Hlavní obsah

Slavia byla v ofenzivě špatná. Trpišovský postrádal dravost a finální přihrávku. Rozhodla banální situace, hromoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty zápasy dělí tři měsíce, odlišnosti najdete, ale mnohé se opakovalo. Především finální výsledek byl stejný. Fotbalisté Slavie vykročili do nového ligového ročníku šíleně, prohráli s Hradcem Králové v jeho mladoboleslavském azylu 0:1. Votroci v nadstavbě favorita z Edenu přestříleli 4:3 a svedli ho z cesty za titulem, teď sešívaným zase zavařili. „Špatná situace,“ ucedil slávistický kapitán Tomáš Holeš.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský uděluje pokyny svým svěřencům.

Článek

„Připomínali jsme si ten zápas, protože nás to minule stálo hodně. Byl podobný, akorát nepadalo tolik gólů, ale Hradec hrál stejnou hru. Nedokázali jsme si s tím poradit," zoufal si Tomáš Holeš, který jako jediný nastoupil z tehdejší základní sestavy od první minuty i nyní. Tak razantně se jedenáctka vicemistra proměnila. „Ale v tom jsem neviděl problém," poznamenal reprezentační záložník k přílivu noviců. V základní sestavě se objevilo pět letních posil plus Moses Usor, kometa z béčka.

Slavia měla sice převahu, ale v ofenzivě byla zoufalá. Měla obří problém vypracovat si šanci, v první půli vypálil jen jednou trochu nebezpečně Ibrahim Traoré. Drtivý tlak si hosté z Prahy vytvořili až v závěru. Hradecký gólman Michal Reichl se vyznamenal při pumelici Aihama Ousoua a jinak působil jistě, míče k sobě stahoval.

Slabá invence je pro Slavii velkým varováním. „Chyběla nám finální přihrávka. Byli jsme málo draví, v soubojích jsme byli na můj vkus mnohdy měkcí, hlavně na polovině soupeře," vypočítával hříchy svého mužstva trenér červenobílých Jindřich Trpišovský.

Přitom ofenzivu mají rozhýbat například křídelníci Ewerton nebo Usor, kteří hráli od začátku. „Největší problém byl ve středu hřiště, nedokázali jsme se dostat za soupeřovu linii, na krajích to zase tak špatné nebylo. Minule jsme tu prohráli, ale dali jsme tu tři góly a měli spoustu šancí, teď ne," prohodil Trpišovský.

Dobře ví, že taková utkání budou sešívané v lize především venku čekat skoro pokaždé. Tedy že domácí budou tvrdí, nadšení a spolehnou se na precizní ofenzivu a brejky. „Ano, venkovní zápasy v lize budou stejné jako v tomto případě, budou hlavně o soubojích," přitakal šéf slávistické lavičky. „Potřebujeme si pomoct standardními situacemi. Když se na křídle dostaneme přes protihráče, pak nenajdeme spoluhráče," podotkl Trpišovský.

Rozhodla akce z 54. minuty, kdy dlouhý odkop Reichla perfektně zpracoval Filip Kubala, dostal prostor, aby vysunul Daniela Vašulína, jenž propálil Aleše Mandouse. „Byla to banální situace," hromoval Trpišovský. „Stejně jako v nadstavbě jsme udělali hrubku v obraně. Pak je těžké to otáčet, když prohráváme. Přitom jsme si situace z toho minulého zápasu ještě pouštěli," kroutil hlavou.

Slavia vykročila mizerně do ligové sezony, v níž chce zpět mistrovský titul. Hned na sebe navalila ještě větší tlak. „Uvidíme, jestli nás to nějak poznamená. Hráči musejí být odolní. Dostali se sem, protože nějakou kvalitu mají. Kdo chce hrát ve Slavii, musí unést tlak při nezdaru," pravil rázně Trpišovský.

Už ve čtvrtek čeká sešívané další těžká zkouška, v prvním zápase třetího předkola Konferenční ligy přivítají Panathinaikos Atény. „Bude to úplně jiné utkání. Určitě nebude tolik soubojů. Priorita bude nedostat gól," konstatoval Trpišovský.

Reklama