Hlavní obsah

Poháry jsme si podělali sami, ale možná je pátá příčka maximum. Trenéry neřešíme, říká Laštůvka

„Páté místo není špatné, ale chtěli jsme poháry,“ má jasno kapitán a brankář fotbalistů Baníku Ostrava Jan Laštůvka, jenž dovedl v posledním domácím zápase sezony svůj tým k remíze 1:1 se Slavií. Ta znamenala konec snů Pražanů o čtvrtém titulu v řadě. Ten získala kolo před koncem soutěže Plzeň.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Jan Laštůvka z Ostravy.

Článek

„Slavie má lepší mužstvo a se vší úctou k Plzni má asi větší šance v pohárové Evropě udělat nějaký úspěch. Z toho pohledu je titul pro Plzeň překvapením. Ale Slavia si to po.rala stejně jako my úplně sama," svěřoval se Laštůvka.

Před vámi je ještě poslední utkání sezony na hřišti Plzně, Baník už ale zůstane pátý. Jak tohle umístění hodnotíte?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Jan Laštůvka po inkasovaném gólu během utkání se Spartou.

Chtěli jsme do pohárů, ale venku nám to vůbec nejde a k tomu jsme nezvládli také některé domácí zápasy, kupříkladu doma s Teplicemi (2:4) či s Karvinou (1:3). Možná je pátá příčka pro nás v tuto chvíli maximum, ale štve nás to stejně, jako to určitě štve fanoušky.

Těch přišlo na poslední ligový domácí zápas přes osm tisíc. Motivovali vás proti Slavii?

Chtěli jsme se rozloučit dobrým výkonem. Jestli někomu můžeme vzít titul, nám bylo úplně jedno. Fandové přišli, byla skvělá atmosféra a ceníme si toho, že jsme poslední zápas doma neprohráli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Ostrava Jan Laštůvka během utkání osmifinále MOL Cupu.

Když Baník doma prohrál se Slováckem (1:2) byl jste naštvaný a řekl jste, že na konci sezony budete nad nimi. Proč se to nepovedlo?

Jak jsem řekl, nezvládli jsme některé zápasy, které jsme měli vyhrát. Byl by alibismus říkat, že nechceme hrát poháry. To by byla blbost. Máme na víc, musíme se z toho poučit. A takové ty řečí, že Slovácko je sehrané, tým se nemění a trenér je tam už pět let, jsou nepodstatné. My jsme si to pros.rali sami zbytečnými ztrátami.

Po sezoně se v Baníku budou určitě měnit trenéři. Řešíte, zda přijde Pavel Hapal, nebo někdo jiný?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Ostrava Jan Laštůvka během utkání s Bohemians.

My nic nevíme, tohle jde to mimo nás. My jsme tu od toho, abychom trénovali a co nejlépe hráli. Všichni bychom se měli především soustředit na to, co Baník znamená pro město, pro region, jakou má historii. To ostatní je starost vedení. Kdo přijde, nebo ne, my neovlivníme. Občas to v kabině možná někdo zmíní, sem tam se pobavíme, ale to je vše. Já už mám svůj věk, chtěl bych spíš konečně zažít úspěch a dostat Baník do pohárů. Tím, že jsme na ně letos zase nedosáhli, mně ta sezona přišla strašně dlouhá. Neříkám, že nemám motivaci, smlouvu mám a chci hrát, protože mě baví se poměřovat s mladšími. Ale rád bych končil nějakým úspěchem. A ten zase nepřišel.

Jste z Karviné, která padá o soutěž níž. Mrzí vás to?

Rozhodně ano. Narodil jsem se sice v Havířově, ale jenom proto, že karvinská porodnice byla zavřená. Jsem Karviňák, začínal jsem tam s fotbalem, vrátil se tam, když jsem končil na Ukrajině. Štve mě, že padají. Mají krásný stadion a v lize by měly být týmy, které mají kde hrát. Furt se díváme kolem, hrajeme play off jak v Holandsku nebo kde, ale stadiony nikdo neřeší, dávají se výjimky a týmy hrají někde v azylu. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kdo nemá stadion, ať ligu nehraje.

Reklama