Hlavní obsah

Sedm bodů už by bylo moc, netají Vrba, že Sparta pomalu dávala titulu sbohem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uff, porážce v klíčové bitvě unikli jen o vlásek. A s velkým štěstím. Trenér Pavel Vrba si hodně oddechl, že fotbalisté Sparty navzdory dvougólové ztrátě dokázali s Plzní v ligovém šlágru remizovat 2:2. Udrželi si od ní v tabulce čtyřbodový odstup stejně jako od vedoucí Slavie. V případě porážky by Letenští na Viktorii ztráceli už sedm bodů. „Měli jsme i štěstí. Také bych pochválil mužstvo, že ukázalo charakter, dokázalo se zvednout, a nakonec udrželo neporazitelnost na Letné. Čtyři body jsou ještě hratelné. Kdyby Plzeň vyhrála, sedm bodů už by bylo moc,“ přemítá zkušený kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba během utkání s Viktorií Plzeň.

Článek
Fotogalerie

Delikátní zápas. V minulosti dovedl Plzeň ke třem titulům a stejnému počtu účastí ve skupině Ligy mistrů. Sparta teď Viktorku porazit nedokázala, až v nastavení odvrátila porážku. Platí tak, že pod Pavlem Vrbou doma v lize v 19 zápasech neprohrála (z toho 17 vítězství).

V týdnu jste ovládli pohárové derby na Slavii. Proč jste pak proti Plzni zase napodobili výkon z Českých Budějovic?

Příčiny jsou podobné. Budějovice i Plzeň hrály velice zodpovědně dozadu. My jsme v útočné fázi byli prvních šedesát minut velmi pomalí. Nedokázali jsme dobře organizovanou obranu překonat, což bylo špatně. Naštěstí se nám podařila střídání, noví hráči nám hodně pomohli. Více se prali s obranou soupeře. I když se přiznávám, že se štěstím. Za stavu 0:2 mohla Plzeň výsledek potvrdit a asi bychom bod neměli. Podařilo se nám alespoň remizovat. Posledních třicet minut se ukázalo, že dokážeme hrát i jiný fotbal než prvních šedesát.

Proti derby jste udělal některé změny v sestavě. Nebyla to chyba? Tým neměl drajv a potřebnou energii.

Ano, hráli jsme špatně. Jedna změna byla vynucená, Krejčí se zranil. Hancko nehrál pohárové utkání, protože se uzdravoval a počítali jsme s ním na neděli. Co se týká Vitíka a Panáka, tušili jsme, že budeme dobývat obranný blok. Rozhodli jsme se pro Panáka, protože jsme si mysleli, že bude v rozehrávce lepší.

Oba góly jste dostali po rohu. Jak tedy hodnotíte bránění standardek...?

Samozřejmě jsme hráče upozorňovali, že Plzeň má při nich dva tři klíčové hráče. Dostali je za úkol hlídat někteří naši hráči, bohužel neuhlídali. Třeba standardka před druhým gólem ale vůbec neměla vzniknout, nesmyslně jsme si ji zavinili úplně sami. Je v tom spousta věcí. Chorý je silný a dokáže využít svojí výšky a váhy. My jsme si s ním neporadili. I některé standardky, které jsme jim vytvořili, byly zbytečné.

Kdybyste prohráli, sedmibodová ztráta na Plzeň by vám už velké šance na titul nedávala, že?

Máte pravdu. Kdybychom neuhráli aspoň remízu, byli bychom v situaci, která by byla hodně složitá. Rozdíl je čtyři body. Je před námi ještě hodně utkání. Doufejme, že v nadstavbě to bude i o tom, že se bude ztrácet víc bodů. Situace není ideální, ale je před námi ještě hodně zápasů.

Sestavu musíte stále měnit kvůli početné marodce. Teď na ni přibyl i Krejčí mladší.

Je to komplikace. Láďa Krejčí patří ke klíčovým hráčům. Jeho absence asi měla vliv na hru středové řady. Až s příchodem Bořka Dočkala se hra zrychlila. Dával dlouhé balony, které má v popisu práce právě Krejčí. Mezihru jsme měli velice složitou a komplikovanou. Ani jsme se nedostali do žádné příležitosti. I standardní situace byly s Bořkem mnohem lepší. Z toho možná vyšlo, že jsme bod urvali.

Jak dlouho bude Krejčí chybět?

Kdybychom šli do velkého rizika, dali bychom ho možná na Plzeň do kupy. Jenže nás čeká těžká série zápasů, nemohli jsme jít do takového rizika, abychom Láďu nezavřeli na dva měsíce. Tentokrát jsme upřednostnili, aby se uzdravil. Je možné, že už ve čtvrtek bude k dispozici.

Co vám zápas ukázal směrem ke čtvrtečnímu utkání Konferenční ligy s Partizanem?

Poslední dva zápasy byly úplně rozdílné. Se Slavií jsme hráli zodpovědně zezadu a velice dobře. S Plzní bylo vidět, že když dobýváme dobře organizovanou obranu, máme s tím problém. Možná nám to ukázalo, že budeme muset změnit rozestavení. V prvních šedesáti minutách jsme měli málo hráčů v ofenzivě. Příchodem Čvančary a přesunem Hložka do podhrotu jsme hru výrazně změnili. Určitě nám to ukázalo, jak hrát v některých situacích.

Související témata:
  2 : 0 Slavia - Plzeň 2 : 0 59. min Živě
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.