Hlavní obsah

Priske jako dobrodinec, mladému fanouškovi soupeře dal míč. Poručí si ještě posily?

Dánské kapky začínají zabírat. Fotbalisté pražské Sparty vyhráli pod taktovkou trenéra Briana Priskeho třetí kolo po sobě a vedou neúplnou ligovou tabulku. Duel v Mladé Boleslavi otočili ve druhém poločase třemi góly na 3:1 ve svůj prospěch. „Mužstvo ukázalo, na co má,“ pochvaluje si dánský kouč po zdařilém obratu. Vrásky mu naopak dělá ztráta několika důležitých hráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Čvančara ze Sparty Praha a trenér Brian Priske po výhře v Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

Nejen body a góly dělají trenéra. Brian Priske podtrhl vítězství duchapřítomným gestem, když v závěru utkání hodil míč do hlediště mladému nešťastnému příznivci domácích. „Kluk dostal míčem do obličeje poměrně velkou ránu a chtěl jsem, aby odcházel ze stadionu s dobrým pocitem. Naštěstí jsem měl po ruce míč a mohl jsem mu ho dát," usmívá se bývalý kouč Midtjyllandu a Antverp.

Berete dominantní výkon z druhého poločasu jako vrchol vaší dosavadní práce ve Spartě?

Spíše bych řekl, že jsme viděli jasné stanovisko týmu, který ukázal, na co má. Ve druhém poločase ukázal mentalitu, soustředění i trpělivost. Viděl jsem i velmi dobrý začátek utkání a je velká škoda, že jsme v něm nevedli, šance jsme na to měli.

Naopak jste prohrávali. Co jste o přestávce v kabině hráčům říkal?

V určitých momentech je potřeba zachovat chladnou hlavu, zvlášť teď o poločase, a nebýt příliš emotivní kvůli výsledku, protože v prvním poločase se nám povedla řada věcí. Kdybyste se soustředili jenom na výsledek, bylo by snadné se naštvat, že tým prohrává. Soustředili jsme se na taktické změny. Změnili jsme rozestavení na klasické 4-4-2, abychom měli více síly a akceschopnosti v šestnáctce soupeře. Juliš se Čvančarou ukázali, jak dovedou spolu na hrotu spolupracovat, hned během prvních pěti minut druhého poločasu a u naší vyrovnávací branky.

Je tedy možné, že příště nastoupíte opět se dvěma útočníky?

Často opakuji, že nejsem velkým příznivcem striktního určování formací. Základní rozestavení na hřišti pomáhá hráčům k pochopení, v jakých prostorech se mají pohybovat. Někdy je ale potřeba, aby zafungoval plán B, což se stalo. Rozestavení se dvěma útočníky pro nás bude vždycky možnost hlavně proto, že máme v kádru hráče jako Čvančara, Juliš nebo Kuchta, který zatím nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu.

Kdo by ještě před koncem přestupového období mohl opustit Fortuna ligu? Řešíme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Před týdnem jste říkal, že si ani nechcete představit mužstvo bez Dávida Hancka, ale teď vám do Feyenoordu přece jen odchází. Budete vyžadovat náhradu za něj, případně za zraněného Jakuba Peška?

S Tomášem Rosickým mluvím každý den a skoro vždy se bavíme o variantách rozšíření kádru nebo náhrad za hráče, kteří by mohli odejít. V Boleslavi jsme ovšem viděli, že náhradu za Hancka již máme v týmu. Zelený oslavil 30. narozeniny a odehrál dobrý zápas. Musím zmínit také Sörensena a Panáka, který také má kvality, aby nastoupil od začátku. Mladý Vitík nastoupí v neděli za B-tým. Pokud jde o změny, nejedná se o jednu pozici. Bavíme se o případném zastoupení hráčů na všech pozicích, například po zranění Peška. To se zkrátka stává, proto je třeba mít jak plán B, tak případně plán C. Nejdůležitější je, že jsem s kádrem i s tím, jak pracuje, spokojený. Zbývá ovšem pár dní do konce přestupního termínu a uvidíme, co se ještě stane.

Sparta uvedla, že Čelůstka jde na operaci a Krejčí byl na léčení v Německu. Jak to s nimi vypadá?

U Čelůstky jde o dlouhodobou záležitost, nečekám, že by se nám vrátil ještě před Vánoci. Má před sebou náročné měsíce plné rehabilitace a tréninku. Přeji mu jen to nejlepší, protože je skvělý kluk, který perfektně funguje v kabině. Co se týká Krejčího, nedaří se nám jej dostat do takové kondice, aby s námi mohl být na hřišti. Ještě to nějakou dobu bude trvat a jeho návrat je bohužel pomalejší, než jsme si všichni představovali.

Reklama

Související témata: