Hlavní obsah

Plzeň má trumf, který umí hrát velké zápasy. Vytáhne ho na Slavii?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to velký příběh velkého zápasu. Fotbalový záložník Ibrahim Traoré se vrací do Edenu. Jako soupeř v dresu rivala. Jako hráč Plzně bude chtít pětatřicetiletý Afričan v nedělní řeži, která má výkop v 18 hodin, Slavii rozesmutnit. „Taky ho budeme chtít porazit,“ vzkazuje slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ibrahim Traoré v dresu Plzně.

Článek

Musí se to v něm mlít. Pár dní před třicátými narozeninami se Traoré na začátku září 2018 vydal ze Zlína do Slavie, kde strávil plodných pět let. Získal tam tři tituly, čtyři pohárové triumfy, ve 176 soutěžních zápasech vstřelil 18 gólů, z nichž ten nejpamátnější slovutné Seville v závěru prodloužení osmifinále Evropské ligy. I díky této trefě budou o poctivci z Pobřeží slonoviny kolovat mezi fanoušky sešívaných legendy i za desítky let.

Ve vršovickém klubu se už angažoval i mimo hřiště, pomáhal zahraničním hráčům, stával se jakýmsi ambasadorem afrického projektu. Po minulé sezoně do něj mohl Traoré skočit naplno, nabídku měl, v plánech áčka už nefiguroval. Tuhle práci ale odložil, chtěl ještě zkusit sezonu v lize. Z několika jednání nakonec vypadl přesun do Plzně, vzhledem k řevnivosti mezi oběma kluby dost pikantní. Slavia jeho rozhodnutí respektovala.

V neděli dorazí Traoré na známé místo jako soupeř. Jako plnohodnotný člen kádru trenéra Miroslava Koubka, není v něm maskotem. Zasáhl úplně do všech dvaadvaceti soutěžních zápasů Viktorie v sezoně, dvanáctkrát figuroval v základní sestavě, odehrál 1093 minut. Dal sedm gólů (tři v poháru Mariánským Lázním), posbíral i čtyři asistence.

Plzeň na Spartu a Slavii nemá, gólman BaierVideo: Sport.cz

„Tenhle příchod se Plzni povedl,“ má jasno zkušený trenér Vlastimil Palička. „Má týmu co dát. Disponuje zkušenostmi, které využívá a zároveň může předat. Trenér Koubek je jistě rád, že ho v kádru má, zvyšuje konkurenci, může se na něj spolehnout. Zároveň nepochybuji o tom, že trenér Koubek umí s hráči komunikovat a vysvětlit jim, když třeba nejsou v základní sestavě,“ přemítá zkušený kouč, který vedl Jablonec, Zlín, Olomouc nebo Opavu.

Bude hrát Traoré v základu? Nad tím mohou dumat asi všichni. Každopádně emočně vypjaté bitvy mu ve Slavii seděly. „Je to hráč pro velké zápasy. Čím těžší a významnější zápas byl, Ibra byl lepší a lepší,“ vzpomíná Trpišovský pro klubový web. „Je psychicky silný, nepodělá se,“ přidává v podobném duchu expert Palička. Góly dal Traoré třeba na Fenerbahce nebo Feyenoordu.

Slávisté se na návštěvu bývalého parťáka těší. „Já osobně moc, hodně jsme toho prožili. Vzpomínám si, když k nám přišel. Tehdy se nám zranil Honza Sýkora, rychle jsme hledali středopolaře. Získali jsme Ibru, což bylo pro spoustu lidí v jeho věku překvapení. Nakonec tu strávil krásné roky. Zase ho rád uvidím, po dlouhé době budeme soupeři. Těmi jsme byli už ve druhé lize, když jsem byl na Žižkově a on v Táborsku,“ říká Trpišovský. V neděli si ale nikdo nic nedaruje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.