Hlavní obsah

Sparta s výhodami, Slavia musí. Jak derby ovlivní závod o titul?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký zápas, který rozdá karty do ligového finiše. Půjde Sparta neohroženě za titulem, nebo se fotbalisté Slavie přiblíží na titěrný rozdíl? Připomeňme si tři scénáře, jakými může sobotní derby na Letné dopadnout, a co každý z nich znamená.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Douděra (21) ze Slavie a Ladislav Krejčí ze Sparty během podzimního derby.

Článek

Derby se koná ve druhém kole nadstavby. Sparta aktuálně vede o čtyři body, po sobotním duelu budou oběma mančaftům scházet ještě tři střetnutí.

Sparta vyhraje

V tu chvíli by obhájci titulu byli v ještě komfortnější pozici než v minulé sezoně. Tehdy se po vyhraném derby (3:2) rovněž ve druhém kole nadstavby dostali do pětibodového náskoku. Následně triumfovali doma 2:1 nad Bohemians a remíza na Slovácku jim zajistila vytoužený pohár.

V případě sobotního úspěchu by Sparta měla k dobru sedm bodů a titul by mohla slavit už v úterý doma s Baníkem. Slavia by se dostala do téměř neřešitelné situace. Musela by zbylé tři duely vyhrát a doufat, že Sparta získá maximálně bod. V případě rovnosti totiž rozhoduje postavení po základní části, kterou parta kolem kapitána Ladislava Krejčího ovládla.

Vlastně stejně jako minulý ročník, kdy oba celky uzavřely soutěž se ziskem 78 bodů. Slavia měla lepší rozdíl ve skóre, větší počet vstřelených branek i pozitivní vzájemnou bilanci ze tří derby (4:0, 3:3. 2:3). Jenže do nadstavby šla jako druhá, což bylo pro finále ročníku klíčové. „Titul máme ve svých rukách. Ale je pořád daleko, čekají nás ještě čtyři těžká utkání,“ uvědomuje si kouč Brian Priske.

Derby skončí remízou

Další varianta, která by do posledních tří kol nahrávala Spartě. Rozdíl by zůstal čtyřbodový, při výše zmíněném by ale platilo, že Slavia musí uhrát o pět bodů více. Oba týmy čekají ještě domácí zápasy s Plzní. Sešívané hned ve středu a Letenské na úplný závěr sezony.

ZBÝVAJÍCÍ ZÁPASYSpartaSlavia
2. kolo nadstavbySlavia D (sobota 11. května, 17:30) Sparta V (sobota 11. května, 17:30)
3. kolo nadstavbyBaník D (´úterý 14. května, 19:30)Plzeň D (středa 15. května, 19:30)
4. kolo nadstavbyMladá Boleslav V (sobota 18. května, 17:00)Slovácko V (sobota 18. května, 17:00)
5. kolo nadstavbyPlzeň D (neděle 26. května, 16:00)Mladá Boleslav D (neděle 26. května, 16:00)

Stejně tak se oba rivalové utkají s Mladou Boleslaví, Sparta k tomu přivítá Baník a Slavia pocestuje na Slovácko. Dá se vůbec očekávat, že by obhájci ještě poztráceli alespoň pět bodů z devíti? „Slavia by se měla v sobotu snažit co nejdříve dát gól. Musíme Spartu zlomit, což nebude jednoduché, protože nehraje špatný fotbal. Budou rozhodovat drobnosti,“ uvedla v Přímáku na Sport.cz fotbalistka Slavie Kateřina Svitková.

Slavia vyhraje

Boj o titul se zamotává. Slavia by ztrácela jediný bod a při stoprocentní bilanci by jí k titulu „stačilo“, aby Sparta jednou zaváhala. Třeba právě v posledním kole doma s Plzní. Celek z Edenu však poslední čtyři derby nevyhrál.

„To je sice pravda, ale já to otočím do pozitivního pohledu. Zase jsme prohráli jen jedno z posledních šesti derby, když vezmu pohár, který jsme ztratili v prodloužení, jako remízu. Ukazuje to na vyrovnanost obou týmů. Nicméně nesmíme dělat fauly, penalty, dávat si vlastní góly. Musíme zvládnout emočně některé klíčové momenty. Potřebujeme je přetočit v náš prospěch,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Jak skončí sobotní pražské derby?
Výhrou Sparty
48,7 %
Remízou
16,8 %
Výhrou Slavie
34,5 %
Celkem hlasovalo 8654 čtenářů.