to spousta nejen fyzických, ale i mentálních sil. V klubu nebyly peníze, pan Šádek si musel půjčovat. Bylo to psychicky náročné období, což se později na Plzni podepsalo. Zklamání přišlo až na jaře. Došla síla," přemítá expert.

Fotbalový pořad Přímák s Janem Rajnochem a Jiřím Lizcem.Video: Sport.cz

Viktoria se v posledních letech stala jedním z aspirantů na mistrovskou trofej, což oběma pražským S rozhodně neulehčuje život. „Plzeň je třeba ocenit, že dlouhodobě hraje na špici a má snad 6 titulů z posledních 9 let. Je to obdivuhodné, co se v Plzni dokázalo nejen v minulosti, ale v loňské sezoně či té letošní," je rád Rajnoch.

Jedním z důvodů jarního kolapsu může být i malá produktivita týmového esa Tomáše Chorého. „Měl slušný podzim, a pak zřejmě chyběl někdo, kdo by ho dokázal nahradit v momentech, kdy se mu nedařilo. Rozstřílel se Durosinmi ,ale asi pozdě. Byla tam i smůla," vysvětluje možné důvody neúspěchu fotbalový expert Sport.cz Jiří Lizec.

Plzeň, která během sezony ztratila body hned v sedmnácti případech, sezonu zakončí na třetí pozici, což jí přidělí kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu. Ta se ale nebude týkat současného trenéra Michala Bílka, který v klubu po sezoně končí. Viktoria se ohlíží po náhradě. „Prožili spolu krásné dva roky. Udělal maximum pro úspěch. Pan Šádek se možná i s ohledem na nového majitele rozhodl mu neprodloužit smlouvu," líčí situaci.

Trenér Bílek končí, kdo je kandidátem na místo kouče v Plzni. Řešíme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Kdo tedy připadá v úvahu jako náhrada? „Překvapují mě jména jako trenér Koubek, který ze zdravotních důvodů končí v Hradci. V jeho věku by to bylo až moc velké sousto. Jako první jméno se mi ale líbí Martin Svědík," ukázal Rajnoch na současného trenéra Slovácka. „Jestli třeba Václav Jílek, těžko říct," přidává se s názorem Lizec.

Reklama