Hlavní obsah

Rogozův kurýr dostal za obálku pro sudí čtyři roky a finanční pokutu

Praha

Zákazem činnosti na čtyři roky ve všech aktivitách spadajících pod Fotbalovou asociaci České republiky potrestala etická komise Jana Hořejšího, bývalého vedoucího sekretáře Řídící komise pro Čechy za korupční jednání. Navrch musí zaplatit pokutu 25 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Etická komise FAČR řeší kauzu bývalého místopředsedy Romana Berbra.

Článek

„Pokračovali jsme v rozplétání kauzy Romana Berbra a osob zapojených do této kauzy. V případě Jana Hořejšího jsme vynesli trest souhrnný, za několik přečinů. Nejzásadnější byl podíl na úplatkářství, kdy Hořejší působil v roli jakéhosi kurýra, který předal úplatek od Romana Rogoze rozhodčímu Robertu Hájkovi," uvedl Jan Eisenreich, předseda Etické komise Fotbalové asociace České republiky.

Etická komise po čtvrtečním jednání trvajícím několik hodin došla k závěru, že Jan Hořejší dne 6. června 2019 v pozici vedoucího sekretáře Řídící komise pro Čechy předal úplatek ve výši nejméně 100 tisíc korun od Romana Rogoze, tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu, rozhodčímu Robertu Hájkovi v souvislosti s ovlivněním utkání České fotbalové ligy TJ Sokol Živanice - FC Slavoj Vyšehrad.

Už o tři týdny dříve se Jan Hořejší sešel s rozhodčími Martinem Hányšem, Lukášem Nehasilem a Janem Aubrechtem, aby jim zadal za přítomnosti funkcionáře FC Slavoj Vyšehrad Romana Rogoze pokyny spočívající v ovlivnění utkání TJ Štěchovice - FC Slavoj Vyšehrad.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Rogoz během utkání.

Nešlo však o jediné přečiny Hořejšího. Podle spisů vyšetřovatelů o rok později při osobní schůzce ovlivnil rozhodčího Jiřího Musila, aby utkání Fortuna Národní ligy FC Sellier & Bellot Vlašim - FC Slavoj Vyšehrad rozhodoval ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad.

Otevřené zůstává řízení s fotbalistou Denisem Laňkou, který si nechal slíbit a dost možná i přijal čtyřicetitisícový úplatek při druholigovém střetnutí Vyšehrad - Prostějov v červenci 2020 a pokusil se ovlivnit utkání Jihlavy s Vyšehradem o měsíc dříve. Řízení probíhá rovněž s rozhodčím Markem Pilným, který se jako asistent sudího při utkání ČFL Velvary - Vyšehrad v březnu 2019 mohl pokusit ovlivnit výsledek.

Reklama

Související témata: