Hlavní obsah

Slavia jede na vítězné vlně. Co ji může přibrzdit v cestě za obhajobou?

Plzeň

Luxusní devítibodový náskok mají po čtrnácti kolech v čele nejvyšší soutěže fotbalisté Slavie. Naposledy během víkendu složili na lopatky nejbližšího pronásledovatele z Plzně. V urputné bitvě Pražané nedominovali, ale tři body, a tudíž i komfortní odstup stejně vyválčili.

Devítibodový náskok v čele tabulky je příjemný, ale Plzeň nás v sezoně ještě hodně potrápí, říkají slávistéVideo: Sport.cz

 
Článek

„Máme příjemný náskok. Vést takovým rozdílem po čtrnácti kolech představuje velice dobrý vstup," usmíval se trenér Slavie Jindřich Trpišovský po triumfu na západě Čech. „Odstup na druhou Plzeň je skutečně velký," pochvaloval si i záložník Josef Hušbauer, který bitvu ve Štruncových sadech rozhodl. Je liga při daném vývoji rozhodnutá? Může obhájce titulu slavit?

Trpišovského hráči drží všechny trumfy. S devětadvaceti góly jsou nejproduktivnějším týmem ligy. Dosud neprohráli. A inkasovali pouhé tři branky! V Plzni sice přišli o klíčového stopera Hovorku, ale jeho náhradník Frydrych není o nic slabší. Možná nedává najevo tolik emoce, ale v rozehrávce, soubojích i hře hlavou se může zraněnému kolegovi rovnat.

„Slavia jede na vítězné vlně. Chtěli jsme jejich tažení přetnout, ale bohužel... Ztrácíme strašně moc," posteskl si Pavel Vrba, trenér Plzně po nedělním šlágru. „Když jsme vlastním výkonem nedokázali manko eliminovat, nezbývá nám než držet palce soupeřům Slavie," chytal se slabé naděje Jakub Brabec, kapitán Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba během utkání 14. kola Fortuna ligy proti pražské Slavii.

Slavii zřejmě mohou zastavit jen dva faktory. Prvním je vyčerpání z náročného programu, kdy musí Trpišovského tým zvládat bitvy v domácí lize, tuzemském poháru a Lize mistrů. Mnozí z hráčů navíc plní reprezentační povinnosti. Jenže právě úspěchy na mezinárodní scéně vlévají Pražanům do žil evidentně okysličenou krev. A přestavují vzpruhu i pro psychiku.

„Slavia žije v euforii, což je správně. Vládne v lize, hraje Champions League. Zažívá zápasy, které jsou pro celé Česko mimořádné. Její hráči z nich mají víc sebevědomí," všiml si Vrba. Jeho tým v nedělním šlágru nebyl horší. Ba právě naopak. Jenže když se hosté dostali do úzkých, převáděli nevídané věci. Drzost a odvaha, s jakou se Pražané dokázali dostat ze sevření, byla i pro plzeňské borce demotivující.

„Naše sebevědomí je veliké. Hlavně na obráncích je vidět, že si ohromně dovolí. Neodkopávají míče. Dokážeme ze sevření soupeře vyjet s míčem u nohy a pro nás záložníky je pak vše mnohem snadnější," lebedil si Hušbauer.

Slavii tak může přibrzdit zřejmě jen dramatický zimní výprodej a následné hledání optimální sestavy. „Je fakt, že o tak velký náskok se můžeme připravit asi jen sami," připustil Hušbauer.

Navíc Slavii nahrává ještě jeden faktor. Venku zvládla už osm zápasů, tedy o dva více než největší sok. Přičemž tři body přivezla ze Sparty, Plzně či Jablonce, tedy adeptů pohárové Evropy, které na jaře bude hostit doma. „Je to parádní bilance, ale Plzeň nebude ztrácet. Ustálila sestavu, hodně se zlepšila. Ještě nás potrápí. Vždyť do konce základní části zbývá šestnáct zápasů. A pak je tu nevyzpytatelná nadstavba," zůstává Trpišovský opatrný i přes onen luxusní náskok.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice