Hlavní obsah

Proměna veverky v tygra, mistrovský Koubkův trik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Museli se po návratu mezi elitu nejprve rozhlédnout. Ligovou sezonu zahájili fotbalisté Hradce Králové třemi nerozhodnými výsledky v řadě. „Zatím sbíráme body jako veverka oříšky před zimou. Ale chci věřit, že my jich před zimou nasbíráme dost,“ vyjádřil se začátkem srpna na české poměry nezvykle poeticky trenér Miroslav Koubek. Kdo by si tehdy pomyslel, že místo záchranářských operací budou Votroci v nadstavbě na závěr ročníku ve skupině o titul výrazně míchat kartami...!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Miroslav Koubek během utkání nadstavby na Spartě.

Článek

Nenechte se mást přirovnáním ke shánčlivé veverce. Nováček se začal brzy prezentovat jako hamounský syslík, který nenechá žádný bod bez povšimnutí. Ve skupině o titul pak už vystupuje v roli nebezpečného tygra. Nadstavbu zahájil šokující výhrou nad Slavií, vzápětí uhrál remízu na Spartě.

„V sezoně jsme porazili Plzeň, minule Slavii. Posledním vroubkem tak ze silné trojky zůstávala jen Sparta. Bylo to téma přípravy, že nám zbývá jen ona," netají trenér Miroslav Koubek.

Votroci v samostatné české lize všech předchozích 15 zápasů na Letné prohráli. Je trochu paradox, že právě až pod vedením bývalého brankáře Sparty tady poprvé zabodovali.

„Vidíte, ani jsem netušil, že jsme tady zatím historicky nic neuhráli. O to větší radost nám činí, že jsme to dokázali," cení si 70letý kouč, který před sedmi lety dovedl k titulu Plzeň.

Přitom se bál, aby po slavném skalpu Slavie nebyli jeho chlapci až příliš na hrušce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Miroslav Koubek dává rady svým svěřencům.

„Výhrou nad Slavií nabrali hráči velké sebevědomí, museli jsme ale dát pozor, aby nebylo nezdravé, aby se nedostavil posvícenský druhý den... Naštěstí si naše pokyny vzali k srdci," kvituje Koubek.

Proměna veverky v tygra je jeho mistrovským trikem. Východočeši dlouho drželi šestou příčku a neskrývali obavy, co budou ve skupině o titul vlastně dělat. Teď už nelitují. Slavii pomohli sesadit z první příčky, Spartě vzali poslední zbytky nadějí na titul.

Výprodej trenér nehodlá přijmout

„Užíváme si. Šli jsme do toho s tím, že chceme zamíchat bojem o titul. Zatím nám to vychází," usmívá se kapitán Adam Vlkanova.

Úspěch by však mohl přinést také problém pro příští sezonu. Votroci hrají důrazný, aktivní fotbal a na ligové scéně představili řadu hráčů, kteří přitahují zájem konkurence. Pokud je Hradec neudrží, bude mít starosti.

„Můžu mít radost, že jsme hráče s kolegy někam posunuli. Vždycky se musí brát ohled na kasu, jako trenér však masivní výprodej rozhodně nemůžu přijmout," říká Koubek důrazně.

Nejlákavějším zbožím je právě kapitán, se sedmi góly a osmi asistencemi šestý nejproduktivnější hráč ligy.

„Uvidíme, co bude. Žádným nabídkám se nebráním, ale nechci utíkat za každou cenu. Když pro mě bude mít smysl, tak ji zvážím," culí se Vlkanova.

Pokud by Hradec rozprodal kádr, mohl by dopadnout jako regionální rival. Pardubice také v první sezoně po postupu zazářily, ve druhé už se zachraňují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Vlkanova z Hradce Králové během utkání nadstavby na Spartě.

„Zvýšený zájem o naše kluky vnímáme. Myslím, že oba týmy jsou dost rozdílné, ale je pravda, že Pardubicím odešla spousta důležitých hráčů. Třeba Ewerton, který teď táhne Mladou Boleslav. Uvidíme, jak to bude probíhat u nás. Podle mě není správné držet hráče za každou cenu. Když mají dobrou nabídku, ať jdou a posunou se dál. My si jako tým zase poradíme a nedopustíme, co se stalo v Pardubicích," troufá si Vlkanova.

Přítomnost je každopádně parádní. Nováček již devět kol neprohrál, ještě mu zbývají zápasy na Baníku, s Plzní a na Slovácku. Sérii hodlá udržet co nejdéle.

„Ostatním výrazně komplikujeme život. Slavii jsme porazili, myslím, že Spartu už jsme definitivně odstřihli od boje o titul. Uvidíme, co se nám povede s Plzní," varuje Vlkanova lídra tabulky.

Reklama

Související témata: