Hlavní obsah

Rekordman Petržela už předstihl Šilhavého. A ve středu by rád pomstil na Spartě bývalé plzeňské parťáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevstřelil ani se nepodílel přihrávkou na vítězném gólu fotbalistů Slovácka v ligovém duelu s posledními Pardubicemi (1:0), ale přesto ho v 79. minutě vyprovodil při odchodu ze hřiště obrovský aplaus diváků. Devětatřicetiletý záložník Milan Petržela se stal se 465 odehranými zápasy rekordmanem v historii české a československé nejvyšší soutěže. O jedno utkání už předstihl současného kouče národního týmu Jaroslava Šilhavého.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Milan Petržela (uprostřed) ze Slovácka nastoupil k 465. prvoligovému zápasu, čímž vytvoří absolutní rekord nejvyšší soutěže. Vlevo je ředitel klubu Petr Pojezný.

Článek

„Zatím jsem od něj ještě blahopřejnou esemesku nedostal," usmíval se Petržela po závěrečném hvizdu. Před zápasem dostal dárek od vedení hradišťského klubu i od protihráčů. „Byla to nějaká kazeta s perníčky. Příjemně mě to překvapilo," prozradil. Na hřišti ho však Pardubičtí nešetřili. Zejména odchovanec Slovácka Tischler ho často okopával. „Tam šla samozřejmě veškerá úcta stranou. Měl asi v popisu práce přerušovat naše útočné akce," domníval se bývalý reprezentant.

Petržela netajil, že má velkou radost, že Slovácko vybojovalo v jeho rekordním střetnutí důležité tři body. „Nutně jsme je potřebovali k posunu v tabulce. Byli jsme trpěliví a po pauze jsme se dočkali po rohu vítězné trefy," potěšilo ho. Sám měl šanci zvýšit na 2:0. „Nepovedlo se. Mohlo to být pro mě ještě sladší," litoval autor 55 ligových gólů malinko.

Žádnou velkou nostalgii prý během utkání necítil. „Člověk se musí soustředit hlavně na svůj výkon. Víc jsem si rekord užil až po zápase. Spoluhráči mně v kabině gratulovali a zazpívali mi. A chystám si prohlédnout mobil," plánoval Petržela.

Na dálku mu poblahopřál i kouč Šilhavý. "Gratuluju k rekordu v počtu odehraných ligových startů a předávám ti žezlo. A vůbec nepochybuju, že zvládneš i tu pětistovku. Přeju ti hlavně pevné zdraví a hodně štěstí," uvedl Šilhavý ve videonahrávce pro média od Fotbalové asociace ČR.

Ví, že na jakékoliv větší oslavy není momentálně čas. Vždyť fotbalisty Slovácka čeká už ve středu ligová dohrávka v Praze na Letné proti Spartě. „Netuším, zda budu hrát od začátku. Na Spartě je to samozřejmě pokaždé mimořádně prestižní střetnutí. Já mám samozřejmě po sobotě ještě větší motivaci tam uspět. Rád bych pomstil bývalé plzeňské parťáky. A pro nás Moraváky je vždycky velké plus, když se podaří uhrát v Praze dobrý výsledek," culil se.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Rekordman v počtu ligových startů Milan Petržela ze Slovácka.

Petržela netají, že by v budoucnu rád zaokrouhlil počet odehraných utkání v elitní soutěži na pět set. „Bylo by to hrozně hezké. V mém věku je už ale samozřejmě každý zápas těžší a těžší. Když mi ale bude sloužit zdraví, chci samozřejmě fotbal ještě nějaký čas na vrcholové úrovni hrát. Ale musím být pochopitelně pro klub přínosem," má jasno.

Kouč Slovácka Martin Svědík Petrželu za předvedený výkon proti Pardubicím pochválil. „Milan nezačal příliš dobře, ale u něj je vždycky předpoklad, že se během utkání postupně zlepší. Potvrdil to i tentokrát. I když se mu něco zpočátku nepovede, nezbavuje se v dalším průběhu odpovědnosti. Velmi cenné jsou pro nás i jeho zkušenosti. Měli jsme teď vzhledem ke startu v Konferenční lize hodně nabitý program, což mu v jeho věku pochopitelně tolik nevyhovuje, ale pořád je to pro nás nadstandardní fotbalista. Moc mu přeju, aby pětistovku zvládl," vzkázal Petrželovi Svědík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články