Hlavní obsah

Brankář, který dosud neinkasoval. Vytasí Bohemians proti Slavii žolíka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mají v kádru unikát. Fotbalisté Bohemians v sobotním ligovém utkání na půdě Slavie mohou vsadit na brankáře, který v nejvyšší soutěži ještě nikdy neinkasoval. Dobře, devětadvacetiletý Lukáš Soukup sice v lize odchytal zatím jen 103 minut, i tak ho ale zdobí unikátní bilance. Jako jediného ligového gólmana.

Foto: Nikol Kuncová

Brankář Bohemians Lukáš Soukup v akci během utkání třetiligové rezervy proti Povltavské fotbalové akademii

Článek

Byl by to krásný příběh. Soukup dres Slavie oblékal od nejmladších přípravek, v Edenu dozrál ve kvalitního brankáře. Vždy v něm dřímal velký potenciál, který ale brzdily zdravotní potíže. Právě proto si premiéru v nejvyšší soutěži připsal až loni na jaře. Bohemians pomohl k překvapivé výhře 2:0 na půdě Plzně.

Na druhý zápas mezi elitou si musel počkat téměř rok. V minulém kole proti Jablonci (2:0) na závěrečných třináct minut nahradil zraněného Romana Valeše a znovu se mu podařilo branku zamknout. Při střele Jakuba Martince včas sklapl betony a uhájil čistý štít.

Proti Slavii si může připsat třetí start. Ten zatím nejnáročnější.

Sešívaní v lize doma naposledy neskórovali 5. února 2022. Od té doby v Edenu pokaždé prožili minimálně jednu gólovou euforii.

Jenže teď budou čelit gólmanovi, který je v lize neprůstřelný. Zlí jazykové dodají, že s miniaturním zápasovým vzorkem. Pravdivě. Soukup ale i tak ale budí respekt.

„Radek Černý se mě na něj na reprezentačním srazu ptal. Že má strach, abychom ho nenasadili. Tak to přivolal,“ smál se trenér Klokanů Jaroslav Veselý. Pro ujasnění – Černý se stará jak o gólmany Slavie, tak o ty v národním mužstvu.

Soukup je v pořadníku brankářů Bohemians až třetí. Jenže gólman číslo jedna Michal Reichl strávil celý březen na marodce. Mezi tyče se vrátil v nedělním utkání třetiligového B-týmu proti Motorletu. Čtyřikrát inkasoval a rezerva Klokanů prohrála 3:4. Ani jeden gól nepadl po jeho chybě, ale ideální formu to neevokuje.

Obvyklý náhradník Roman Valeš se zranil ve zmíněném mači s Jabloncem. Volba tak možná padne na Soukupa.

„Nebudu Slavii napovídat. Může se objevit Souky i Reichlos, třeba se uzdraví Valeš,“ mlžil Veselý.

Pokud odchovanec sešívaných skutečně v Edenu nastoupí, jedna série skončí. Buď Soukup premiérově okusí, jaké to je lovit balon z prvoligové sítě, nebo jako první hostující gólman za více než dva roky vychytá na Slavii čisté konto.

Pravděpodobnější je určitě první varianta. Fotbal ale umí psát tak prazvláštní příběhy, že nelze vyloučit ani druhý scénář.

Reklama