Hlavní obsah

Zklamání pro Fouska: Nové stanovy neprošly. Zklamání i pro Kratinu: Na volby také vůbec nedošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devítiměsíční příprava nových stanov Fotbalové asociace ČR skončila v koši, delegáti jejich novou podobu na řádné valné hromadě fotbalového svazu neschválili. Návrh neprošel v české komoře. „Nepovažuji to za dobrý signál,“ konstatoval šéf asociace Petr Fousek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek.

Článek

Byl to hlavní bod 24. řádné valné hromady Fotbalové asociace ČR. Stávající fotbalová generalita, zvolená přesně před rokem, vypracovala novou verzi stanov. Řešil se v nich mimo jiné střet zájmů, aby lidé ve fotbalovém hnutí nekumulovali své funkce.

„Jakýkoliv krok vpřed je lepší než současné stanovy," prohlásil předseda FAČR Petr Fousek. Nebyl ale vyslyšen. V české komoře nebyl tento návrh přijat, ruku pro něj zvedlo 27 delegátů, proti jich bylo 77 a 11 se hlasování zdrželo. Jasná podpora v moravské komoře (54 delegátů pro, nikdo proti a 1 nehlasující) už nic neřešila.

Fousek byl zklamaný. „Nepovažuji to za dobrý signál. Bude potřeba na toto téma asi větší diskuse nebo české komoře více vyhovují stávající stanovy," reagoval šéf největšího sportu v zemi na výsledky hlasování.

Jako hlavní problém se ukazuje systém tzv. provoleb, na jejichž základě jsou voleni delegáti na valnou hromadu za divize. Alespoň ty se nejvíc řešily. Část hnutí, tvořená zejména zástupci F-evoluce, volá po zrušení provoleb. Před hlasováním přišly dva pozměňovací návrhy od šéfa příbramského okresního fotbalové svazu Pavla Chána a jeho kolegy z kutnohorského okresu Jana Ďoubala.

Oba navrhovali, aby byli na valných hromadách zástupci všech třetiligových a divizních klubů a počet delegátů se zvýšil. Vysvětlovali i to, že by se nezměnilo rozložení sil při hlasování. Ani jeden z návrhů neprošel.

„Nemůže se takhle postupovat, navýšit počet delegátů na valné hromadě o padesát není sranda. Vnímám, že je x možností, co se dá navrhnout. Pracovalo se s různými čísly. Ale některé věci jsou nedořešené," glosoval tyto návrhy svazový místopředseda Jiří Šidliák i s poznámkou, že třeba ve Španělsku probíhají provolby už mezi týmy ze druhé ligy. Navrhl, aby se valná hromada usnesla na tom, aby se na vylepšení stanov dál pracovalo.

„Je to debata na delší dobu, nelze to vyřešit během týdne nebo dvou, nebo dokonce tady. Stanovy jsou živý organismus," podotkl Šidliák. Stávající strahovská vláda bude muset na stanovách dál intenzivně pracovat. Každopádně neschválení stanov je pro ni nepříjemným políčkem.

Foto: Archiv

Milan Kratina sice kandidaturu na funkci místopředsedy ohlásil, ale  na mimořádné valné hromadě FAČR k volbě vůbec nedošlo.

K jednání následné mimořádné valné hromady svolané na popud českých divizních klubů podporujících či sympatizujících s hnutím F-evoluce nakonec vůbec nedošlo. Konec všemu totiž učinilo už hlasování o jejím programu, který nebyl vůbec schválený.

Po sedmnácti minutách procedurálních formalit tudíž skončila. A drtivou prohrou F-evoluce, neboť v české komoře bylo pro jen osmnáct delegátů, zatímco proti se jich postavilo 88 a 13 se hlasování zdrželo.

Na pořad se tak nedostalo hlasování o odvolání druhého místopředsedy FAČR Jana Richtra, ani o sesazení předsedy Řídící komise pro Čechy Martina Drobného.

A protože nebyli odvolaní, zákonitě tudíž nemohlo dojít na volby kandidátů ucházejících se o jejich funkce.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články