Hlavní obsah

S trenérem nebyl na ostří nože. Změnu jsem však uvítal, vysvětluje Kubista nečekaný odchod do Boleslavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O co sladčeji začalo spojení univerzála Vojtěcha Kubisty s Mladou Boleslaví, o to hořčejší bylo ukončení jeho dlouholetého působení v mateřském Jablonci. „V nynějším postavení, které jsem v týmu měl, jsem změnu uvítal,“ přiznává 29letý odchovanec severočeského klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vojtěch Kubista z Jablonce během utkání Fortuna ligy.

Článek

Za zelenobílé odehrál celkem 225 zápasů, ale v minulém týdnu je Vojtěch Kubista po 21 letech opustil. Smlouvu na dva roky podepsal s Mladou Boleslaví. Středočeši využili výstupní klauzuli, kterou měl Kubista v kontraktu zanesenou kvůli případnému odchodu do zahraničí. Podle informací Sportu.cz byla ve výši sto tisíc euro, tedy necelých dvou a půl milionu korun.

„Chtěl sám odejít. Měl ve smlouvě výstupní klauzuli, kterou Boleslav uplatnila. Byl asi nespokojený s postavením, jaké tady měl. Nehrál, takže se s panem majitelem dohodl, že chce změnit klub, byl tady už dlouho. Ale určitě jsme spolu nebyli na ostří nože, jak někdo říkal. Nemohl jsem s tím nic dělat. Chtěl odejít, tak odešel. Musíme si poradit bez něj. Věříme, že se nám ještě podaří tým doplnit. Pracujeme na tom," vysvětluje nečekaný odchod jablonecký kouč David Horejš, který věří, že v Jablonci ještě přivedou za Kubistu náhradu.

„Ne že bychom měli spolu s trenérem problém, ale hráč většinou pozná, pokud s ním trenér počítá víc nebo míň. Každý trenér má rád určité typy hráčů a takový je zkrátka fotbal. Vycítil jsem, že bych v Jablonci neměl takové postavení, jaké bych si představoval. Když se ozvala Boleslav a cítil jsem velký zájem trenéra a sportovního vedení, neváhal jsem. Samozřejmě chci pravidelně hrát, vyhrávat a být úspěšný," objasňuje změnu adresy Kubista.

Přitom v závěru minulé sezony výrazným způsobem pomohl zelenobílým k setrvání mezi elitou, když se ze středu obrany na zápasy ve skupině o udržení přesunul na pozici ofenzivního záložníka. Na jaře na Střelnici i prodloužil smlouvu. V aktuálním ročníku pod novým koučem Davidem Horejšem však paběrkoval. V základu nastoupil jen ve Zlíně a netradičně na pravém kraji obrany.

„Tam jsem hrál v kariéře předtím jen jednou ještě za trenéra Skuhravého, když jsem v lize hrál úplně poprvé. Pamatuji si dodnes, jak se mě trenér Skuhravý ptal, ať si to rozmyslím, jestli tam hrát chci. V té době mi bylo devatenáct a nemělo smysl nad tím přemýšlet. Byl jsem rád za šanci a bylo mi víceméně jedno kde. Jinak samozřejmě takové změny postu nejsou úplně komfortní. Byl bych rád, kdybych primárně nastupoval v záloze a mělo to dlouhodobé trvání, cítím se tam lépe," naznačuje Kubista, který přestoupil vůbec poprvé v kariéře.

„Pokud tedy nebudeme počítat, že jsem asi v osmi letech přestoupil ze Sparty do Jablonce, ale to bylo asi tak za pytel balónů... Pak jsem byl jen půl roku na hostování v Karviné ve druhé lize a následně půl roku v Mladé Boleslavi. Teď jsem poprvé přestoupil natvrdo," potvrzuje Kubista.

V záloze nastoupil ve své premiéře za Mladou Boleslav a gólem přispěl k výhře 3:0 na hřišti Pardubic. „Vystihnul jsem rozehrávku, měl jsem tam otevřený prostor a snažil jsem se situaci vyřešit co nejjednodušeji a nad ničím nepřemýšlet. Chtěl jsem to obstřelit na zadní tyč a vyšlo to krásně. Ideální začátek," usmívá se Kubista, který se do Jablonce vrátí poprvé jako soupeř v polovině listopadu. „Bude to samozřejmě specifické utkání, ale ještě je to za dlouho, tak uvidíme, co to se mnou udělá," uzavírá Kubista.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.