Hlavní obsah

Rekordní pokuta sezony. Budějovice znají trest za brutální zásah ochranky, disciplinárka sečetla několik chyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnuto. Fotbalové České Budějovice dostaly za dubnový brutální zásah ochranky proti fanouškovi Jablonce pokutu 350 tisíc korun. Mimochodem, vyšší sumu zatím ligová disciplinárka v této sezoně neudělila. Trest schytal i Jablonec, který musí za výtržnosti fanoušků během zápasu 28. ligového kola zaplatit 20 tisíc korun. Chování pořadatelů bylo podle disciplinárky neadekvátně agresivní a některá tvrzení Dynama nepravdivá. A ještě jeden čtvrteční verdikt: Sparta dostala pokutu 100 tisíc korun za použití pyrotechniky ve šlágru s Plzní.

Foto: Fotbal Turist, Twitter

Takhle to v Českých Budějovicích vypadalo 23. dubna po zásahu pořadatelů.

Článek

Surové vláčení po zemi a údery do různých, i hodně choulostivých částí těla. Video ze sociálních sítí s nepochopitelně ostrým zákrokem budějovické ochranky na konci dubna pobouřilo fotbalové Česko. Skandál na Twitteru komentoval i třeba slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Disciplinárka zahájila řízení s budějovickým Dynamem i Jabloncem už před dvěma týdny a na minulém zasedání vyslechla zástupce obou klubů. Prošla si i kamerové záznamy z budějovického stadionu. „Disciplinární komise je není oprávněna zveřejňovat vzhledem k tomu, že kromě disciplinárního řízení podle našich informací probíhá i intenzivní šetření ze strany Policie ČR," vzkázal předseda disciplinárky Richard Baček.

Bačkův tribunál našel na budějovické straně několik pochybení. „Fanoušci Jablonce byli viditelně v podnapilém stavu už při příchodu na stadion. Domácí klub mohl všemu předejít, pokud by je nevpustil na stadion tak, jak mu ostatně umožňuje návštěvní řád. Chování fanoušků Jablonce se následně během prvního poločasu neobešlo bez drobných incidentů v podobě pokusu o vhazování předmětů na hrací plochu," popsal Baček.

Dynamo se už dříve hájilo, že šlo o selhání jedince v jinak fungujícím bezpečnostním systému, ovšem disciplinárka to viděla jinak. „Kamerové záznamy i výpovědi některých svědků dokládají, že tvrzení SK Dynamo České Budějovice o fyzickém napadení členů bezpečnostní agentury nebo obsluhy stánku s občerstvením ze strany jabloneckých fanoušků se nezakládají na pravdě. Konflikt byl dle mínění disciplinární komise vyvolán neadekvátně agresivním chováním bezpečnostní agentury poté, co jeden z jabloneckých fanoušků vhodil uvolněný sedák do ochranné sítě," řekl Baček.

„Naprosto bezprecedentní postup členů bezpečnostní agentury pokračoval i v útrobách stadionu stejně jako mimo areál stadionu v případě zásahu proti dvěma vyvedeným fanouškům Jablonce. Z našeho pohledu byla reakce pořadatelské služby (bezpečnostní agentury) zcela neadekvátní situaci, kterou v určitých momentech sami členové pořadatelské služby vyvolali," poznamenal Baček.

„Z našeho pohledu rozhodně nešlo o selhání jedince, ale nepřiměřeně brutální chování skupiny osob z bezpečnostní agentury," zdůraznil Baček. „Disciplinární komise se proto rozhodla udělit domácímu klubu, který zodpovídá za činy své pořadatelské služby, pokutu ve výši 350 tisíc korun, která je nejvyšší pokutou v aktuálně probíhajícím soutěžním ročníku."

Bez trestu vyvázl budějovický hlavní pořadatel Roman Havlíček. Toho podle výsledků interního šetření Dynama napadli jablonečtí fanoušci (Jablonec to odmítá) a na pozápasové schůzce v kabině delegáta měl podle svědectví dvou jabloneckých zaměstnanců okomentovat video s mlácením fanouška takto: „Dostali ještě málo."

Dynamo nejdřív zásah ochranky hodnotilo jako adekvátní, odsoudilo ho až později. Bezpečnostní agentura PS Patrol, která na budějovické zápasy dodává pořadatele, podle jednatele Petra Schwarze po incidentu ukončila spolupráci s dvěma muži.

A reakce na tresty od disciplinárky? „Jakmile dostaneme písemné vyhotovení rozhodnutí disciplinární komise, budeme zvažovat další kroky," vzkázalo Dynamo.

„Jsme rádi, že se celý případ detailně vyšetřil. Disciplinární komise nám svým verdiktem dala za pravdu v naší výpovědi a v našem dokazování i s pomocí kamerových záznamů ze stadionu a veřejně dostupnými nahrávkami fanoušků, včetně videa incidentu jednoho z našich pracovníků," řekl pro klubový web jablonecký tiskový mluvčí Martin Bergman.

Ve čtvrtek padl ještě jeden vysoký trest: Sparta dostala pokutu 100 tisíc korun za použití pyrotechniky v zápase s Plzní, během něhož došlo ke zranění fanouška. „Disciplinární komise razí dlouhodobě jasný a konzistentní postoj vůči nepovolenému zacházení s pyrotechnikou na ligových stadionech. Jednoznačně důležitá je pro nás ochrana bezpečnosti a zdraví aktérů utkání i všech diváků. Při posledním domácím utkání Sparty v základní části proti Viktorii Plzeň došlo ke zranění domácího fanouška poté, co byl zasažen při neúmyslném kontaktu s iniciovanou pyrotechnikou v sektoru fanoušků Sparty," pravil předseda Baček. „Disciplinární komise apeluje na všechny fanoušky, aby se vyvarovali použití pyrotechniky. Tato událost dokazuje, že její použití je skutečně vysoce nebezpečné."

Reklama