Hlavní obsah

Pro koho bude třináctka šťastná? První derby nové sezony vzplane v Edenu. Antimonopolní úřad šetří televizní smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozlosováno. Nový ročník fotbalové Fortuna ligy má po zasedání Ligového grémia LFA termínovou listinu nové sezony. Obhájci titulu z Plzně zahájí soutěž zápasem v Teplicích 30., nebo 31. července. Vicemistr Slavia v úvodním kole nastoupí venku proti Hradci Králové, s nímž prohrála v nadstavbě minulého ročníku. Sparta přivítá Liberec a jediný nováček Zbrojovka Brno bude hostit Slovácko. K prvnímu derby pražských S dojde ve 13. kole v Edenu 22., nebo 23. října.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Dominik Holec a Stanislav Tecl ze Slavie Praha během derby.

Článek

Nejen derby, také zbývající vzájemné zápasy velké trojky už mají termín. Bitva mezi Plzní a Slavií se odehraje v 9. kole na západě Čech 17., či 18. září. Viktoria bude mít výhodu domácího prostředí také proti Spartě, kterou přivítá v 15. kole na začátku listopadu.

Podzimní část ligové sezony bude mít kvůli mistrovství světa v Kataru jen 16 kol a skončí netradičně už v neděli 13. listopadu. Jarní fáze naopak odstartuje o posledním lednovém víkendu. Termínovou listinu už před časem schválilo ligové grémium.

Herní formát se nemění. Šest nejlepších celků po základní části bude hrát v nadstavbě skupinu o titul, šest nejhorších skupinu o záchranu a čtyři celky čeká prostřední skupina. Přímo sestoupí jen nejhorší tým, 14. a 15. celek bude čekat baráž s druhým a třetím mužstvem druhé ligy.

Program 1. kola:
Pardubice - České Budějovice, Hradec Králové - Slavia Praha, Sparta Praha - Liberec, Teplice - Plzeň, Brno - Slovácko, Jablonec - Bohemians Praha 1905, Ostrava - Olomouc, Zlín - Mladá Boleslav.

Zatím je nejasné, kdy by se v české lize mohla používat při posuzování postavení mimo hru kalibrovaná čára, po které volá komise rozhodčích.

„Nejsem teď schopný říct datum, odkdy by byla. Na obzoru je, ale nevím kdy," avizuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Problém není v tom, že si dokoupíme upgrade, je to komplet nové řešení, kompletní změna technologie. Proto se dostáváme do částek, na které nevidím. Některé technologie se ovšem zlevňují..." vysvětluje šéf ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma a jeho asistent Petr Caletka u videa během semifinále MOL Cupu Sparta Praha - FK Jablonec.

Jednání proběhlo bez větších sporů, přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přezkoumává současný kontrakt na televizní práva fotbalové ligy s Pragosportem.

„Podnět na úřad byl podán několik dnů po minulé ligovém grémiu. Úřad si vyžádal informace, které jsme zpracovali, odeslali, šetření asi bude trvat měsíce. Nemám s tím žádné praktické zkušenosti, máme advokátní kancelář, která to řeší. Jde o správní věc, která nemá žádné časové ohraničení," líčí Svoboda.

Dojít by tak mohlo k vyhlášení tendru.

„Ano, směřuje to k tendru za předpokladu, že budou zájemci. Když si vzpomeneme, tak před několika lety některé subjekty měly tendenci se hlásit, ale nikdo do hry nevstoupil. Tak doufejme, že teď to bude jinak," poukazuje Svoboda.

Reklama