Hlavní obsah

Prostřední nadstavba hledá smysl. Kozel motivoval Liberec Van Burenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v elitní skupině ligové nadstavby se hraje o mistrovských titul a v nejhorší grupě probíhá dramatická válka o setrvání v nejvyšší soutěži, v neatraktivní prostřední části aktéři i fanoušci její smysl už třetí sezonu v řadě opět hledají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Mick Van Buren během utkání nadstavby Fortuna ligy ve skupině o titul proti Bohemians.

Článek

Při vzniku nadstavby nesla prostřední část označení Skupina o Evropu, neboť její vítěz měl hrát ještě play off o místenku v evropských pohárech s jedním z týmů nejlepší šestky. Jenže po ztrátě potřebného počtu míst se musela přejmenovat na Skupinu o umístění. Na jejího vítěze nyní čeká jen finanční prémie ve výši jednoho milionu korun.

„Motivace není taková jako v první šestce, ale když člověk vstoupí na hřiště, na všechno zapomene a stejně chce vyhrát," říká útočník Lubomír Tupta, který s Libercem v semifinále vyřadil České Budějovice (2:3 a 4:0) a ve finále se utká s Hradcem Králové, jenž zase přešel přes Mladou Boleslav (0:0 a 2:0).

„Jednoznačně jsme chtěli do finále postoupit. Nechtěl bych prostřední skupinu úplně hanit. Hráči by si měli uvědomit, že hrají o své jméno a kredit a díky tomu se mohou někam dostat. Věřím, že tady byli manažeři a mohli někoho sledovat," nabídl svůj pohled kouč Českých Budějovic Tomáš Zápotočný po čtyřgólovém výprasku s Libercem, který u Nisy sledovalo pouhých 1358 diváků. Méně pod Ještědem na první ligu vyjma zápasů s protiepidemickými opatřeními ještě nikdy nepřišlo...

„Hráčům jsem před zápasem říkal, že taková utkání většinou vyhrávají mužstva, která mají větší charakter, která chtějí vyhrát více. A že každý zápas je důležitý a může změnit jejich kariéru," pověděl trenér Liberce Luboš Kozel.

Své hráče motivoval příkladem nynějšího esa Slavie Van Burena, který na podzim v jeho mužstvu hostoval. „Byli jsme ujišťovaní, že tady bude i na jaře. Ale poslední zápas na podzim v poháru proti Olomouci dal tři góly a teď hraje o titul. Na hráče jsem apeloval, ať k tomu přistoupí tak, že každý zápas může změnit jejich kariéru, která není tak dlouhá," prozradil Kozel.

Je však možné, že od příští sezony prostřední skupina opět získá svůj původní půvab, neboť z české ligy by se do evropských pohárů mělo kvalifikovat znovu pět týmů.

Reklama