Hlavní obsah

Slavia hraje moderně, ale riskantně. Hradec byl jako Feyenoord, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na takovou nálož není fotbalová Slavia zvyklá, pod trenérem Jindřichem Trpišovským dostala v lize čtyři góly vůbec poprvé. Červenobílí proti Hradci Králové, s nímž prohráli 3:4, úplně vyhořeli v defenzívě. „Nebylo to o jednom hráči, propadli jako tým,“ shrnul počínání Davida Hovorky a spol. bývalý reprezentační obránce Milan Fukal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář inkasuje druhý gól během utkání nadstavby s Hradcem Králové.

Článek

Hradec surfoval na euforické vlně, na které se přiřítil do skupiny o titul. Slavii přemohl nadšením i taktikou. „Hrál podobně jako Feyenoord. Využil rychlých, dynamických a dravých hráčů vepředu," ukázal zkušený trenér Vlastimil Palička na to, že Votroci spoléhali na svižný přechod do útoku po zisku míče.

V tomto ohledu dominoval hradecký ofenzivní trojzubec, který utvořili Daniel Vašulín, Filip Kubala a Adam Vlkanova. „Hradec ukázal, že má kvalitní hráče," přikývl někdejší kouč Zlína, Olomouce či Jablonce.

Sešívaní propadli v defenzívě. „Nehráli na úrovni, na kterou jsme zvyklí. Nevycházelo nic z toho, o co se opírá včetně nejzkušenějších hráčů. Všechno se sešlo v nejnevhodnější čas. Nic nebylo dobře, ale v defenzívě pracují všichni hráči od útočníka po stopera," podotkl Fukal.

„Slavia hraje moderně, ale riskantně. Dlouhodobě hrají vzadu jeden na jednoho nebo dva na dva. Kvalitní kluby to umí potrestat, Hradec v tomto směru Feyenoord napodobil, vyhovoval mu i průběh utkání, kdy se Slavia musela neustále snažit o vyrovnání," upozornil Palička.

První gól přišel z penalty, která byla následkem rychlého výpadu Východočechů. Při druhé brance se úplně rozevřel střed hřiště, při třetí trefě si slávisté počínali nedůrazně ve vlastním pokutovém území, čtvrtá branka rezultovala z dalšího smrtícího kontru.

Nejsem zastáncem nadstavby. Prostřední skupina je paskvil, hodnotí Stanislav Levý.Video: Sport.cz

Trpišovský má přitom momentálně široké možnosti při skládání sestavy, hodně hráčů se uzdravilo, zpět jsou dlouhodobí marodi Hovorka a Ondřej Kúdela. Jenže z příjemného vybírání má spíš těžkou hlavu.

„Nikdo moc není v pohodě. U Kačaraby se ani nedivím, když člověk vidí, co se děje v jeho rodné Ukrajině. Hovorka s Kúdelou nejsou ještě v ideálním rozpoložení, Talovjerov, který proti Hradci nehrál od začátku, mě od příchodu do Edenu zatím nepřesvědčil," vypočítal Palička.

Mohli červenobílí Votroky podcenit? Trpišovský tuhle tezi rázně odmítl. „Já si myslím, že někde v podvědomí slávisté měli, že Hradec by neměl být nejtěžším soupeřem. Zvlášť když ho v sezoně dvakrát předtím přesvědčivě porazili," usoudil Palička.

Slavia si tak nakladla překážky v honbě za titulem, za Plzní zaostává o dva body. „Ale nemění se pro ni vůbec nic. Pořád si vše může uhrát sama, Plzeň i Spartu má doma. Komplikaci to však představuje, navíc ostatní soupeři vidí, že ji lze porazit," přemítal Fukal. „Musím také ocenit kvalitu Hradce. Je jen škoda, že takový zápas nesehrál doma," odkázal někdejší obránce Hamburku či Mönchengladbachu na to, že se hrálo v Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata: