Hlavní obsah

Priske: Sázka na obranu? Obětovali jsme sami sebe. Hlavní ambicí je ale titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes defenzivní styl je nakonec důležitý výsledek a zisk tří bodů. Trenér fotbalové Sparty Brian Priske otevřeně komentuje změny, které jeho tým před klíčovým derby sezony proti Slavii musel udělat, aby měl co největší šanci uspět. Po výhře 3:2 ví, že titul je blízko, konec však ještě rozhodně není.

Musím hráče pochválit za to, jak za týden absorbovali tolik změn, těší Briana PriskehoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Pozápasové oslavy působily, že Sparta už získala titul. Je tomu podle vás tak?

Titul rozhodně ještě není doma, ve hře je stále ještě devět bodů a my máme náskok pěti. To, co jste viděli na hřišti po utkání, tedy emoce hráčů i fanoušků, je důkaz vášně, kterou v sobě máme. Byla to také reakce na fakt, že jsme Slavii po předchozích nezdarech teď porazili.

Penalta? My valíme do poslední minuty, soupeři z toho dělají chyby. Každý, ať si to vnímá, jak chce, říká Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

Ceníte si výhry více kvůli změně taktiky a přechodu na defenzivnější styl?

Jsem hrdý na všechny hráče, hráli kompaktně a zejména s prvním poločasem jsem byl velmi spokojený. Jen škoda inkasované branky. Pak jsme byli možná až moc pasivní, ale stejně chci kluky pochválit za to, jak za týden absorbovali tolik změn. Opravdu jsme změnili filozofii, chtěli jsme být kompaktnější. Dík patří i všem, kteří přišli ze střídačky, byl vidět týmový duch. Musím zmínit Ondru Čelůstku, který byl po strašně dlouhé době v nominaci na zápas, celý duel kluky podporoval a výsledkem je skvělé vítězství.

Bohužel jsme první inkasovali a to byl ten problém, ví Ivan Schranz. Penalta? PřísnáVideo: Sport.cz

Sparta měla jen 17 procent držení míče. Bylo opravdu cílem až takto urputně bránit?

Myslím, že mindset, se kterým jsme šli do utkání, je zřejmý. Chtěli jsme zkrátit prostor na trávníku, hru zpomalit a nechat iniciativu soupeři. Poslední dvě derby byla hra hodně otevřená, míč hodně létal a musíme si přiznat, že v tom je Slavii nejlepší. Proto jsme museli změnit nastavení a soupeři se na že teď moc nedařilo. Držení míče jsem očekával vyšší, ale hlavním cílem bylo něco změnit, potřebovali jsme tomu vše uzpůsobit.

Z dlouhodobého hlediska je ale takový fotbal pro Spartu, zejména doma, jistě neudržitelný.

Jsme tady, abychom v zápasech dominovali a prokázali naši kvalitu. Měli jsme zápasy, kdy bylo držení míče na naší straně 75 procent, ale teď jsme obětovali sami sebe a filozofii. Uvědomte si, že tento klub je devět let bez titulu. V předchozím derby jsme nebyli úspěšní, museli jsme udělat změny. Klíčové byly dnes tři body. Očekávám, že se teď vrátíme k tomu, co jsme předváděli dříve, ale hlavní ambice klubu je získat titul. Bylo to těžké pro mě, realizační tým i hráče, ale opakuji, jsem na všechny hrdý. Tribuny pochopily zprávu, jakou jsme chtěli výkonem sdělit. Na jednu stranu nejsem rád, ale na durhou ano za to, jak byli hráči disciplinovaní.

Bylo klíčové, že se po zraněním vynucené pauze vrátil stoper Asger Sörensen?

Jsem šťastný, že k nám začátkem sezony přišel. Dnes odehrál dobrý zápas, ale stejně tak další. Je super, že je zpět, nabízí nám to další možnosti při skládání sestavy, že máme možnost využít například Ladislava Krejčího ve středu pole. Chtěl bych ale vyzdvihnout mladého Patrika Vydru, který prokázal svůj talent a kvalitu. Je krásné vidět, že máme i výborné mladé hráče z akademie.

Když už jste zmínil kapitána Ladislava Krejčího, který nakonec vstřelil z penalty v nastavení rozdílový gól, je postupem času stále důležitější součástí kádru?

Bez debat, je pro nás naprosto klíčovým hráčem. Jeho leadership a mentalita, tím je vzorem pro každého v týmu. Jeho kapitánské vlastnosti jsou důležité, tým buduje a dává ho dohromady. Nechci ani přemýšlet, že bychom ho neměli, jsem rád, že je s námi, i když samozřejmě se stává, že dobří hráči přestupují. Ale pořád věřím, že se zde můžeme rozvíjet, a ještě nějakou dobu u nás zůstane. Je to opravdu skvělý kluk.

Reklama