Hlavní obsah

Slavia a Plzeň jsou teď dál, ví Jílek. Ze Sparty její nový kouč necítil týmové pojetí

Praha

Jako asistent získal stříbro z ME do 19 let a se Spartou vyhrál double. Jako hlavní kouč postoupil s Olomoucí do první ligy a pak vyhrál anketu o nejlepšího ligového trenéra sezony. Největší mise však Václava Jílka čeká nyní. Vrací se na Letnou jako hlavní trenér, který má mátožný tým vyléčit. „Chceme udělat ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit,“ předsevzal si 43letý kouč po podpisu tříleté smlouvy.

Sparta už by neměla na pohárovou Evropu čekat, říká Jílek Video: Sport.cz

 
Článek

Když vás Sparta oslovila, vzal jste si čas na rozmyšlenou?

Samozřejmě. Nabídka ze Sparty se odmítá velmi složitě, ale stejně jako každá jiná se musí zvážit ze všech stran. Vize Tomáše Rosického mě utvrdila, že je dobrá chvíle výzvu přijmout a pokusit se cíle Sparty naplnit.

Jaké cíle před sebou máte?

Sportovní cíl je historicky daný. Sparta chce hrát o titul a každý rok sbírat trofeje. První úkol však vidím jinde. Vybudovat silný tým, nastavit pevnou organizační strukturu. Určit míru kompetencí a odpovědnosti lidí, kteří se kolem týmu pohybují. Taková vize je tady zřejmá. Také díky ní jsem do Sparty šel.

Tříletá smlouva? Vyjadřujeme tím důvěru trenérovi, říká Rosický.Video: Sport.cz

Jak by se vaše mužstvo mělo prezentovat na hřišti?

Především vystupovat jako silný a jednotný tým. Budeme sázet na charakter hráčů. Sparta v tomto ohledu byla vždycky silná, ale výsledky v posledních sezonách neodpovídají ambicím klubu. Je třeba postupných kroků, aby opět vítězila a byla silná. Aktuálně vidím dva týmy, které jsou o kousíček dál.

Narážíte na sílu Slavie a Plzně... Co teď nejvíc chybí Spartě?

Naprosto zásadní je organizace hry a týmové pojetí. Od toho se odvíjí celková mentalita mužstva. Nechci hned na začátku zmiňovat Slavii, ale tento atribut má silný. Ze Sparty jsem to necítil. Chceme hlavně vystupovat jako silný a jednotný tým. Nutnou podmínkou je, aby se hráči s týmovým pojetím ztotožnili. Aby si na hřišti každý nedělal, co chce.

Proč Tomáš Rosický ukázal na Václava Jílka?Video: Sport.cz

Ještě před vaším příchodem klub přivedl první dvě letní posily, norské obránce Vindheima a reprezentačního útočníka Kozáka. Měl jste možnost se k nim vyjádřit?

S Tomášem jsme od začátku bavili o postech, které je třeba posílit. A asi z 90 procent jsme se shodli. Jako prioritu jsem viděl právě hrotového útočníka a pravého obránce. Může tedy jen podpořit, že přišli tito dva.

Ví se, že vzhledem ke zranění Bočka Dočkala se rozhlížíte také po středním záložníkovi. Počítáte dál se svérázným záložníkem Guélorem Kangou?

Je velmi složité říkat něco dopředu, pokud trenér nemá s hráčem osobní zkušenost. Kangu vnímám jako kontroverzního hráče, působí tak i na veřejnost. Ale musíme vztahem trenér - hráč projít přímo na hřišti. Hru Sparty si dovedu představit bez Kangy i s ním. Jakým směrem se bude náš vztah ubírat, určí první týdny přípravy.

Sparta začne ve třetím předkole Evropské ligy. Bude pro vaši práci a pozici klíčové, aby na pohárové scéně uspěla?

Jde především o klub, ne o pozici trenéra. Z pohledu jména a tradice Sparty by se nemělo tak dlouho čekat na pohárovou Evropu. Uděláme maximum, abychom třetí a čtvrté předkolo zvládli.

Představení nového trenéra fotbalové SpartyVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: