Hlavní obsah

Rošády Guľovi vyšly. Přijde s nimi i trenérem vzývaný plzeňský bod zlomu?

Neměl zbytí. Tři zápasy bez výhry a vstřeleného gólu, narůstající manko na pohárové příčky, k tomu Limberský, Hejda, Beauguel, Káčer a dlouhodobě zraněný Kopic na marodce, navrch pak ještě vykartovaný Čermák. Plzeňský kouč Adrian Guľa proto musel v duelu s pardubickým ligovým nováčkem k rošádám v sestavě sáhnout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk si říká o roli gólmanské jedničky.

Článek

„Doba je dnes po celém světě taková, že potřebujete mít nachystaný větší počet hráčů, kteří budou na zápas připraveni," bral slovenský kouč ve službách fotbalové Plzně situaci realisticky. Po utkání určitě s úlevou, protože změny ve složení mužstva mu vyšly a Viktorii konečně přinesly tři body. Filip Kaša debutující v základní sestavě Viktorie na tom měl svůj podíl, gólman Jindřich Staněk rovněž, i když proti oslabenému soupeři hrajícímu hodinu jen v deseti příliš práce neměl.

„Jeho zákrok za bezbrankového stavu byl však pro další vývoj zápas klíčový. Vždyť hned vzápětí jsme šli do protiútoku, při němž se zrodila červená karta pro pardubického hráče," připomínal trenér Guľa střelu Černého, kterou Staněk ve 29. minutě bravurně zlikvidoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Adrian Guľa.

„Jindra udělal v poslední době obrovský výkonnostní vzestup, takže si pozornost a šanci zasloužil. O jeho nasazení do zápasu jsme se rozhodli intuitivně, protože teď máme dva špičkové brankáře, což je pro mužstvo důležité," nemínil ovšem Guľa ani slovem naznačit, zda se konstelace mezi gólmany v jeho týmu mění a Staněk si říká o roli jedničky.

I tah s pozměněnou stoperskou dvojicí mu vyšel. Filip Kaša, který už v v minulém kole v Příbrami musel zaskočit za zraněného Hejdu, patřil dokonce k nejlepším hráčům v plzeňském mužstvu.

„Tak by měl vypadat připravený hráč, když dostane šanci. Už je s námi ostatně dostatečně dlouho," připomínal Guľa, že sedmadvacetiletý obránce přišel ze Žiliny loni na jaře, ale v Plzni se nedokázal prosadit.

Vždyť na podzim odehrál jednu jedinou minutu proti Slavii a až nyní si říká o místo v sestavě.

„Ted jde o to, aby výkonnost potvrzoval a k defenzívě přidal i ofenzivní kvalitu. Pro způsob hry našeho mužstva je důležité, aby i stoper byl konstruktivním hráčem," přidal kouč Viktorie potěšený tím, že i výkony útočníka Zdeňka Ondráška mají viděno jeho optikou vzestupný trend.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Vlevo Zdeněk Ondrášek z Plzně střílí gól, který neplatil. Vpravo brankář Pardubic Marek Boháč.

„Potřebuje, aby mužstvo šlapalo a připravovalo mu finální přihrávky. V posledních zápasech se sice střelecky neprosadil, ale je gólovým útočníkem. Navíc potřeboval dohnat i fyzické manko, což zvládl, takže už v druhém utkání po sobě odpracoval celých devadesát minut," věří Guľa, že i tyto segmenty pomohou, aby se jeho tým zvedl a ze sedmé příčky podnikl atak na pozice zaručující start v evropských pohárech v příští sezoně.

Už o víkendu se v konfrontaci s ostravským Baníkem ovšem ukáže, zda onen Guľou vzývaný plzeňský bod zlomu opravdu přišel a nakolik k němu zmiňovaní hráči napomohou.

Reklama