Hlavní obsah

Remíza na odvolané góly. Dvě obdobné situace, líčí Pechanec. A co Chorého hlavička?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl aktérem obou ligových šlágrů. Před týdnem měl Ondřej Pechanec jako čtvrtý rozhodčí plné ruce práce s potyčkami ve vypjatém pražském derby. Šlágr 10. kola fotbalové Fortuna ligy mezi Spartou a Plzní (2:1) už Ondřej Pechanec vedl jako hlavní sudí. Ve svém pátém utkání od návratu na scénu neuznal po konzultaci s VAR na každé straně po jednom gólu kvůli hraní rukou. Rozebírat se určitě bude zákrok Chorého na Sörensena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Pechanec zkoumá videozáznam během utkání 10. kola Fortuna ligy, AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň, hrané 30. září 2023 v Praze

Článek
Fotogalerie

Hrálo se v mnohem lepší atmosféře než před týdnem v Edenu, na řadu sporných momentů však opět došlo.

Nejprve si Letenští stěžovali, že se plzeňský Durosinmi při vyrovnání na 1:1 až příliš opřel o bránícího Vitíka.

„Je pravda, že se Durosinmi o soupeře asi trochu opřel. K mírnému kontaktu došlo, ale v rámci toho, jak jsme zápas řídili, podle mě dovolenému. Proto jsme branku uznali,“ stojí si Ondřej Pechanec za svým v rozhovoru pro O2 TV Sport.

Velké vzrušení pak nastalo, když Cadu slavil vyrovnání na 2:2. Trefa Viktorie však pro předchozí Dwehovo hraní rukou nebyla uznána. Hlavní si na pokyn videorozhodčího Jana Machálka celou situaci prohlédl u monitoru.

„Jednalo se o úmyslnou ruku po dlouhém vhazování. Dweh měl ruce nad hlavou, proto po konzultaci s VAR nemohl být gól uznán,“ vysvětluje sudí.

Hosté pak žádali pokutový kop za zákrok Birmančeviče na Kopice. Marně, penalta se nekopala.

Vitík se tam neuvěřitelně objevil a z brankové čáry vyhlavičkoval, chválí všichni gólmanskou výpomoc sparťanského stoperaVideo: Sport.cz

„Myslím, že došlo hlavně ke kontaktu tělem, možná i k mírnému vražení. Na penaltu to však z mého pohledu bylo málo,“ poukazuje Pechanec.

V závěru zklamal také sparťany. Po Sörensenově doklepnutí už slavili pojišťující gól na 3:1. Rozhodčí však znovu utíkal k obrazovce – a kvůli předešlému hraní rukou dánského obránce mu branku vzal.

Jan Kuchta dal Plzni gól žehličkou. Je pro mě důležité, že jsem se konečně trefil!Video: Sport.cz

„Trochu obdobný případ jako na druhé straně. Co jsem viděl, také došlo k hraní rukou, pak hráč bezprostředně vstřelil gól. Proto branka nemohla být uznána,“ líčí rozhodčí.

K největší roztržce došlo po závěrečné hvizdu. Domácí gólman Vindahl provokoval Chorého oslavou zblízka před obličejem, v reakci na to se k němu hrnul Staněk a přes clonu z hráčů na něj cosi křičel. Oba gólmani vyfasovali žluté napomenutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Pechanec během utkání 10. kola Fortuna ligy, AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň, hrané 30. září 2023 v Praze

„Ke konci už jsme chtěli odcházet do kabin, ale jsem rád, že jsme zůstali koncentrovaní i po ukončení zápasu. Došlo k roztržce brankářů, jejich vzájemnému škorpení. Bylo třeba udělit oběma žlutou kartu,“ oddechl si Pechanec.

Mimo jeho hodnocení zůstal ještě jeden sporný okamžik. Když si Sörensen v souboji dlouhánů přidržel Chorého, útočník se prudce zaklonil a obránce trefil hlavou, čímž připomněl podobný moment z nedávného vzájemného duelu v Plzni.

Důležité je, že hraju, že se týmu daří a tím pádem se daří i mně, těší lídra produktivity Lukáše HaraslínaVideo: Sport.cz

„Dovedu si za to představit červenou kartu. Chtěl mu prostě víc naložit,“ rozebral expert Jakub Podaný při rozboru ve studiu O2 TV Sport.

„Je to za hranou. Vím z pozice útočníka, jak se chováš. Mít Sörensen hlavu o kousek jinde, má zlomený nos nebo cokoliv jiného… Tohle je zákeřnost,“ odsuzuje jeho kolega ve studiu Petr Mikolanda.

„Situaci jsem v opakovaném záběru ještě neviděl, takže ji nemohou víc komentovat. Byl tam rozhodčí, jeho verdikt respektuji,“ říká sparťanský trenér Brian Priske.

  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.