Hlavní obsah

Plzeň si ponese následky výbuchu. Vrbova Sparta je ve šlágru kola mírným favoritem

Třeskutým šlágrem se po reprezentační pauze opět hlásí o slovo nejvyšší fotbalová soutěž. V sobotu se střetnou první dva týmy tabulky - ve Štruncových sadech se představí pražská Sparta. Favority jsou hostující sparťané, na které se sází v kurzu 2,35:1, na výhru domácí Plzně je vypsán kurz 3,10:1 a na remízu 3,50:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec z Viktorie Plzeň a Adam Hložek ze Sparty Praha.

Článek

Viktoria se ve šlágru kola sice představí doma, ale favoritem jsou fotbalisté z pražské Letné.

„Sparta je po postupu do pohárové Evropy v pohodě, daří se jí i v lize. Naproti tomu Plzeň pohárově totálně vyhořela a následky si ponese celou sezonu. Utrpěla psychika hráčů, ale také kádr, když museli odejít ofenzivní klenot Ba Loua a kapitán týmu a stoper číslo 1 Jakub Brabec," poukazuje Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

„A dalším bolavým místem může být Pavel Vrba na lavičce Sparty. Strůjce historických úspěchů Viktorky jde proti ‚svým', což budou těžko rozdýchávat především domácí fanoušci," dodává.

Rozdíl je v produktivitě

Oba týmy dělí v tabulce jediný bod. Značný rozdíl mezi oběma celky je však ve střelecké produktivitě. Zatímco Plzeň nastřílela v šesti utkáních 9 gólů, sparťané zaznamenali již 16 branek. Spartu čeká náročný týden, jelikož ve čtvrtek se představí také v Evropské lize na hřišti Bröndby Kodaň. Plzeň je z evropských pohárů venku, a tak je pro ni liga jasnou prioritou.

V táboře fanoušků Západočechů, pro které příjem z evropských soutěží vždy představoval důležitou část rozpočtu, panuje po vypadnutí v předkole Konferenční ligy značná nervozita. Kádr prochází zeštíhlením - odešli Ba Loua i stoper Brabec a na hostování zamířili Hlavatý s Matějkou. Novou smlouvu ale naopak podepsal jeden z klíčových hráčů Pavel Bucha.

Několik hráčů obou celků se zúčastnilo posledního reprezentačního srazu. V obou kvalifikačních zápasech nastoupil v základní sestavě Adam Hložek, křest ohněm proti Belgii prožil ve stoperské dvojici Filip Kaša. Pozornost byla upřena i na Jindřicha Staňka, který musel do branky po Vaclíkově zranění v úvodu utkání v Bruselu a jako jednička pak absolvoval i přátelský zápas s Ukrajinou.

Strůjce zlaté éry proti svým

„Souboje Sparty s Plzní patří v posledních letech k vrcholům sezony. Pikantnost utkání je nyní ještě větší vzhledem k tomu, že Letenské trénuje Pavel Vrba - hlavní strůjce úspěchů zlaté éry Viktorky. Velkým otazníkem je, v jakém rozpoložení se Plzeňští nacházejí. V kabině ale po vyřazení z evropských pohárů a nejistotě v klubu určitě nepanuje optimální nálada. Proti Spartě a trenéru Vrbovi se viktoriáni určitě budou chtít vytáhnout. Mírným favority jsou nicméně Letenští, kteří drží první příčku v tabulce a v dosavadním průběhu sezony působí sebevědomějším dojmem," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek ve finále MOL Cupu.

Viktoriánům v zápase věří pouze 4 % sázkařů. Výhru svěřenců Pavla Vrby naopak předpokládá 90 % sázejících, na remízu připadá zbývajících 6 %.

Pražané jdou nahoru

Viktoria měla v předchozích letech herně i výsledkově navrch, letos je tomu ale jinak. Podle sázkových expertů si Sparta z Plzně odveze tři body. Zatímco Pražané jdou nahoru, s Plzní je to stále horší. Také u Chance se nejvíce sází na výhru Sparty, které věří 87 % lidí. Domácí prostředí Plzeň zřejmě nespasí.

„Na vítězství Západočechů jdou pouze 4 % sázek a v remízu věří 9 % sázkařů. Na základě kurzu 1,28:1 se předpokládá, že v utkání padnou více než dva góly," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí sázkové kanceláře.

Reklama

Související témata: