Hlavní obsah

Sbíral tituly se Spartou i se Slavií, teď sedí na vrátnici. Čáp Novotný o derby a současné brigádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není o něm slyšet. Přitom… Jeden titul se Slavií, tři se Spartou. V sešívaném dresu zažil památné semifinále Poháru UEFA, v rudém triku Ligu mistrů. „Nikde se neukazuju, nemám potřebu. Kdo mě chce slyšet, zná moje číslo. Kdo mě chce vidět, ví, kde bydlím,“ culí se někdejší fotbalový obránce Pavel Novotný, který si poslední roky přivydělává jako noční vrátný.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Novotný v dresu pražské Slavie

Článek

V rozhovoru pro Sport.cz popisuje 50letý vicemistr Evropy z roku 1996, kterému se odjakživa přezdívá Čáp, svoji současnou profesi a vyjadřuje se k nadcházejícímu derby pražských S.

Budete v sobotu na Letné?

Ještě nevím, na Spartu chodím jen občas. Do Edenu naopak na každý zápas, mám od Slavie doživotní permanentku. Pokud budu doma, budu jí držet palce od televize.

Tipnete si výsledek?

Nejdřív odbočím. Jsem zastáncem tradičního modelu na třicet kol, nadstavbu neberu. Ani VAR. Co se týká sobotního derby, karty jsou jasně rozdané. Pokud Sparta vyhraje, bude mistrem. Pokud nevyhraje, bude liga zajímavá až do konce. Pochopitelně si přeju vítězství Slavie, má na něj. A také aby derby nebylo nudné jako posledně. Ideální scénář by byl, aby se fanoušci pobavili a Slavia brala tři body.

Derby jste zažil na obou stranách. Byl velký rozdíl jít do něj v dresu Sparty nebo jako slávista?

Neviděl jsem značný rozdíl. Jen jsem nesměl zapomenout, za koho derby zrovna hraju. Víte, já na obě angažmá vzpomínám rád. Sparta i Slavia měly tenkrát obrovskou kvalitu, měl jsem možnost zahrát si velké zápasy v Evropě. Bylo to srovnatelné. Jak se říká - železná Sparta a věčná Slavia.

Byla dřív rivalita nižší?

Na hřišti ne, mimo něj ano. V derby jsme se seřezali, ale po zápase jsme si klidně sedli k jednomu stolu k Tygrovi (pozn. - známá pražská pivnice). Kamarádství existovalo. Teď si nedovedu představit, že by šli na pivo Láďa Krejčí s Honzou Bořilem. I představa je naprosté sci-fi.

Fotogalerie

Vás ale mohly nenávidět oba tábory. Z Německa jste se nevrátil do Slavie, ale dal jste přednost Spartě. Až z ní jste to po třetím titulu vzal zpátky do Edenu.

Asi jsem toto moc nevnímal. Určitě na mě někdo křičel, ale zřejmě ne tolik, abych si to detailně pamatoval. Negativní reakce byly spíš po návratu ze Sparty. Fanoušci Slavie mi dávali ze začátku najevo, odkud jsem přišel. Postupem času se vztahy urovnaly. Pochopitelně nebyli také rádi, když jsem šel z Wolfsburgu do Sparty.

Proč jste se v roce 1998 nevrátil do Edenu?

Do Wolfsburgu tehdy přišel nový trenér, přivedl si s sebou několik hráčů. Klub na mě neuplatnil opci, měl jsem za hotovou věc, že půjdu zpátky do Slavie. Ta ale spekulovala, záležitost se táhla.

A situace využila Sparta.

Přesně tak. Přitom bylo mistrovství světa ve Francii, na dohodu byl dostatek času. Dva a půl měsíce. Jenže se vůbec nic nedělo. Je možné, že mě nechtěl trenér Hřebík. Co za tím stálo, se už nikdy nedovím. Každopádně já jsem chtěl hrát, mít jistotu. Když se ozvala Sparta, kývl jsem jí.

Jak na Letné přijali sešívaného?

Věděli, kam patřím. Pro sichr jsem jim řekl, že jsem slávista. Bral jsem angažmá tak, že jsem přišel Spartě pomoct.

Evidentně se zadařilo.

Ve Spartě jsem byl tři roky, získal jsem tři tituly. Hráli jsme Ligu mistrů, postoupili jsme i ze skupiny. Docela slušná bilance.

Ligové bilance v pražských S

Slavia: 112 zápasů/18 gólů

Sparta: 48 utkání/3 branky

Většina vašich bývalých parťáků ze Sparty a ze Slavie je mediálně aktivní. Vy se držíte v ústraní, mimo fotbal. Čím se zaobíráte?

Pracuju sedmým rokem v bezpečnostní agentuře jako vrátný. Mám většinou noční služby. Od šesti do šesti. Spím pár hodin přes den. Sloužím podle potřeby, tedy ne každý den. Agentura sídlí kousek od Uhříněvsi, kde bydlím, takže ideál. Před lety jsem také provozoval maséřinu, bohužel jsem musel živnost zrušit.

Důvod?

Mám problém s malíčkem na pravé ruce. Podstoupil jsem tři operace, ale masírovat nejde. Ani už netrénuju. Chodím jenom po fotbalech, výhradně na první ligu. A abych neseděl večer doma, našel jsem si tu brigádu na vrátnici. Beru ji jako přivýdělek.

Máte tedy ještě další zaměstnání?

Peníze, které jsem vydělal během kariéry, jsem dobře investoval. Nakoupil jsem několik nemovitostí. Pracovat bych ani nemusel. Jen mě mrzí, že kvůli problémům s koleny a se zády už nemůžu hrát za starou gardu Slavie. Klukům tiše závidím. Na hřišti bych se už ani nehnul.

Jak skončí sobotní pražské derby?
Výhrou Sparty
48,7 %
Remízou
16,8 %
Výhrou Slavie
34,5 %
Celkem hlasovalo 8655 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články