Hlavní obsah

Kdo dostane padáka? O sestupujícím z ligy se rozhodne v neděli v moravské bitvě v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodne až poslední kolo. Moravská bitva na závěr nadstavbové skupiny o záchranu mezi fotbalisty Brna a Zlína určí přímého sestupujícího z první ligy. Ševcům, kteří se středeční výhrou nad Baníkem posunuli v tabulce na předposlední místo, stačí k účasti v baráži uhrát v neděli (17 h) na hřišti Zbrojovky bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hráč Brna Jan Trousil hodnotí vyhlídky před klíčovým zápasem.

Článek
Fotogalerie

„Nesmíme ale k utkání přistoupit tak, že budeme bránit remízu. To by byla cesta do pekel. Když odjezdíme zápas tak jako s Ostravou, nemám o náš osud obavy," tvrdí zlínský záložník Robert Hrubý.

Zatímco Brňané už sedm ligových duelů v řadě nepoznali radost z vítězství a uhráli v nich jen dvě plichty, na jaře dlouho tápající Zlín naopak bodoval v pěti z posledních šesti utkání. K rozhodující řežbě tak obě mužstva nastoupí o víkendu v naprosto rozdílném rozpoložení. Není proto divu, že většina odborníků i fanoušků nyní jednoznačně favorizuje celek z Baťova města.

Bývalý stoper Brna a Slovácka a donedávna trenér druholigového Vyškova Jan Trousil je však jiného názoru. „Šance vidím zhruba šedesát ku čtyřiceti ve prospěch Zbrojovky. Její výhodou bude domácí prostředí. Brněnští příznivci jsou teď naštvaní, ale jsem přesvědčený, že v sobě najdou zbrojovácké srdíčko a poženou svůj tým v hojném počtu za výhrou," netají, že záchranu přeje víc svému někdejšímu klubu. „Bude to víc o hlavách než fotbalovém umu. Vždyť naprostá většina hráčů na obou stranách takhle důležité utkání ještě nehrála," připomněl.

Brňané doufají v probuzení nejlepšího ligového kanonýra Jakuba Řezníčka, který se naposledy trefil v polovině dubna proti Pardubicím. „Zbrojovka hraje pod koučem Haškem z hlubšího bloku. Kuba teď nemá vpředu tak velkou podporu," našel Trousil hlavní příčinu, proč Řezníček už víc než měsíc čeká na jubilejní dvacátý gól v sezoně. „Není ale vůbec dobré, pokud mužstvo spoléhá takřka výhradně na jednoho borce," dodal.

V neděli musí Brňané vyrukovat na Zlín s aktivní hrou. „Navzdory našemu klopýtání vidím v poslední době určitý výkonnostní vzestup," zůstává trenér Brna Martin Hašek optimistou.

Ševci ovšem věří, že se na úplný chvost tabulky už nevrátí. „V poslední době jsme ukázali obrovskou morální sílu. Začalo nám přát i štěstí. Snad to tak bude pokračovat. V Brně to zvládneme," je přesvědčený Hrubý.

Podle Trousila Zlíňanům hodně nahrála ligová nadstavba. „Pět střetnutí navíc je spasilo. Vždyť už se skoro topili v bahně. K tomu, že jsou z něj venku, jim ovšem Zbrojovka výrazným poklesem formy notně dopomohla," myslí si.

Reklama