Hlavní obsah

Plzeň zmužněla, nejsme žádní beránci! Koubek o týmu i o budoucnosti ve Viktorii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usadil se v útulné hotelové kavárně ve španělském Benidormu, rozehrál se mu úsměv na tváři. „Je mi fajn, mám se standardně dobře. Ptejte se mě, na co chcete, jen do mě,“ prohodil trenér fotbalové Plzně Miroslav Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek během vítězného utkání na Slavii.

Článek

Benidorm (od zpravodaje Sport.cz) - V rozhovoru pro Sport.cz a deník Sport hodnotil zimní pohyb v kádru, vyjádřil se k omlazovací kúře týmu i o tom, jestli zůstane na lavičce Viktorie i v příští sezoně.

Při letním příchodu jste se nazval překlenovacím koučem, klub vám dal smlouvu na rok. Když vidíte, jak se dílo daří, chcete u týmu zůstat dál?

Odpovím jedinou větou – cítím se stejně, jako v létě.

Takže ano.

Jak jsem říkal, cítím se stejně jako v létě.(úsměv) Jsem rád, že se daří přerod týmu. Dostali jsme se během podzimu do fáze, kdy jsme na základě získaných mezinárodních zkušeností a ověření si našich schopností zjistili, že se toho nemusí nikdo bát. Tohle nám hodně zvedlo sebevědomí. Mužstvo je ve stabilnějším stavu, než když jsme ho přebírali v létě.

Kdy se budete o budoucnosti v Plzni rozhodovat?

Máme s vedením konkrétní termín, který nebudu specifikovat. Vždycky musí být výsledky. Pokud nejsou, věci se zjednodušují. Doufám, že z tohoto pohledu ještě rozhodnutí zamotáme. Je to otázka několika měsíců. Člověk neví, co se během nich stane.

Dokážete si představit, že budete v Plzni působit v jiné roli? Martin Dellenbach, člen představenstva Plzně, toto připustil.

Těší mě, že o mně mluví hezky, dokážu si představit leccos. Určitě může být, pokud bude zájem a já budu mít pořád motivaci.

Tvoříte novou Plzeň? V základu se objevili na podzim hráči, o kterých se v létě ani nevědělo.

Na startu letní přípravy jsem zaslechl, že to s námi zkusí jakýsi Paluska. Dweh tady ještě ani nebyl. Teď je jeden v základu, druhý by v něm mohl být také. Než se zranil, hrál pravidelně na hrotu Durosinmi. Další mladík Šulc se dotrénoval po EURO jednadvacítek, kdy neměl letní přípravu, a okamžitě vyskočil.

Stejně jako Cadu a Hranáč.

Cadu chtěl v létě utéct do Ostravy, prý nebyl v Plzni šťastný. Řekl jsem mu: nikam nepůjdeš, udělám tě šťastným ve Viktorce, pokud nic nepokazíš. Nepokazil. Má góly, asistence. Tohle jsem nečekal. S Hranáčem tedy dohromady šest jmen, což je šedesát procent sestavy.

Se současným kádrem jste tedy spokojený?

Když řeknu úplnou pravdu, tak po ztrátě Durosinmiho je prostor ještě rozbalit nějaký bonbónek. V útoku by to chtělo ještě zvýšit konkurenci. K dispozici jsou Chorý, Kliment a Vydra. Poslední dva mohou hrát i na stranách. Máme dobré strany, dobré stopery, posílený je i střed hřiště. Hrotový útočník vysoké kvality by ještě zvedl možnosti mužstva.

Jenže najít takového hráče není jen tak.

Samozřejmě, tohle si uvědomuju, klub má nějaké finanční možnosti. Měli jsme asi dvouhodinový rozhovor s panem Dellenbachem. V Plzni se nepůjde cestou nákupů za stamiliony, takhle koncepce není postavená.

Ovšem zahraničních hráčů je v kádru dost.

Nemám s nimi vůbec žádný problém, téhle cestě jsem nakloněný. Měla by ale zůstat plzeňská DNA kabiny, která byla vždycky specifická. Někteří kluci, kteří jsou jejími nositeli, mohou za rok, za dva odejít. Je proto důležité, aby tuhle plzeňskou specialitu převzali další a další hráči.

Bude pro vás těžké sesekat početný kádr?

Nesmírně. Přišli noví hráči, ze Slavie dva střední záložníci Lukáš Červa a Matěj Valenta. Souaré také naznačuje potenciál. Myslím, že jsme posílili.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nováčci v dresu Viktorie Plzeň na testech na úvod zimní přípravy. Zleva: Pavel Šulc, Matěj Valenta (nováček), Lukáš Červ (nováček), a Eduardo Cadu.

I když odešli Bucha a Staněk?

Hráčská kompenzace ze Slavie za Staňka je zajímavá. Věřím, že Buchu nahradíme.

Ale nebude zřejmě dál Durosinmi.

Je zraněný dlouho, odehráli jsme na podzim bez něj několik zápasů. V lize i v Evropě. Samozřejmě, kdyby byl Rafiu k dispozici, bylo by to ideální. Ale není.

Má na výběr. Buď podstoupit operaci, další měsíce být mimo, ale moct snít o velkém přestupu do zahraničí. Nebo problém v koleně, se kterým už pár let hrál, nevyřešit a mít ho už během jara.

O tom nechci mluvit. Ano, tyto dvě varianty jsou na stole. Ale jako trenér do toho nemám co mluvit. Rozhodne se hráč společně s lékařským týmem. Nevím, jaký bude jejich verdikt.

Ve vašich očích, jaro spíš bude bez něj?

Když netrénuje v přípravě… Dal bych za pravdu vaší úvaze.

Na Spartu výhodně

Plzeňský jaro. Tak se jmenuje kampaň, kterou Viktoria připravila pro své fanoušky ke startu jarní části sezony. Ti si mohou například zakoupit zvýhodněný balíček vstupenek na duely s Mladou Boleslaví, Zlínem i pražskou Spartou.

Vypadáte stále svěže. Kde berete energii?

Jak jsem starší a starší, zjišťuju, že jsem vůči stresu odolnější. Životní priority má člověk nějak postavené, vím, že fotbal není pupek světa. Možná se právě touhle filozofií dokážu od stresu oprostit a sám si to v sobě v hlavě dokážu odlehčit. Že se z toho takzvaně nezblázním.

Vaše žena je smířená s tím, že jste kvůli fotbalu často pryč?

Pořád je nešťastná a čím dál víc. Máme spolu neustále diskuze. Hlavní téma je, zda dělat fotbal do smrti a uteče nám hezké stáří, že jsme nebyli tolik spolu. Tohle dilema spolu řešíme pořád. Možná by tady se mnou byla raději na dovolené, než abych tady byl já s mančaftem.

Přesto vám ale tohle dodává energii.

Musí sloužit zdraví. Cítím se dobře, v hlavě nemám pocity starce. Tělesně jsem také celkem v pořádku, neduhy důchodců, například bolestmi kloubů, netrpím. Zatím si mi vyhnuly, čekám, kdy to přijde. Já si prostě trénování užívám.

Užíval jste si i nedělní řež v přípravě s ukrajinským Kryvbasem, v níž váš tým ukázal, že také umí přitvrdit?

Nejsme žádní beránci, také umíme dát od cesty. V Plzni jsou odolní hráči. Třeba Lukáš Červ je typologicky válečník. Ani Valenta není beránek. Plzeň není tým elegantních baletek, jako byla dřív. Viktorka zmužněla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články