Hlavní obsah

Slavia se loučila s Ciprem. Choreo, skandování, vnučka na hřišti i potlesk z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před stadionem vzniklo pietní místo, kde fanoušci hojně zapalovali svíčky. Poklonit se přišlo i vedení klubu. Tribuna Sever roztáhla velký transparent s jeho podobiznou s daty narození a úmrtí. Stadionem v Edenu zněl dlouhý potlesk. Slavia se důstojně rozloučila se svým bývalým hráčem a trenérem Františkem Ciprem, který po těžké nemoci zemřel v úterý. Bylo mu 75 let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté i fanoušci Slavie Praha uctili během duelu se Zbrojovkou Brno památku zesnulého kouče Františka Cipra.

Článek

Nejsilnější moment nastal ve chvíli, kdy těsně před utkáním vešli na hřiště Ciprův syn František a vnučka Greta, doprovázel je šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Po potlesku fanoušci skandovali jméno populárního muže, jenž v červenobílém dresu odehrál coby hráč 501 utkání a sešívané trénoval ve třech obdobích. Tím nejslavnějším bylo první z nich, v němž Slavia získala v roce 1996 po dlouhých devětačtyřiceti letech ligový titul a v Poháru UEFA dokráčela až do semifinále.

„Strašně smutná zpráva. Všechny to hodně zasáhlo. Nejvíce jsme to cítili z lidí, kteří tu působí delší dobu. Někteří ho zažili jako spoluhráče nebo i trenéra. Hráči v kabině vnímají historii klubu. Je tu muzeum, fotky ze slavných zápasů s AS Řím nebo Bordeaux. Když jsem ještě chodil do starého Edenu, na jedné stěně byly soupisky kádrů s vyobrazením trenérů, něco podobného jsme nechali udělat v kabině," vylíčil slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Byl to jeden z nejúspěšnějších, možná vůbec nejúspěšnější trenér. Vše je je umocněno tím, že celou kariéru jako hráč strávil ve Slavii a nikdy se netajil tím, že je velký slávista. I když jsme věděli o jeho nemoci, tak hlavně pro lidi z jeho okolí je to obrovská rána a strašně smutná zpráva," dodal současný Ciprův následovník.

Fanoušci i během zápasu vyvolávali Ciprovo jméno, v úplném závěru ho pak i zakomponovali do jednoho z tradičních pokřiků. „Bican, Cipro, Plánička, z nebe se dívají, jak Slavia válí," znělo Edenem.

Hold vzdali i hosté z Brna, které v roce 1989 dotáhl k postupu do ligy. I příznivci Zbrojovky jeho jméno skandovali a na její lavičce sedí Richard Dostálek, který pod Ciprem ve Slavii hrál. „Je to smutná zpráva. Vzpomněl jsem si na zápasy ve starém Edenu nebo na ta pohárová. Pod panem Ciprem jsme měli celkem úspěšnou pohárovou šňůru. Měl lidský přístup, ale uměl si udělat i srandu. To, co jsem si z něho mohl vzít, je jeho nadhled," prohlásil brněnský trenér Dostálek.

V samotném utkání Slavia porazila Brno 2:0.

Reklama