Hlavní obsah

SESTAVA PODZIMU: Osvědčené hvězdy i nové objevy, Slavia se Spartou zatím tři ku třem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto bylo krátké, podzim vyčerpávající. První část soutěže konečně dospěla k vytoužené dovolené a je čas bilancovat. Upozornily na sebe nové objevy, spolehnutí je na osvědčené hvězdy. Nejvýraznější protagonisté úvodních 19 kol figurují v ideální sestavě podzimu fotbalové Fortuna ligy podle Sport.cz. Po třech hráčích mají v jedenáctce Slavia a Sparta, dva druhá Plzeň. Po jednom Slovácko, Mladá Boleslav a České Budějovice.

Foto: Sport.cz s použitím webových stránek klubů

Sestava podzimu fotbalové Fortuna ligy podle Sport.cz:

Článek

Sešívaní tabulku znovu vedou, ale jen o bod před Plzní a o tři před Spartou. Tři největší aspiranti na titul také dodali do sestavy podzimu nejvíce fotbalistů. Nejčastěji, pětkrát, se v sestavách kola objevili Hancko, Řezník a Pešek.

Aleš Mandous (Slavia, 2x v sestavě kola)

Mistrovská sestava bez Ondřeje Koláře v brance? V posledních sezonách nemyslitelné! Jeho konkurent se ovšem chopil šance znamenitě a sešívané teď nejspíš mrzí, že ho mezi tyče neposlali již o pár kol dřív... Mandous záhy vystřihl sérii 724 minut bez inkasovaného gólu, která je čtvrtá nejdelší v historii české ligy.

Alexander Bah (Slavia, 3x)

Avatar, jak ho nazval trenér Trpišovský. Sezonu začal trochu zaražený, rýsovalo se mu údajně slibné angažmá v Itálii a souhlas k odchodu zatím nedostal. Brzy se ovšem vzchopil a začal znovu předvádět, proč je pro odchod do některé z nejprestižnějších lig předurčen. Atletickými dispozicemi se mu vyrovná málokdo.

Dávid Hancko (Sparta, 5)

Chvíli stoper, jindy levý bek. Podstatné však je, že pro mužstvo nenahraditelný. V pohárové Evropě dával důležité góly a produktivní byl i v lize. Jeho bilanci čtyř vstřelených gólů a tří asistencí by brala většina ofenzivních hráčů... Letenští dobře věděli, proč slovenského reprezentanta přivedli z Itálie nastálo.

Radim Řezník (Plzeň, 5)

Jeden z největších příběhů podzimu. V létě se ho Viktoria zřekla, měl skončit. Jen kvůli velké marodce během letní přípravy ho vzala zase na milost a krajní obránce se jí odvděčil velkolepým způsobem. Rovněž on se blýskl bilancí 4+3. Zažívá nejproduktivnější měsíce kariéry, tolik gólů nikdy nedal ani za celou sezonu.

Jakub Pešek (Sparta, 5)

Během libereckého angažmá si řekl o účast na EURO a v létě se dočkal velkého návratu na Letnou. Pro Spartu je jednou z nejvydařenějších posil za poslední roky. Jako zápisné jí trefil postup do Evropské ligy a až do svého zranění byl dlouho nejlepším střelcem týmu. Začíná se prosazovat také v reprezentaci.

Ondřej Lingr (Slavia, 4)

Obhájce titulu má hvězdnější záložníky, mladý šikula ovšem zaperlil. Ačkoliv ve většině případů přicházel na hřiště až jako náhradník, produktivní byl náramně. Během času, který mu byl svěřen, stihl nasázet sedm branek. Víc má z mužstva jen kanonýr Kuchta.

Adam Hložek (Sparta, 4)

Otázkou je, jak dlouho ještě devatenáctiletý reprezentant zůstane na Letné, jestli jeho vítězný gól z posledního kola nebyl na dlouho poslední před odchodem na zahraniční angažmá. V minulém ročníku byl králem střelců, tentokrát je nejlepším asistentem a s bilancí 5+10 také s náskokem nejproduktivnějším hráčem ligy.

Ewerton da Silva (Mladá Boleslav, 4)

Ofenzivní brazilské perle prospělo hostování v Pardubicích. V létě se do města automobilů vrátil a začal se týmu hned vyplácet. Šikovný, ofenzivně orientovaný fotbalista, není pro něj problém kličkami obejít dva protihráče a následně skórovat. Připsal si šest gólů a pět asistencí, Slovácku dal hattrick.

Václav Jurečka (Slovácko, 4)

Druholigová Opava si musí sáhnout do svědomí, proč ho nechala jako nepotřebného odejít. Když v létě opustil Uherské Hradiště kanonýr Kliment, zdálo se, že produktivita Slovácka utrpí. Jurečka ho nečekaně zdatně zastoupil, s deseti brankami na kontě vede spolu s Beauguelem tabulku střelců a jeho výkony rostou.

Jean-David Beauguel (Plzeň, 4)

Naráží na projevy rasismu, proti nimž se často ohrazuje. Začátkem sezony dal najevo, že smlouvu s Viktorií už nehodlá prodloužit a odejde z české ligy jinam. Francouz však odvádí Plzni neocenitelné služby a Západočeši vynaloží veškeré úsilí, aby svého bombarďáka nakonec přece jen ještě udrželi.

Fortune Bassey (České Budějovice, 4)

Nomen omen, pro Jihočechy je opravdovým Štístkem. Také nigerijský útočník píše zajímavý příběh. Objevil se v béčku Bohemians, přes Radotín a Ústí nad Labem dorazil na jih Čech. Po návratu z hostování ve Vlašimi explodoval, devíti góly a dynamickým projevem na sebe upoutal pozornost větších klubů.

Rozhodněte v přiložené anketě, kdo byl nejlepším hráčem podzimu, přidat můžete vlastní komentář.

Kdo byl podle vás nejlepším hráčem podzimu?
Aleš Mandous (Slavia)
1,4 %
Alexander Bah (Slavia)
39,6 %
Dávid Hancko (Sparta)
2 %
Radim Řezník (Plzeň)
2,9 %
Jakub Pešek (Sparta)
3,5 %
Ondřej Lingr (Slavia)
0,9 %
Adam Hložek (Sparta)
35,7 %
Ewerton da Silva (Mladá Boleslav)
0,9 %
Václav Jurečka (Slovácko)
4,6 %
Jean-David Beauguel (Plzeň)
5,5 %
Fortune Bassey (České Budějovice)
3 %
Celkem hlasovalo 4436 čtenářů.

Reklama