Hlavní obsah

Priske o kádru, mladých, Sejkovi i možných odchodech: Musíme mít v řadě náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úsměvem a v klubové soupravě usedá trenér fotbalové Sparty Brian Priske na pohodlnou sedačku v nitru hotelového komplexu ve španělské Marbelle. V rozhovoru pro Sport.cz, jehož první část vám přinášíme, mluví o aktuálním stavu kádru, zapracovávání mladých hráčů, možných odchodech opor i důvodu, proč na hostování putoval útočník Václav Sejk.

Foto: Sport.cz

Trenér fotbalové Sparty Brian Priske na soustředění ve španělské Marbelle.

Článek

Marbella (od našeho zpravodaje) - Začátkem svého angažmá v létě 2022 Priske říkal, že potřebujete tři přestupová okna, abyste tým dostal do ideální podoby.

V tomto bodě jste právě teď v zimě. Povedlo se?

Když přijdete do klubu, samozřejmě stavíte tým s hráči, které máte. A pak se vám otevřenou okénka, kde a jak je potřeba se zlepšit. Jako jeden z prvních postů jsme chtěli brankáře, našel se Matěj Kovář a následně Peter Vindahl. Loni v lednu jsme chtěli větší konkurenci ve středu pole a přivedli Qazima Laciho a Kaana Kairinena. Jsme daleko více konzistentní v tom, jakým stylem hrajeme, jak se prezentujeme. Takže je jednodušší najít poslední místa, kde tým doplníme o kvalitu. Právě o jejím hledání naše práce momentálně je.

Změn ve Spartě se událo hodně, kabina je více mezinárodní. Máte takový kádr, jaký jste před rokem a půl chtěl?

Je vždycky těžké představovat si věci tak dopředu, ale rozhodně jsme se posunuli. Po příchodu jsem musel kluky poznat, na začátku jsem měl k dispozici primárně výsledky z předešlé doby. Pak se jako trenér snažíte budovat tým, máte pět až šest týdnů přípravy a musíte začít hrát zápasy. A hlavně je vyhrávat. Ale čím více duelů zvládnete, tím více času a prostoru máte na vytvoření prostředí, jaké chcete. A já mám to štěstí, že mohu pracovat na stejném místě rok a půl. Jen tak jsme byli s Tomáši Rosickým a Sivokem schopni vybudovat i kulturu v klubu, což je důležité pro dlouhodobý úspěch.

Sparta v zimě přivedla Indrita Tuciho a Markuse Solbakkena, jsou v plánu další příchody?

Víte, že takové věcí se řeší hlavně interně. Samozřejmě, když se otevřou přestupová okna, nikdy nevíte, co se stane. Jak dovnitř, tak ven, vše je možné. Ale jsem spokojený s týmem, co mám. Kvalitativně i osobnostně. Myslím, že to je nejlepší odpověď na vaši otázku.

Foto: Sport.cz

Sparta bydlí na soustředění v Marbelle nově v Hard Rock Hotelu. Vedle casina, recepci zdobí oblečení či nástroje hvězd hudební scény.

Buďme konkrétní. V lednu dostávají hodně prostoru mladí stopeři Patrik Vydra, Adam Ševínský či Dalibor Večerka. Je to příprava na odchod Martina Vitíka nebo Ladislava Krejčího?

Samozřejmě. Vždy se na mužstvo musíme dívat půl roku, nebo i rok dopředu. Musíte plánovat a mluvit s klukama, aby každý přesně věděl, co od něj očekáváme, jak s ním další období zamýšlíme. Když jste úspěšní, víte, že se najdou větší kluby, které o vaše hráče projeví zájem. Takže s tím samozřejmě musíme počítat a připravit se na chvíli, až přijde ideální nabídka právě třeba na Krejčího nebo Vitíka. Na nás trenérech a vedení klubu je, abychom si byli jistí, že až se tak stane, budeme mít v řadě někoho jiného a časem klidně kvalitnějšího. Nejlepší je, když můžete brát z vlastní akademie. Ano, někdy je potřeba nakupovat v zahraničí, protože možná získáte větší kvalitu. Ale když můžeme rozvíjet vlastní hráče, jako například Martina Vitíka, je to nejlepší jak pro ně, tak i pro klub.

Mladí kluci, kteří jsou s vámi na přípravě, patří primárně do B-týmu. Můžete teď nastínit, jestli budou v příštích měsících hrát více v áčku?

