Hlavní obsah

Rekordní Plzeň. Tolik bodů neměla ani pod Vrbou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyrovnaný rekord. Takový scénář nečekal ani ten největší plzeňský optimista. Ačkoli prochází fotbalová Viktoria nejistým obdobím, finančně strádá a vyhlíží marně spasitele-investora, uhrála během třiceti kol 72 bodů. Tolik jich neměla ani v éře kouče Pavla Vrby. Vyrovnala tím svůj rekordní zisk z mistrovské sezony 2014/2015 pod trenérem Miroslavem Koubkem.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský útočník Tomáš Chorý oslavuje vyrovnávací branku v duelu se Slavií.

Článek

„Kdo by to řekl, že budeme mít tolik bodů. Paráda," culil se po nedělním vítězném duelu v Mladé Boleslavi obránce Milan Havel. „Věřil jsem, že se budeme pohybovat nahoře, ale že budeme mít tolik bodů, to rozhodně ne. Vždyť za celou uplynulou sezonu, která měla čtyři kola navíc, jsme nahráli osmapadesát bodů," doplnil plzeňský kapitán Lukáš Hejda.

Ani pod jedním z hlavních strůjců zlaté plzeňské éry, trenérem Pavel Vrbou, nezískali Západočeši během 30 kol takový počet bodů (pod Vrbou nejvíc 69 v první mistrovské sezoně 2010/2011). Paradoxně nyní rekordních 72 bodů na první místo nestačilo, Slavia má před startem nadstavby o jeden víc. Přitom na jedno z pěti ligových prvenství stačilo Plzni dokonce jen 65 bodů (2012/2013).

Její bodový zisk je překvapivý o to víc, neboť oproti předchozím rokům nedisponuje zdaleka tak ofenzívním kádrem. Kouč Michal Bílek zvolil pragmatismus, Viktorii se vyplácí. Pokud jí teče do bot, umí soupeře zmáčknout jako v minulosti. Pokud se však dostane do vedení, zavře obranu, je vysoce zodpovědná a vyráží do brejků.

„Viktorka je pragmatická. V Jablonci hrála útočně, vyslala snad dvacet střel. Se Slavií zase bránila. Plzni jde o titul, což je zásadní. I kdyby bránila v deseti lidech na dvaceti metrech, a vedlo by to k titulu, rychle se na tento způsob zapomene," má jasno bývalý reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši. Přidá Plzeň k dosavadním 72 bodům v nadstavbě další?

Nejvyšší bodové zisky Plzně (po 30. kole)
72       (2021/2022, 2014/2015)
71       (2015/2016)
69       (2010/2011)
68       (2018/2019)

Reklama

Související témata: