Hlavní obsah

Šéf ČT dává Spartě poslední šanci, jinak ji přestane vysílat

PRAHA

Šéf sportovního oddělení České televize Otakar Černý vážně uvažuje o tom, že by veřejnoprávní televize přestala vysílat sparťanské zápasy z Letné. Důvodem jsou podle něj neustálé rasistické pokřiky sparťanský fanoušků. Pražský klub má tak poslední šanci zamezit rasismu na svém stadiónu, než zmizí z domácích zápasů z televizních obrazovek. To by pro mistrovský tým znamenalo vážné problémy hlavně kvůli smlouvám se sponzory.

Článek

„Chtěl bych říct, že naše hrozba je velmi reálná. Dáme Spartě ještě jednu šanci. Pokud se to bude opakovat, půjde o poslední zápas,“ řekl deníku Sport Otakar Černý. Právě ředitele sportovního sektoru v ČT provokují sparťanští fanoušci v průběhu celé sezóny. V derby se Slavií vyvěsili plakát „Otto ´prase´ Černý, na každou svini se najde řezník“. Že by však hrozbu vůči Spartě zapříčinil právě tento transparent ale Černý popírá „To je mi jedno, jenom to ukazuje na jejich úroveň,“ řekl.

Tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava přiznává, že kdyby pražský klub zmizel z televizní obrazovky, znamenalo by to pro klub problém. Sparta si ale nepřipouští, že by celá kauza mohla zajít až tak daleko. „My si nepřipouštíme, že by přestala Česká televize vysílat zápasy Sparty. Poškodilo by to nejenom Spartu, ale i fanoušky,“ řekl pro Sport.cz Otava.

V případě naplnění hrozby by ale Sparta z obrazovek nezmizela úplně, Černého varování se týká pouze domácích zápasů. „Fanoušci to zatím venku nedělají. Až začnou, nebudeme je vysílat ani tam,“ prohlásil. Otava se domnívá, že s rasismem má problémy více klubů. „Se svými fanoušky se snažíme pracovat, ale to je dlouhodobá práce. Přesto si myslím, že tento problém nemá jenom Sparta, ale i ostatní kluby, Sparta je ale nejvíce na očích,“ myslí si Otava.

Černý: Do veřejnoprávní televize rasismus nepatří

Pro Černého není důležité, že utkání, v nichž hraje Sparta, jsou nejsledovanějšími. „Pro Českou televizi je rozhodující naplnit její veřejnoprávní charakter, do toho určitě nezapadá přehlížení rasismu. Sparta musí udělat první krok. Najít páky na to, aby se toho zbavila,“ řekl Černý. Sparta se snaží s fanoušky komunikovat, již na začátku sezóny kvůli problému rasismu uspořádala speciální tiskovou konferenci. „Vážíme si našich fanoušků, ale chceme říci rasismu ne,“ řekl na ní trenér Bílek.

Sparta představila několik cest, jimiž chce s rasismem na svém stadiónu bojovat. Vypadá to ale, že ani jedna z nich zatím není účinná. Proto se chce Sparta pokusit změnit i legislativu. „Chtěli bychom docílit toho, abychom měli stejné pravomoce jako například v Anglii, kde se problémový jedinec na stadión dostat nemůže a vztah mezi policií a pořadateli je mnohem bližší,“ řekl Otava.

Sparta je již druhým pražským klubem, s nímž je Česká televize ve při. Ve druhém předkole Ligy mistrů nabídlo údajně vedení České televize za práva na utkání Slavia - Žilina pražskému týmu jen tisíc korun. Za tuto částku však Slavia práva prodat nechtěla a postupový zápas tak nebyl vůbec odvysílán.

Reklama

Související témata: