Hlavní obsah

S Poláky opět na šlágry? Chceme sezonu zvládnout s našimi rozhodčími, avizuje Příhoda

Stejně jako ligové týmy se i rozhodčí chystají na novou sezonu. V pátek jim končí třídenní seminář, kde probírali práci s videem, teorii nebo absolvovali fyzické testy. „Vyhodnotili jsme si to tak, že sudí jsou lépe připraveni než před rokem. S tím jsme spokojeni,“ hlásí šéf komise rozhodčích Radek Příhoda.

Foto: Fortuna

Komisi rozhodčích vede už více než rok Radek Příhoda.

Článek

Přerod skupiny rozhodčích pro profesionální soutěže pokračuje. „Pořád jich je osmdesát procent nezkušených. Vyšla jim sezona, ale byla jedna. Říkali jsme ji, ať jsou v klidu. Asi jen tři mají přes sto utkání. Je to nezkušený tým, ale věříme, že to dáme," probírá se situací předseda rozhodcovské komise Radek Příhoda před blížící se sezonou, v níž česká liga startuje příští víkend.

Listina sudích pro první a druhou ligu čítá osmadvacet jmen. Skončili Pavel Julínek, Karel Hrubeš nebo Pavel Franěk, jenž se přesouvá z věkových důvodů k videu. Nováčky mezi hlavními jsou Karel Rouček, Daniel Vokoun, Stanislav Volek a Jan Všetečka. „Začnou ve druhé lize," nastiňuje šéf rozhodčích.

Dá se čekat, že mezi nejvytěžovanější arbitry budou podobně jako v minulém ligovém ročníku patřit zkušený Miroslav Zelinka, Ondřej Berka nebo Tomáš Klíma. Dobrý nástup by měli potvrdit a zároveň vykázat další progres by měli například Dalibor Černý či Ladislav Szikszay.

„Rozhodčím věříme," říká jasně Příhoda. V minulé sezoně byli na výpomoc pro nejtřaskavější zápasy jara povoláni třikrát sudí z Polska. Szymon Marciniak odřídil derby mezi Slavií a Spartou (2:0) výtečně. Pawel Raczkowski vedl duel mezi Plzní a Slavií (1:1) a obstál. Na výkon Bartosze Frankowského v nadstavbovém zápase mezi Slavií a Plzní (1:1) už padaly velké pochyby.

Dá se i v nadcházející sezoně očekávat prosba do ciziny o sudí? „Byl to požadavek klubů," připomíná Příhoda. „Byl jsem na Ligovém grémiu, kde jsem řekl, že bych byl rád, abychom tuhle sezonu zvládli českou stopou. Věříme, že to rozhodčí zvládnou," dodává jednoznačný vzkaz.

Rád by, aby výkony mužů s píšťalkou pokračovaly v trendu, který byl na jaře. „Budeme spokojení, když to tak bude. Když se mě někdo zeptá, jaká byla sezona, říkám, že když si nikdo nevzpomene na baráž a na to, kdo hrál o titul a o záchranu, tak byla dobrá. Chyby byly, to je jasné, ale dělají je hráči, trenéři, všichni," podotýká bývalý mezinárodní sudí.

I reakce klubů byla dle jeho slov kladná. „Měli jsme od nich pozitivní reakce. Když se hraje, pracují emoce, to chápeme. Ale s odstupem času je vše v pohodě," cení si Příhoda.

Seznam rozhodčích pro první a druhou ligu pro novou sezonu najdete zde.

Reklama

Související témata: