Hlavní obsah

Penalty v zápase Slavie s Plzní? Jak polského sudího hodnotí Příhodova komise...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzbudil mnoho emocí. Vášně po jeho verdiktech v Edenu při nedělní bitvě Slavia-Plzeň planuly. Polský rozhodčí Bartosz Frankowski ve šlágru tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže nařídil v závěru dva pokutové kopy. Nejprve ve prospěch Slavie, za pár desítek vteřin pro Plzeň. Jak počínání sudího vyhodnotila Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie proměňuje nařízenou penaltu proti Plzni.

Článek

„Zahraniční rozhodčí byli na utkání Slavia Praha-Viktoria Plzeň nominováni na písemnou žádost obou klubů," upozorňuje ve vyjádření Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky. Připomíná tak, že nynější nářky nad zbytečností nominace zahraničního sudího jsou naprosto neopodstatněné.

„Mezinárodní rozhodčí Bartosz Frankowski se zkušenostmi z Ligy mistrů a Evropské ligy se svými kolegy odřídil utkání plné osobních soubojů," připomíná Komise rozhodčích, že šlágr ligy přinesl fotbal bídné úrovně, kde bylo minimum kombinačních akcí a dominovala tvrdá hra plná faulů.

Největší vášně vyvolaly tři okamžiky spojené s pokutovými kopy. Ještě v průběhu první půle sudí po kontaktu slávistického útočníka Tecla s plzeňským brankářem Staňkem nařídil penaltu ve prospěch Slavie. Jenže po analýze u videa penaltu odvolal.

V poslední minutě pak Frankowski nařídil penaltu ve prospěch Slavie za faul Beauguela na Hovorku. Kúdela poslal Slavii do vedení.

Jenže než Pražané vstřebali euforii, bylo srovnáno. Slávistický Oscar dle sudího v pokutovém území skosil Truksu a Beauguel z penalty pálil neomylně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plzeňský brankář Jindřich Staněk v akci.

„Dle názoru Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky ani jeden pokutový kop, který nařídil, nezapadl do kontextu celého utkání," hodnotí Komise rozhodčích FAČR.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o zahraničního rozhodčího FIFA, nebudeme jednotlivé situace detailněji veřejně analyzovat," uzavírá hodnocení Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky.

Reklama

Související témata: