Hlavní obsah

Slavia na lídra ztrácí, ve šlágru proti Plzni je ale favoritem

Praha

Pražský Eden bude v neděli večer hostit šlágr fotbalové Fortuna ligy, ve kterém se utká Slavia s Viktorií Plzeň. Oba týmy měly během týdne náročný program. Zatímco sešívaní ve středu porazili v dohrávce Sigmu Olomouc, Plzeň ve stejný den překvapivě vypadla v poháru s Mladou Boleslaví. Favority jsou domácí, které bude hnát za vítězstvím bouřlivá kulisa. Slavia vstoupí do zápasu s kurzem 1,66:1, na výhru Západočechů je vypsán kurz 5,39:1 a na remízu 4,16:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hořava z Viktorie Plzeň a Petr Ševčík ze Slavie Praha.

Článek

Ligu čeká atraktivní neděle. Hrají se dva zápasy, o kterých už teď diskutuje celá republika. Nejdříve se odpoledne představí nesmiřitelní rivalové Baník Ostrava proti Spartě Praha a v podvečer přivítá největší ligový favorit Slavia současného lídra soutěže Viktorii Plzeň.

Letenští jsou v Ostravě očekáváni jako favorit. „Sparťané teď jednoznačně mají formu. Lyon sice zlomil na Letné pohárové nadšení domácích, ale sebevědomí Spartě muselo poskočit. Spousta odchovanců v sestavě, pod Vrbou mužstvo nehraje žádného zanďoura. Baník se má ve vyhecovaném duelu na co těšit," tuší Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

A myslí si to také 84 % sázkařů, kteří zatím tipovali na výhru Sparty. „Baník má velmi slušnou formu, ale přece jen kvalit obou pražských ‚vekloklubů' nedosahuje v žádném měřítku. Poslední výhru se Spartou si připsal v roce 2018," dodává Urbanec.

Plzeň se stále drží na prvním místě tabulky. Svěřence Michala Bílka gólově táhne francouzský útočník Jean-David Beauguel, který je s osmi trefami nejlepším střelcem dosavadního ročníku. Zároveň se však mohou Západočeši opřít o pevnou obranu v čele s kapitánem Lukášem Hejdou, Radimem Řezníkem a brankářem Jindřichem Staňkem. Slavia má naopak s defenzívou problémy, především s jejím sestavením. Proti Olomouci se však na šlágr naladila dobře, zisk tří bodů byl při stíhání Plzně i Sparty klíčový.

Chvilka pro stratéga Trpišovského

„Slavia sice prožívá horší týdny, ale pořád je pro nás favoritem na další ligový titul. Plzni se teď daří, kurzově jsme ji museli v žebříčku ligových favoritů hodně posunout z 20:1 až někam ke kurzu 3,85:1, ale nezapomínejme, že v sezoně dokázala porazit z opravdu silných protivníků jen CSKA Sofia a potom Spartu, a to na domácím stadionu. A třeba venkovní pohárové zápasy nezvládala vůbec," připomíná Urbanec.

I proto je možná Viktoria kurzově v Edenu až takový outsider s kurzem na vítězství okolo 5:1. „Navíc se Slavia potřebuje konečně do sezony pořádně zakousnout, a i přes řadu absencí je tu další prostor pro stratéga Trpišovského, aby ukázal svůj cit pro sestavení třeba překvapivého, ale vítězného týmu," domnívá se Urbanec.

„Frustrace z neúspěšných pohárových předkol je zdá se pryč. Viktoriáni využívají, že se mohou soustředit jen na ligu a zatím suverénně postupují letošním ročníkem. Výkony Plzně přitom zdaleka nejsou bezchybné. Tři body sice pravidelně sbírá, ale větším rozdílem než o gól zvítězila pouze proti Karviné a naposledy proti Jablonci, kterému jich nasázela rovnou pět. Myslím si, že takové tempo Západočeši neudrží a body začnou ztrácet. Otázkou je, jestli se tak stane už v neděli v Edenu," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Rozhodnout může domácí prostředí

„Slavia totiž nedisponuje oslnivou formou, v Evropě se po výhře nad Unionem Berlín trápí a v lize ztratila v posledních zápasech jak proti rivalovi z Letné, tak proti Českým Budějovicím. Na takové výsledky nejsou z posledních let zvyklí jak fanoušci, tak Jaroslav Tvrdík. Rozhodujícím faktorem nicméně může být výhoda domácího prostředí, kde je Slavia zatím v rámci ligy stoprocentní," poukazuje Hanák.

Výhru svěřenců Jindřicha Trpišovského očekává okolo 80 % sázkařů. Plzeňský triumf stejně jako remízu předpokládá 10 % sázejících.

Díky třem bodům s Olomoucí se dotáhli sešívaní na Spartu, se kterou teď mají naprosto totožnou bilanci 9-2-1 při skóre 30:11. Viktoria na tom ale je ještě lépe (11-0-1). Forma Slavie není úplně dechberoucí, bude ale hrát doma, kde se jí proti Plzni daří, a vracejí se některé opory. Většina tipérů věří, že budou Pražané v duelu bodovat, proto sázejí na vítězství červenobílých.

„Na výhru Plzně jde u nás pouhých 13 % vkladů a remízu má na tiketu jen 8 % sázkařů. Hodně se také sází, že padnou alespoň dva góly, na to, že dá každý tým v zápasu 1 a více branek nebo na výsledek utkání bez remízy Slavia Praha 1,28:1," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Reklama

Související témata: