Hlavní obsah

Rozhodnuto. Kam zamíří slávistický talent?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec získal druhého talentovaného fotbalistu z pražské Slavie. Po přestupu záložníka Denise Višinského do Slovanu zamířil také útočník Denis Alijagič na půlroční hostování. Alijagič i Višinský se Slavií absolvovali zimní portugalské soustředění, druhý jmenovaný v nedělní vítězné ligové generálce proti Baníku Ostrava (4:2) odehrál 30 minut.

Foto: SK Slavia Praha

Denis Alijagič (v červenobílém dresu) s Tarasem Kačarabou během modelového utkání na soustředění Slavie.

Článek

Osmnáctiletý Alijagič na podzim během hostování ve Vlašimi zaznamenal 11 gólů a je aktuálně nejlepším střelcem druhé ligy. Nyní si slávistický odchovanec s bosenskými kořeny poprvé vyzkouší nejvyšší soutěž.

Vedle Alijagiče a Višinského získal Liberec během zimní pauzy ještě nigerijského ofenzivního hráče Ahmada Ghaliho. "Stejně jako u dalších dvou mladých hráčů, kteří přišli, u něj vidíme perspektivu. Uvidíme, jak bude vypadat v tréninku. Šanci dostane. Jestli s ním bude mužstvo silnější, tak šance je větší," avizuje liberecký trenér Luboš Kozel.

„Ke každému z hráčů, u kterých řešíme jejich budoucnost, máme individuální přístup. Vždy existují tři varianty jejich rozvoje, setrvání ve Slavii, hostování nebo přestup s možností zpětného odkupu. Poslední možnost má řadu výhod, nejzásadnější je, že kluby o takového hráče pečují jako o vlastního. Pokud se mu daří a prosadí se, můžeme ho za výhodných a dopředu daných podmínek získat zpět," poodhaluje strategii sešívaných jejich sportovní ředitel Jiří Bílek.

"Stejný model se osvědčil u Jana Kuchty, v Liberci se rozvinul, vrátil se za velmi výhodných podmínek a ve Slavii dominoval. Pevně doufám, že by se u Denise Višinského mohl opakovat stejný scénář. Věříme, že díky takovému modelu si vybojuje pevnou pozici v sestavě Slovanu, z čehož v budoucnu budou profitovat všechny strany," dodává Bílek.

Další ze slávistů, kteří odehráli skvělý podzim v barvách Vlašimi, je Filip Prebsl. V nedělní generálce s Baníkem Ostrava se zranil, poranění kotníku však není tak vážné, jak se na první pohled zdálo. Jedná se o distorzi a natažené vazy. O Prebslově budoucnosti se rozhodne v nejbližší době podle jeho rekonvalescence.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavia Praha (zleva): Denis Alijagič, Peter Olayinka, Ladislav Takács, Denis Višinský a David Zima během tréninku před utkáním Evropské ligy s OGC Nice.

Ve Vyškově bude sbírat zkušenosti Antonín Kinský a v přípravě druholigového klubu tak doplní dalšího slávistu Františka Matyse. Čeští mládežničtí reprezentanti by měli v aktuálně dvanáctém týmu druhé nejvyšší soutěže sbírat zkušenosti a herní praxi, oba kluby dolaďují podmínky jejich přesunu.

Osmnáctiletý brankář Kinský a o rok starší stoper Matys v červenobílém dresu debutovali loni v září v utkání MOL Cupu proti Velvarům (4:2).

Ve Vlašimi od léta působí Matyáš Vágner, Michal Hošek, Tomáš Rigo a Jakub Křišťan. Do zimní přípravy se zapojili Marek Icha, Martin Douděra, Adam Toula, Jonáš Kneifel a Matěj Jurásek, který na podzim hostoval v Karviné. U poslední pětice hráčů se řeší jejich jarní působení.

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.