Hlavní obsah

Sparta (nejen) proti Bodö: Konkurence, chvála pro Ševčíka, výtky i jiné tempo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skalp norského mistra se počítá, i když na Spartě jistě vědí, že ne vše bylo v přípravném utkání s Bodö/Glimt (2:0) ideální. Redakce Sport.cz vybírá pět věcí, které zápas, a někdy i dosavadní průběh přípravy, dokreslují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Lukáš Sadílek oslavují vítězství 2:0 nad Bohemians.

Článek

Marbella (od našeho zpravodaje) - Proti norskému mistrovi Letenští ukázali spíše hráče, kteří jsou na hranici základní sestavy. Výkon byl spíše defenzivní, ale jak se shodli asistent Lars Friis a záložník Lukáš Sadílek, výhra se počítá.

Konkurence

Sparta posiluje, zatím neprodává a zbrojí na jarní útok na titul i vytoužený úspěch v pohárové Evropě. V zimě zatím dorazil na Letnou útočník Indrit Tuci a středopolař Markus Solbakken. Druhý jmenovaný se zatím objevil vždy v základní sestavě. „Ve Spartě je to normální, že přicházejí noví hráči. Na hráče je větší tlak, aby se zdokonalovali. Když máte místo jisté, není vždy taková motivace pracovat,“ vyprávěl Sadílek.

Střed zálohy byl jedním z mála postů, kde Sparta neměla pevně zdvojené posty. To se teď změnilo. „Sestavou hodně rotujeme, což může být naše síla v závěru sezony. Můžeme nasadit kohokoliv, pokud ví, co má na trávníku dělat,“ podotkl Sadílek.

Mládí

Příležitost dostali opět stopeři Adam Ševínský (dokonce s kapitánskou páskou) a Dalibor Večerka, ukázal se i útočník Roman Mokrovics. Stabilnější místo si buduje obránce Patrik Vydra, velmi dobře se uvedli Michal Ševčík i Adam Karabec.

„Všichni hráli opravdu dobře. Je pro nás důležité zapracovávat hráče z akademie, dnes ukázali zase trochu více zkušeností. Mohou být v budoucnu součástí našeho týmu, celkově na mě dělají velký dojem,“ hodnotil Friis.

Variabilita (nejen) na křídlech

Ano, Michal Ševčík patřil proti Bodö zejména v první půli k nejlepším hráčům na trávníku. Hrál zprava útočné trojice, zatímco Adam Karabec netypicky na druhé straně. Podobně dokáže alternovat i Vejlko Birmančevič, na křídlech může Sparta kromě Lukáše Haraslína nasadit i další hráče jako Jana Kuchtu či Jakuba Peška.

„Musíme najít způsoby, jak být v útoku nepředvídatelní. Takže někdy potřebujeme, aby si hráči měnili pozice. A Ševčík? Má za sebou zatím velmi dobrý kemp a celkově kvalitní přípravu. Chceme hráče vidět na různých pozicích,“ vysvětloval Friis. K tomu Sparta praktikuje v určitých momentech zatahování hrotového útočníka dozadu či naopak vysouvání jednoho ze stoperů o řadu výš, aby jinak dvoučlenná záloha ve formaci 3-4-3, které se Sparta drží, byla co nejvíce kompaktní či neprostupná.

Síla soupeře

Bodö úřadujícího českého mistra pořádně prověřilo. Naživo ještě více vynikla fyzická připravenost, organizace hry a kreativita zejména dua Albert Gronbaek- Amahl Pellegrino. Byť Sparta nenastoupila v papírově nejsilnější sestavě, což ale vůbec nesnižuje herní projev norského šampiona.

„Začátek byl těžký, museli jsme se srovnat s tempem. Asi pětkrát nám vystihli rozehrávku, což by se nemělo stát. Pustili jsme je zbytečně na koně. Hrozili hlavně z brejků, měli opravdu rychlé hráče a obrovskou kvalitu, i extrémně těžké míče dokázali dát do prostoru,“ líčil Sadílek. Sparta vyhrála, ale čistě herně tahala spíše za kratší konec.

Dobré výsledky

Až ale půjde o soutěžní klání, budou se počítat pouze výsledky. „Pro nás jsou i výhry v přípravě strašně důležité, budujeme si sebevědomí,“ nastínil Sadílek. „Jsme rádi za vítězství a čisté konto, ale měli jsme příliš mnoho momentů, kdy pod tlakem snadno ztrácíme míč. Musíme si vzít ponaučení,“ přitakal Friis.

Stoprocentní přípravu může Sparta završit ve čtvrtek, kdy se rovněž v Marbelle utká se švédským Malmö. Redakce Sport.cz bude u toho, kromě zpravodajství se v dalších dvou týdnech můžete těšit mimo jiné na exkluzivní rozhovory.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články