Hlavní obsah

Ten, který tvrdil, že fanoušci Jablonce dostali málo. Budějovický hlavní pořadatel má kriminální minulost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to skoro dva týdny, co fotbalovým Českem otřásl incident v Českých Budějovicích. Tamní ochranka během ligového zápasu mimořádně ostře zasáhla proti fanouškovi Jablonce. Extrémně sledovanou kauzu kromě policie řeší taky disciplinárka, tresty hrozí Budějovicím i Jablonci. Pozoruhodná je též linka s hlavním pořadatelem Romanem Havlíčkem, jenž má kriminální minulost. Právo zjistilo detaily.

Foto: Fotbal Turist, Twitter

Takhle to v Českých Budějovicích vypadalo po zásahu pořadatelů během zápasu s Jabloncem.

Článek

Jedním z aktérů dubnového incidentu mezi fanoušky fotbalového Jablonce a pořadateli prvoligového utkání z Českých Budějovic byl i jejich šéf, tedy hlavní pořadatel Roman Havlíček. Ten se nejprve dostal o poločase zápasu 23. dubna do konfliktu s jabloneckými fanoušky, když podle výsledků interního šetření budějovického klubu bránil technického delegáta a byl hostujícími diváky napaden.

Jenže následně zasáhlo několik členů domácí ochranky z řad bezpečnostní agentury a jednoho z příznivců FK Jablonec brutálně zmlátilo. Video ze sociálních sítí zveřejněné následující den zobrazuje surové vláčení po zemi či údery do různých částí těla fanouška. A Havlíček se jako hlavní pořadatel k této události podle písemného svědectví dvou zaměstnanců FK Jablonec postavil svérázně: zákrok ochranky schvaloval a kvitoval jako správný.

Na záznam konfliktu, který pořídili a následně na pozápasové schůzce s delegátem utkání předložili zástupci jabloneckého klubu, podle nich Havlíček reagoval slovy „dostali ještě málo" a „násilí mám rád, věnuji se mu ve volném čase".

Tentýž Havlíček má za sebou podle zjištění Práva pestrou trestní minulost – dokonce byl již dvakrát souzen. Na to, že se před lety sám dostal do křížku se zákonem, upozornili tento týden na Twitteru fanoušci z podcastu Za čárou.

„Není náhodou pan Havlíček, v SK Dynamo České Budějovice plnící funkci hlavního pořadatele, v minulosti trestně stíhanou nebo odsouzenou osobou? Neseděl tento pán srdnatě obhajující násilí a ručící za bezpečnost na fotbalových stadionech ve vězení? Nevíme, ptáme se," napsali fanoušci v příspěvku z 2. května. Sdíleli přitom odkaz na soudní rozhodnutí, podle kterého byl Havlíček v roce 2012 dlužníkem v řádech milionů korun a seděl ve vazbě.

Redakce začala pátrat, jak to s Havlíčkovou trestní minulostí je. A skutečně, hned dva Právem oslovené soudy tento týden potvrdily, že stále ještě úřadující hlavní pořadatel prvoligového budějovického Dynama byl před jedenácti lety pravomocně odsouzen za podvod a krácení daně. Souvisí to s jeho dřívějším podnikáním a firmou Stavitelství Havlíček, kterou vedl. Ta dlužila celé řadě firem a obchodních partnerů miliony korun.

V březnu 2012 dostal Havlíček od Vrchního soudu v Praze pravomocný trest v délce 5,5 roku ve věznici s dozorem a k tomu zákaz činnosti výkonu funkce statutárního orgánu obchodních společností a družstev na dobu šesti let.

Potrestání bylo souhrnné hned za dvě různé kauzy, přičemž první se týkala krácení daní, kde měl podle rozsudku Havlíček způsobit škodu bez mála 4,3 milionu korun. V druhém, závažnějším případu, se Havlíček podle českobudějovického krajského i pražského vrchního soudu dopustil podvodu, přičemž svým jednáním způsobil škodu přes 15,22 milionu korun.

V písemném znění usnesení Vrchního soudu v Praze ze 7. března 2012, jehož kopii má Právo k dispozici, tamní odvolací senát jasně říká, že Havlíček podvedl několik desítek firem.

„...Objednával a odebíral, popř. nechal objednávat a odebírat, od podnikatelů služby a zboží, které se zavazoval v pevně stanovených lhůtách splatnosti uhradit, ačkoliv si nejpozději ke dni podpisu přiznání k dani z příjmu právnických osob za rok 2004 byl vědom špatné ekonomické situace společnosti a tedy skutečnosti, že nebude schopen dostát sjednaným závazkům, přičemž dodavatelům zboží a služeb tuto skutečnost zatajil," napsali odvolací soudci ve svém verdiktu. Doplnili, že se tak stalo ve 44 případech, kdy Havlíček využil služeb nebo objednal materiál či nechal provést práce.

Sám Havlíček se svou trestní minulostí údajně netají a podle všeho to nevadí ani českobudějovickému klubu, protože ho i přes konflikt z předchozího utkání nechal ve funkci hlavního pořadatele i v dalším prvoligovém domácím zápase Budějovic s Pardubicemi. Za zmíněný incident z 23. dubna se však on i Dynamo, ale také Jablonec, zpovídají u ligové disciplinární komise. Ta minulý týden zahájila s kluby řízení, na které si ve čtvrtek pozvala osobně i Havlíčka.

Jihočeši čelí podezření z nezvládnutí pořadatelské služby a nepřiměřeného zásahu členů bezpečnostní agentury proti fanouškovi, Jablonečtí pak z výtržností svých příznivců.

Verdikt disciplinárky by mohl padnout příští čtvrtek. Pokud se prokáže pochybení Havlíčka jako hlavního pořadatele, hrozí mu pokuta či zákaz výkonu funkce.

Předseda představenstva Dynama Vladimír Koubek v úterním prohlášení napsal, že se „vážným obviněním ze strany FK Jablonec" vůči Havlíčkovi bude klub zabývat. Čtvrteční dotazy redakce Sport.cz, zda už klub učinil nějaké závěry, jeho zástupci dosud ponechali bez odpovědi.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín