Hlavní obsah

Kauza Berbr: Padly další tresty, etická komise navíc zahájila řízení s pěticí bývalých ligových sudích!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V řešení kauzy bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra a s ním spojených osob, které jsou trestně stíhány ve věci úplatkářství a zpronevěry, padly další tresty. Etická komise FAČR potrestala po Vyšehradu, který nedávno přeřadila z ČFL do Pražského přeboru, delegáta Miroslava Skálu a funkcionáře Vyšehradu Milana Tandaru. Navíc zahájila disciplinární řízení s pěti rozhodčími.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr na archivním snímku

Článek

„Pan Miroslav Skála tím, že dne 25. 5. 2019 přijal od pana Tomáše Grímma úplatek za ovlivnění utkání České fotbalové ligy FC Slavoj Vyšehrad a.s. – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí hrané dne 25. 5. 2019 v Praze, spáchal disciplinární přečin podle § 49 odst. 1 DŘ. Za spáchání tohoto disciplinárního přečinu uložila Etická komise panu Miroslavu Skálovi disciplinární trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s FAČR na dobu 6 let a peněžitou pokutou ve výši 15 000 Kč," stojí v prohlášení etické komise.

Vedoucí Slavoje Vyšehrad Milan Tandara se zase podle etické komise provinil tak, že úmyslně nezajistil povinné on-line vysílání utkání s cílem zastřít ovlivnění utkání České fotbalové ligy FC Slavoj Vyšehrad a.s. – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí hrané dne 25. 5. 2019 v Praze. „Komise panu Milanovi Tandarovi disciplinární trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s FAČR na dobu 18 měsíců a peněžitou pokutou ve výši 5 000 Kč," píše se v komuniké etické komise, která zahájila disciplinární řízení s dalšími osobami.

Ta navíc zahájila řízení s pěti bývalými prvoligovými rozhodčími Emanuelem Markem, Jiřím Houdkem, Zdeňkem Vaňkátem, Jakubem Hrabovským a Petrem Hockem. Všichni čelí podezření ze spáchání disciplinárního přečinu, jehož se mohli dopustit tím, že se z pozic hlavních sudích nebo asistentů pokusili ovlivnit zápasy Vyšehradu ve druhé lize v letech 2019 a 2020. Komise dále pokračuje v původně zastaveném řízení s panem Janem Hořejším pro podezření z úplatkářství ve formě účastenství a zneužití pravomoci.

Komise už v minulém týdnu vynesla v kauze první verdikty. Vyšehradský klub potrestala vyloučením z třetí ligy a přeřazením do Pražského přeboru za to, že se s vědomím bývalého sportovního ředitele Romana Rogoze opakovaně dopustil disciplinárního prohřešku v podobě úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

Rozhodčím Jiřímu Musilovi, Zdeňku Kovalovi a Miloši Vitnerovi komise zakázala osm let působit ve fotbale a zároveň jim uložila pokutu 25 tisíc korun. Miroslav Svoboda nesmí 18 měsíců zastávat funkci delegáta.

Reklama

Související témata: