Hlavní obsah

Zahraniční rozhodčí? Jde o volbu klubů, které následně polské experty platí

Zahraniční posily, na něž všichni pějí chválu. Tedy zatím. Už podruhé v průběhu jara řídil duel nejvyšší fotbalové soutěže v Česku rozhodčí z ciziny. Utkání Plzeň-Slavia vedl polský arbitr Pawel Raczkowski. Jeho krajan Szymon Marciniak o pár týdnů dříve dirigoval derby Slavia-Sparta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Polský rozhodčí Pawel Raczkowski během utkání Viktoria Plzeň - Slavia Praha.

Článek

„K výkonům sudích se obecně nevyjadřujeme," podotýká Radek Příhoda, předseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky, která má nominace na jednotlivá utkání na starosti.

Pokud sáhne po „posilách" zpoza hranic české kotliny, činí tak na žádost klubů. „Jde o přání obou stran. Pokud panuje shoda u obou týmů, zajistíme rozhodčí ze zahraničí. Sami si delegace polských sudí nevymýšlíme," vysvětluje Příhoda.

Jinými slovy projevily Slavia, Sparta i Plzeň před vzájemnými bitvami nedůvěru v české sudí. Slávistický trenér Jindřich Trpišovský se nadšením z vedení duelů polskými sudími netajil, kupříkladu plzeňský Michal Bílek byl výrazně zdrženlivější, ba přímo chladnější...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

Je velkou otázkou, jak bude situace řešena v případě nadstavbové části. Na obsazení třaskavých duelů cizími sudími je potřeba časový úsek dvou až tří týdnů, což při nejasném programu dává tušit, že byť dva ožehavé duely základní části řídili zahraniční rozhodčí, klíčové bitvy o titul budou na bedrech tuzemských arbitrů.

Podle dostupných informací jsou náklady na honorář za samotné utkání totožné. Tedy pětadvacet tisíc korun pro hlavního (4725 polských zlotých), patnáct tisíc pro každého z asistentů. Rozdíl činí potřeba uhradit vyšší cestovné a pochopitelně ubytování odpovídající požadavkům sudích z mezinárodní listiny. V tomto případě se o finanční plnění dělí oba kluby, které si nominaci zahraničních sudí vyžádaly...

Reklama