Teď přesně těžko odhadnout, ale do budoucna o tom není pochyb. Navíc je u B-týmu Luboš Loučka, čímž máme ještě silnější spojení. Víme, že filozofie je stoprocentně stejná jako u nás v prvním mužstvu, v tréninku i při zápasech. Pak je daleko jednodušší kluky nasadit do sestavy. Není to jen Ševínský, Vydra, Večerka nebo Roman Mokrovics. Roman Horák snad odehraje nějaké minuty v posledním přípravném zápase. Bedlivě sledujeme Vojtěcha Hranoše, Daniela Ruse a další. Záleží na nich, jak se předvedou, pak se uvidí, jak bude vypadat během jara náš kádr, jak se vypořádáme s velkým množstvím zápasů, zraněními, suspendacemi. Člověk nikdy neví. Ale není pochyb o tom, že se je vždy budeme snažit zapojit do tréninku, jak jen to jde.

Pak je zde Václav Sejk, jenž odešel na půlroční hostování do druholigového nizozemského celku Roda Kenkrade. Pro něj jednoduše nebylo místo?

V Sejkovi vidíme velký potenciál, proto jsme si ho v létě vzali zpět z hostování. Věděli jsme, že nás čeká hodně zápasů, že potřebujeme kvalitu. Sejky má samozřejmě věk, kdy chce hrát. Chce sbírat minuty. Když se podívám zpětně na uplynulý půlrok, odehrál toho málo. Pak věřím, že je lepší, když najdeme správné řešení pro obě strany. Snad mu hostování pomůže a dostane prostor, který jsem mu já dát nemohl.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Václav Sejk ze Sparty Praha během utkání s FK Pardubice.

Proč?

Věřím, že Jan Kuchta i Victor Olatunji měli v posledních měsících větší kvalitu. Můj názor. Nemusí to být nutně pravda, ale takhle jsem to viděl já. Se Sejkym jsme spolu mluvili několikrát. Vysvětloval jsem mu, jaká je jeho situace a co od něj očekávám. Když se otevřelo přestupové okno, bylo na něm, aby se společně s klubem rozhodl, jak pokračovat. Došlo ke shodě, že nejlepší bude najít nový klub, kde se bude moci rozvíjet a sbírat minuty. Nakonec to tak chce jak on, tak my.

Nizozemsko je pro něj podle vás ideální?

Doufám, že ano. Opakuji, Sejky je kvalitní hráč, kluk s dobrou mentalitou. Nikdy s ním nebyly žádné problémy. Posledních pět měsíců tvrdě pracoval. Každý trénink, každý den. Je to profesionál. Ano, měli jsme spolu debaty, kdy se mnou nesouhlasil. Samozřejmě chtěl hrát víc. A to je z jeho strany fér přístup.

Řešila se potyčka na tréninku s Victorem Olatunjim.

To je prostě fotbal, víc bych to nechtěl rozebírat. A ani není co. Sejky je profesionál, hodný kluk. Jak říkám, nesouhlasil s některými mými rozhodnutími, což je fér. Dávám hráčům jasně najevo, co cítím. Vědí to a očekávám od nich, že danou práci odvedou. I když se mnou nesouhlasí, musí dál pracovat. Nechtěl jsem u nás Sejkyho držet dalších pět měsíců a nedat mu prostor. Hostování je správným krokem. Doufám, že se mu bude dařit.

V letní generálce proti Anderlechtu Václav Sejk nastoupil v základní sestavě, byl pro vás tehdy útočníkem číslo dva, možná i víc?

No, myslím, že to bylo tehdy docela těsné. Také si však musíme uvědomit, že nebyl k dispozici Olatunji. A také ne vždy v závěru přípravy postavíte sestavu, která vyběhne do soutěžního zápasu. Není pochyb o tom, že si Sejky vedl skutečně dobře. Tlačil na kluky. Minut neodehrál hodně, ale na druhou stranu si myslím, že dostal šanci se předvést. Možná měl i někdy smůlu, že nemohl ukázat, co v něm je. Ale to je fotbal. Může mít před sebou hezkou budoucnost a je jen něm, aby to dokázal.

Naopak o místo se budou rvát Adam Karabec a Michal Ševčík, jak vidíte jejich progres?

Kara měl na začátku přípravy lehké zdravotní problémy, ale od příjezdu do Španělska pravidelně trénuje a pomalu se dostává na svou úroveň. Myslím, že v pondělí s Bodö odehrál dobrý zápas. Velmi dobře se zapojoval do defenzivní činnosti. Také jsem rád, že si konečně připsal asistenci.

A Ševčík?

Přišel před sezonou a neměl jsem pochyb, že jde také o nesmírně talentovaného fotbalistu. Trénuje opravdu dobře, stále intenzivněji se tlačí na ostatní kluky. Určitě dostane více minut. Ve Spartě je velká konkurence, což mu po přestupu ztížilo situaci. Také to, když jsme se rozhodli hrát s Kuchtou i Olatunjim vedle sebe. Ale to bylo prostě mé rozhodnutí. Práce trenérů je dělat to, co si myslí, že je pro tým v danou chvíli nejlepší.

Dovede Brian Priske Spartu k obhajobě titulu ve Fortuna lize?
Ano
76,5 %
Ne
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6258 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.