Hlavní obsah

Příští sezona bez píšťalek ze zahraničí? Rozhodčím vládnou běžci, na kalibrovanou čáru nejsou peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci jim vytrhli trn z paty. Přijeli a odřídili vypjaté šlágry, v nichž se oba protivníci zmítali ve víru zloby a emocí. V příští sezoně už by se fotbalová liga měla obejít bez pomoci ze zahraničí. „Další ročník bychom chtěli zvládnout jen s českými kluky,“ avizuje Radek Příhoda, předseda Komise rozhodčích FAČR. Spolu s kolegy hodně dá na vyhodnocování dat, s jejichž pomocí donutili české sudí více běhat. Více už v našem videu.

Čeští rozhodčí jsou méně úzkostliví a víc toho naběhají. Zahraniční sudí už tady pískat nebudou!Video: Sport.cz

 
Článek

Nastoupili před rokem po zvolení nového strahovského vedení. Komise se po temné éře Romana Berbra a spol. a inovaci listiny rozhodčích musela potýkat s nezkušeností domácích arbitrů. Proto si na ligové šlágry mezi Slavií, Spartou a Plzní vypomohla i povoláním sudích z Polska.

„Šlo o projekt všech, LFA i FAČR, nejen náš. Pomohl nám, byly to těžké zápasy. Zkušenosti polských kolegů byly patrné. Příští sezonu bychom chtěli zvládnout už jen s českými rozhodčími. Ve fotbale nikdy neříkejme určitě... Ale uděláme všechno, abychom to zvládli," přeje si Radek Příhoda.

Jaro se obešlo bez skandálů, což je pokrok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha a rozhodčí Dalibor Černý během utkání v Plzni

„Rozhodčím jsme dali první cíl, aby dodržovali etické normy. Neviděli jsme tendenční řízení, to je hlavní. Začali jsme s nimi pracovat intenzivněji než dřív, využívat třeba čísla z Instatu. Zdálo se nám, že je třeba zapracovat na fyzické kondici, což se také povedlo. Naběhají teď průměrně o půl kilometru na zápas víc než dřív," poukazuje člen komise Libor Kovařík.

Rozhodčí už jsou na tom stejně jako hráči, jejich pohyb na ploše je pomocí nejmodernější techniky podrobně zmapován a vyhodnocen. Datová analýza pak odhalí sebemenší kondiční nedostatek.

„Prvních šest ligových kol jsme řešili naléhavější věci. Když jsme se pak na kondici zaměřili, šla rapidně nahoru. I zkušení rozhodčí dokázali naběhat třeba o 1,5 kilometru na zápas více. A začali i lépe pískat. Není to jen o běhání, ale podle nás pomáhá," usmívá se Kovařík.

Nikomu nevadí, že šéf Plzně řídí od lajny rozhodčí, vadí Petru Radovi.Video: Sport.cz

Není náhoda, že nejlépe se pohybující sudí byli také nejčastěji nasazováni a vládne s nimi největší spokojenost. Jde o čtyřlístek Miroslav Zelinka, Ladislav Szikszay, Dalibor Černý a Tomáš Klíma.

„Přitom pouze Zelinka je zkušený. Klíma měl před sezonou zkušeností málo, další dva jsou nováčci," připomíná Kovařík.

Podle komise se podařilo posunout do rozumnějších mezí použití videa, aby VAR do průběhu utkání méně vstupoval.

„Na jaře šel počet intervencí od videa na zápas o 30 procent dolů. Video se už používalo normálně, vycházelo nám 0,26 intervence na utkání," odmítá Kovařík názor, že VAR v české lize úřaduje více než jinde.

Polského rozhodčího chválily po derby Sparta i SlaviaVideo: Sport.cz

Stále v nedohlednu je ovšem nasazení kalibrované čáry, která jako jediná dokáže v hraničních situacích přesně určit, zda se jedná o postavení mimo hru, nebo nikoliv.

„Myšlenku máme pořád, chtěli bychom ji. Víc pro její zavedení ovšem udělat nemůžeme. Co víme, tak peníze na ni nejsou. Stála by asi 15 milionů korun na sezonu. Kolega Beneš udělal poptávku, nabídky poslal na příslušná místa. FAČR i LFA spolupracují, jde o to, aby se činovníci dohodli, kdo by to zaplatil," vysvětluje Příhoda.

Bylo by pro fotbalovou ligu přínosné, aby v ní pískali zahraniční rozhodčí?
ano
55,6 %
ne
44,4 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Reklama