Hlavní obsah

Porážka? Nesmysl, reagoval Fousek. A i kdyby, z porážek se přece rodí příští vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážka? Fiasko? Zklamání? Pro prvního muže českého fotbalu Petra Fouska příliš silná slova i přesto, že na valné hromadě FAČR nebyly schváleny nové stanovy. „Nesmysl. Nemyslím, že by šlo o černý den našeho fotbalu. Někteří delegáti prostě upřednostnili zájmy své před zájmy fotbalu. Košile jim byla bližší než kabát, tak se to přece říká,“ reagoval na odmítavý postoj české komory, která negovala zvednutím hlasovacích lístků deset měsíců práce legislativní rady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek, předseda FAČR.

Článek

Už předem musel cítit Fousek a jemu spříznění lidé ve strahovské generalitě varovný signál. „Ve výkonném výboru jsme nové stanovy opakovaně projednávali, ale nedošlo k nadpoloviční shodě," přiznal, proč návrh nových stanov nepředkládal ke schválení výkonný výbor, ale on, jeho dva místopředsedové a legislativní rada.

Samozřejmě s vírou, že na valné hromadě dojde k vítězství rozumu a stanovy projdou. Jenže česká komora se postavila svou většinou proti. Soudě podle pohledu na zdvižené ruce s hlasovacími lístky, v jeden šik se v ten moment spojili vyznavači a sympatizanti F-evoluce s delegáty, kteří zasedali na valných hromadách v předchozí éře. Zkráceně řečeno „Berbrovci", protože takové označení se pro ně vžilo.

Proto Fouskovo přirovnání o tom, že jim byla košile bližší než kabát. Proto prvotní, nijak neskrývané zklamání za předsednickým stolem.

„Na žebříčku priorit loni v červnu nově zvoleného výkonného výboru stály stanovy hodně vysoko. Už proto, že šlo o přání fotbalového hnutí. A ve všech čtrnácti krajích, které jsem před loňskými volbami navštívil, v Ligové fotbalové asociaci ostatně také. Zdály se všem příliš komplikované, složité, prostě nevyhovující," zdůvodňoval, proč se jeho místopředseda Jiří Šidliák se svými lidmi pustili do práce na stanovách nových.

Ty ale neprošly. Jeden tábor zvedl ruku proti, neboť neprosadil návrh na zrušení tzv. provolby, která omezuje účast všech divizních klubů na valné hromadě, druhému vadila především klauzule definující střet zájmů a snažící se ho striktně vymezit.

„Provolby a návrh na jejich zrušení, stejně jako střet zájmů, to jsou exemplární případy. Jsou tady i věci další, na nichž určitá část delegátů lpí a o nichž nechci spekulovat. Byl bych samozřejmě raději, kdyby byly stanovy schváleny, ale svět tím nekončí. Porážka je vkladem pro příští vítězství, tak to přece ve fotbale chodí," zakrýval první muž českého fotbalu posléze rozčarování.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva 1. místopředseda výkonného výboru FAČR za Moravu Jiří Šidliák, předseda Petr Fousek a generální sekretář Michal Valtr na řádné valné hromadě.

„Teď se ale musíme rozhodnout, jestli budeme nové stanovy držet mezi svými prioritami nadále tak vysoko, nebo zda se k nim postupně vrátíme. Až dozraje čas," souzněl jeho názor se slovy místopředsedy Šidliáka, že.... „chtěli jsme fotbal někam posunout, ale našla se velká část delegátů, která považuje stávající stanovy za vyhovující".

Pochopitelně že předseda FAČR Petr Fousek se nemohl vyhnout expresivnímu vystoupení bývalého prvního muže českého fotbalu a nyní jabloneckého bosse Miroslava Pelty, jeho invektivám vůči Národní sportovní agentuře, narážkám na ženský fotbal atd.

„Pod takovou prezentaci našich vztahů s NSA se nemohu podepsat, protože naše spolupráce s Národní sportovní agenturou je naopak vynikající. Nejen z expresivních slov Pelty, ale i dalších řečníků zaznívala ovšem frustrace, že financování sportu klesá, což se promítá samozřejmě i do fotbalu, takže je stále těžší shánět finanční prostředky. A v reakcích na ženský fotbal se s ním už vůbec neztotožňuji, protože my ho chceme v duchu plánovaných reforem naopak rozvíjet," vymezil se vůči svému předchůdci v předsednickém křesle Fousek a s povděkem kvitoval, že na mimořádnou valnou hromadu, která měla odvolávat jeho místopředsedu Jana Richtra a předsedu Řídicí komise pro Čechy Martina Drobného prakticky nedošlo.

Po sedmnácti minutách skončila, aniž by se zmíněné body dostaly na její program.

„Hnutí vyslalo signál, že chce udržet výkonný výbor v sestavě, v jaké byl zvolený," poznamenal. „Za rok jsme ostatně udělali obrovský kus práce, i když netvrdím, že je všechno hotovo."

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Členové vedení Fotbalové asociace ČR na řádné valné hromadě.

Už předtím ostatně Fousek připomněl delegátům: „Místo řešení fotbalových záležitostí jsme museli narovnávat problematické věci. Třeba smlouvy ve výši tří milionů, které jsme předali revizní komisi. Devět měsíců jsme se snažili o stabilizaci, přičemž jsme šli cestou postupných změn. Ostatně ve FIFA trvala po korupčním skandálu Giannimu Infantinovi reforma roky."

Reklama

Související témata: