Hlavní obsah

Potvrzeno! Hradec bude hrát v sobotu doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední překážka je odstraněna, fotbalový klub z Hradce Králové bude moct odehrát v sobotu premiérové utkání v nové aréně a v rámci třetího ligového kola přivítá České Budějovice. Stavební úřad ve středu vydal kolaudaci na větší část nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové. Otevření stadionu, jehož dokončení se oproti plánům zpozdilo, umožňuje dohoda města a zhotovitele stavby o převzetí a užívání větší části stavby. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.

Foto: David Taneček, ČTK

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové. Na snímku je světelný stožár.

Článek

Definitivní úleva pro Votroky. V sobotu pokřtí nový stadion, na který čekaly generace fanoušků. „Podařilo se získat poslední razítko k tomu, aby se na stadionu mohlo v sobotu hrát. Nyní tak můžeme naplnit usnesení, které v úterý schválili zastupitelé, tedy převzít fotbalovou část stavby multifunkční arény a se stavebním sdružením podepsat dohodu, která stanovuje podmínky a zodpovědnost v rámci užívání převzaté části stavby," uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Na Budějovice bude vyprodáno, vstupenky se začaly prodávat ve středu ráno. „A zmizely během několika minut," dodala Springerová.

Stavba arény za 763 milionů korun včetně DPH nabrala zpoždění, začala v srpnu 2021 a původně měla být hotová k 30. červnu. K tomu ale nedošlo. Kolaudace nutné části se ale povedla včas.

Dílčí kolaudace stadionu byla klíčová. Pokud by totiž Votroci nemohli hrát proti Českým Budějovicím doma, museli by strávit celou podzimní část v azylu v Plzni. „Stavební práce ale tímto nekončí, stavbu jako celek město převezme až po získání kompletně všech kolaudačních rozhodnutí, současně se bude pokračovat na odstranění dílčích nedodělků a vad, které město se svým správcem stavby eviduje," uvedl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části stavby stadionu schválili hradečtí zastupitelé 1. srpna. Dohoda je důležitá z toho důvodu, že smlouva o dílo, kterou dříve město uzavřelo se zhotovitelem stavby, předpokládala převzetí stadionu jako celku. Vzhledem k současnému stavu stavby ale nešlo dílo kompletně převzít, a tudíž by nebylo možné odehrát první zápas doma. Podle radnice proto město muselo přijít s alternativním návrhem, kdy by bylo možné převzít jen části stadionu a ke stávající smlouvě o dílo tak uzavřít dohodu o podmínkách převzetí a užívání části díla. Dohoda stanoví, za jakých podmínek a za co bude dál - i ve vztahu k převzaté části - odpovídat zhotovitel, uvedli zástupci města.

„Formálně teď město převezme část stadionu, tím pádem se aktivuje i smlouva s pronajímatelem - FC Hradec Králové a v tu chvíli je vše připraveno za podmínek dohody, která byla v úterý odsouhlasena, k odehrání zápasu," řekl Řádek.

Dohoda předpokládá, že město převezme jen takovou část stavby, která bude stavebně dokončena, bude pro ni vydán kolaudační souhlas nebo jiné příslušné povolení a nebude mít vady, které by bránily jejímu užívání, zejména pak odehrání fotbalových zápasů, a která bude pro fotbalová utkání certifikována ze strany FAČR.

Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Hradec odehrál první dva zápasy venku, na Slavii prohrál 0:2, následně uhrál v Plzni cennou remízu 1:1. Celý tým se na nový stadion těší, očekává, že bude představovat po dvou letech v azylu v Mladé Boleslavi velkou vzpruhu.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.