Hlavní obsah

Rozhodčí Berka a Zelinka budou kvůli zranění několik týdnů mimo, řeší se centrum pro VAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Komise rozhodčích FAČR funguje pod vedením nového šéfa Libora Kovaříka dva týdny. „Pan Kovařík má smlouvu do roku 2025 s opcí. Kryje se to s mandátem výkonného výboru asociace, což doporučuje i UEFA. Komise má naši plnou důvěru,“ prohlašuje před startem první a druhé ligy předseda fotbalové asociace Petr Fousek. S jakými změnami a plány vstupují čeští rozhodčí do nové sezony?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Miroslav Zelinka sleduje VAR během utkání Pardubice - Sparta.

Článek

Cílů má Kovaříkův tým celou řadu. Chce od mladého týmu rozhodčích výkonnostní růst. „Zaměřujeme se na všechny možné aspekty, třeba na posledním semináři jsme kladli důraz na pohyb. Chceme pracovat s mentální stránkou rozhodčích, chceme být konzistentnější v posuzování situací v pokutovém území a surové hry. Platí, že u VAR si přejeme minimum zásahů s maximálním efektem. Chceme rozšířit okruh rozhodčích, kteří budou schopni pískat Fortuna ligu. Asi o tři až čtyři," vypočítá Kovařík.

Na konci uplynulé sezony pískal všechna tři jarní derby mezi Spartou a Slavií (dvě v lize a finále poháru) jediný muž. Dalibor Černý. „Věděli jsme, že je psychicky silný a připravený," zmiňuje Kovařík. Aby mohl na nejtřaskavější ligové bitvy vytáhnout někoho jiného, bude potřebovat čas. „Je to citlivé. Když rozhodčí není připravený, může mu takový zápas ublížit," ví šéf sudích.

Na tiskové konferenci před startem profesionálních soutěží na příkladu demonstroval, jak jsou čeští rozhodčí mladí a nezkušení. Vzal si porovnání s anglickou Premier League. Věk českých arbitrů je 33 let, v Anglii 40. Průměrný tuzemský rozhodčí má odpískáno v lize 50 zápasů, anglický 106.

Situaci mu na začátku jara neusnadňuje ani fakt, že nejzkušenější sudí Miroslav Zelinka a Ondřej Berka jsou zranění. „Několik týdnů určitě nebudou k dispozici," informuje Kovařík.

Už v prvním kole se představí úplný nováček, Daniel Vokoun odřídí jako hlavní rozhodčí utkání mezi Karvinou a Zlínem. „Nebojíme se toho. Na listině je už rok, podával stabilní a kvalitní výkony ve druhé lize. Je připraven fyzicky i po všech dalších stránkách. Věříme, že to zvládne," představuje ho Kovařík.

Derby Sparty se Slavií by se mělo dávat rozhodčím za odměnu, říká v pořadu Přímák Karel Hrubeš.Video: Sport.cz

Po roce a půl se na profesionální listinu vrátil Ondřej Pechanec. „Je potřeba říct, že když končil, byl mezinárodním rozhodčím. Začne ve druhé nejvyšší soutěži, což je pro něj sestup o dvě patra. Hlavní důvod jeho konce byl zdravotní, cítil vyčerpání. Už během jara požádal, jestli by se mohl vrátit. Myslíme, že bude posilou a že to zvládne. Záleží na něm, jaké bude podávat výkony. Může se v průběhu sezony objevit i v první lize," říká předseda komise rozhodčích o muži s píšťalkou, který v minulosti rozhodoval 102 ligových zápasů.

Novinkou je etický kodex pro rozhodčí, každý ligový klub pak bude mít určeného zástupce, který bude moct pravidelně s Kovaříkem komunikovat. „Jsem spokojený s tím, že se oproti dobám minulým neobjevuje tendenčnost. To potvrzují i reakce klubů. Nesmíme z toho slevit. Ano, jsou diskutované momenty a chyby, ale to je od tendenčnosti potřeba oddělit," říká svazový předseda Fousek.

Na setkání s kluby probíral i excesy z minulé sezony ze strany funkcionářů. Tím nejviditelnějším byla návštěva šéfa Sparty Daniela Křetínského v kabině rozhodčích o přestávce zápasu s Brnem. „Diskutovali jsme o tom na Ligovém výboru, na který chodím. Sama liga bude pracovat na kultivaci těchto věcí. Myslím že se i zpřísnil disciplinární řád," popisuje Fousek.

Dlouhodobý plán a přání představuje vybudování centra pro VAR, tedy místa, odkud by rozhodčí u videa mohli dohlížet na utkání. Bundesliga ho má například v Kolíně nad Rýnem. Podle Fouska už probíhá vytipování vhodné lokality, fotbalová asociace už ví, že toto centrum nebude moct vzniknout v její nové budově na Strahově.

„Prostor hledáme jinde na Strahově. Pokud ho budeme mít, přijde fáze, kdy se budou řešit technické záležitosti. A až pak by přišlo nacenění a debata o tom, kdo to zaplatí. Pokud mít vhodnou lokalitu nebudeme, budeme muset hledat jinde, ale určitě nechceme čekat do roku 2026," avizuje Fousek. Ideální scénář obsahuje vizi, že centrum pro VAR vznikne nejpozději od příští sezony.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice